Tort z czereśniami i czekoladą

Kolejne ciasto z sezonowymi owocami, które znikają tak szybko. Smaczny, soczysty tort z czereśniami i czekoladą. Pięknie i bardzo apetycznie się prezentuje z czerwoną galaretką i z czereśniami w kolorze ciemnego wina. Wszystko razem dobrze smakuje, krem typu stracciatella i delikatne owoce. Do przygotowania tortu użyłam gorzkiej czekolady, ale jeśli nie lubimy, możemy użyć mlecznej. Fantastyczny letni tort, bardzo polecam.

Tort z czereśniami i czekoladą

Tort z czereśniami i czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, oddzielnie białka i żółtka
170g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
4 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Do nasączenia:
2/3 szklanki wody
3 łyżki syropu malinowego lub wiśniowego (możemy również użyć likieru lub soku lub Kirsch-u)
Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g kwaśnej śmietany 12%
100ml likieru wiśniowego
50g cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
3 łyżeczki cukru wanilinowego
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub mlecznej
400g czereśni umytych i bez pestek
1 łyżka soku z cytryny
Wykończenie:
250g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
50g poszatkowanej gorzkiej czekolady lub mlecznej
2-3 łyżeczki cukru pudru
około 500-600g czereśni umytych i bez pestek
1 opakowanie galaretki truskawkowej
1 cała czereśnia

Tort z czereśniami i czekoladą

Biszkopt:
1. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo 2/3 cukru. Miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca.

2. W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Do białek dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką.

4. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę. Wymieszać delikatnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Piec przez około 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięty biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy więc 3 krążki ciasta.

7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz.

8. Syrop rozmieszać z wodą i 1/3 nasączyć ciasto w tortownicy.

Krem:
9. Żelatynę zalać 1/3 szklanki bardzo gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym.

11. Śmietanę 12% wymieszać z likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dodać letnią żelatynę i wymieszać. Następnie całość przelać stopniowo do kremówki i wymieszać łyżką. Na końcu dodać poszatkowaną czekoladę, wymieszać.

13. Na ciasto w tortownicy przekładamy 1/3 kremu i na wierzchu układamy połowę czereśni (czyli 200g). Przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptu, nasączamy, nakładamy połowę pozostałego kremu i równomiernie układamy resztę czereśni (200g). Przykrywamy ostatnim krążkiem ciasta, nasączamy i nakładamy pozostały krem. Wyrównujemy i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki (możemy go włożyć na noc i skończyć na drugi dzień).

Wykończenie:
14. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić, aż galaretka zacznie tężeć.

15. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać czekoladę i wymieszać. Posmarować nią boki toru i trochę wierzch przy brzegach, resztę zostawić do ozdobienia kopułki z czereśni.

16. Czereśnie poukładać na wierzchu tortu i polać je tężejącą galaretką. Wierzch udekorować śmietanką z czekoladą (ja nałożyłam ją łyżką na środek ciasta) i czereśnią.
Tort z czereśniami i czekoladą wstawić do lodówki na kilka godzin.

Udanych wypieków:)

Tort z czereśniami i czekoladą

Tort z czereśniami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Tort z czereśniami i czekoladą”

  1. Mała cukierenko – Twoje torty to prawdziwe dzieła sztuki, przymierzam się do wykonania tortu urodzinowego, te torty są dla mnie absolutną inspiracją :-)

    Serdeczności….

  2. Tort zrobiłam na urodziny, trochę żałuję, bo zamiast mąki tortowej dałam orkiszowej.
    Nie podobał mi się kolor biszkoptu.
    Niemniej poza tym był bardzo pyszny, wszystkim smakował, a mi i mojej córce najbardziej.
    Serdecznie dziękuję.

    Pozdrawiam :-)

  3. Tort wyszedł rewelacyjnie :) biszkopt zrobiłem z swojego przepisu i troche wiekszy :D że było cięzko go zjeść
    Tak po zatym to wszystko pieknie i smacznie :)
    Czekam na kolejne takie przepisy :)

  4. Mała cukierenko, mam do Ciebie małą prośbę.
    Również prowadzę bloga kulinarnego, na który serdecznie zapraszam –
    adres – http:// storczyk1.blogspot.com.
    Czy mogłabym opublikować parę Twoich przepisów z małymi moimi zmianami, oczywiście z adresem źródła, podałabym adres na Twoją stronę.
    Pytam dlatego, że dopiero zamieszczone tu 2 torty czereśniowy i truskawkowy samodzielnie zrobiłam po raz pierwszy w życiu i jestem z nich bardzo dumna.
    Zamieszczone Tu opisy i sposób przygotowania naprawdę mnie przekonały i nie miałam cienia wątpliwości, aby je wykonać, chociaż do tej pory zarzekałam się, że nigdy nie będę piec.
    A fakt, faktem to wciąga….
    Liczę na zrozumienie i czekam na odpowiedź :-)
    Pozdrawiam
    Storczyk…..

  5. Upiekłam biszkopt wg przepisu (bez aromatu) w formie 22 cm i ledwo co mi urósł, co mogłam zrobić nie tak? Czy może zwiększyć ilość składników, sama nie wiem?

  6. na pewno nie zwiększać składników, proszę delikatnie mieszać łyżką, tam gdzie jest to napisane w przepisie, nie używać miksera do wymieszania mąki z pianą z jajek, pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.