Tort z czereśniami i czekoladą

Kolejne ciasto z sezonowymi owocami, które znikają tak szybko. Smaczny, soczysty tort z czereśniami i czekoladą. Pięknie i bardzo apetycznie się prezentuje z czerwoną galaretką i z czereśniami w kolorze ciemnego wina. Wszystko razem dobrze smakuje, krem typu stracciatella i delikatne owoce. Do przygotowania tortu użyłam gorzkiej czekolady, ale jeśli nie lubimy, możemy użyć mlecznej. Fantastyczny letni tort, bardzo polecam.

Tort z czereśniami i czekoladą

Tort z czereśniami i czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, oddzielnie białka i żółtka
170g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Do nasączenia:
2/3 szklanki wody
3 łyżki syropu malinowego lub wiśniowego (możemy również użyć likieru lub soku lub Kirsch-u)
Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g kwaśnej śmietany 12%
100ml likieru wiśniowego
50g cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki cukru wanilinowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub mlecznej
400g czereśni umytych i bez pestek
1 łyżka soku z cytryny
Wykończenie:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub mlecznej
2-3 łyżeczki cukru pudru
około 500-600g czereśni umytych i bez pestek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 cała czereśnia

Tort z czereśniami i czekoladą

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo 2/3 cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz.

8. Syrop rozmieszać z wodą i 1/3 nasączyć ciasto w tortownicy.

Krem:
9. Żelatynę zalać 1/3 szklanki bardzo gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym.

11. Śmietanę 12% wymieszać z likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodać letnią żelatynę i wymieszać. Następnie całość przelać stopniowo do kremówki i wymieszać łyżką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać.

13. Na ciasto w tortownicy przekładamy 1/3 kremu i na wierzchu układamy połowę czereśni (czyli 200g). Przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptu, nasączamy, nakładamy połowę pozostałego kremu i równomiernie układamy resztę czereśni (200g). Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, nasączamy i nakładamy pozostały krem. Wyrównujemy i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki (możemy go włożyć na noc i skończyć na drugi dzień).

Wykończenie:
14. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić, aż galaretka zacznie tężeć.

15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać czekoladę i wymieszać. Posmarować nią boki toru i trochę wierzch przy brzegach, resztę zostawić do ozdobienia kopułki z czereśni.

16. Czereśnie poukładać na wierzchu tortu i polać je tężejącą galaretką. Wierzch udekorować śmietanką z czekoladą (ja nałożyłam ją łyżką na środek ciasta) i czereśnią.
Tort z czereśniami i czekoladą wstawić do lodówki na kilka godzin.

Udanych wypieków:)

Tort z czereśniami i czekoladą

Tort z czereśniami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Czereśnie w cieście – clafoutis

Sernik z czereśniami

Ciasto z owocami i budyniem

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

17 komentarzy do “Tort z czereśniami i czekoladą”

  1. na pewno nie zwiększać składników, proszę delikatnie mieszać łyżką, tam gdzie jest to napisane w przepisie, nie używać miksera do wymieszania mąki z pianą z jajek, pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Upiekłam biszkopt wg przepisu (bez aromatu) w formie 22 cm i ledwo co mi urósł, co mogłam zrobić nie tak? Czy może zwiększyć ilość składników, sama nie wiem?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz