Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).
Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.
Ciasto:
2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).
3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.
5. Banany rozetrzeć widelcem.
6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).
7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.
Udanych wypieków:)
ciasto zrobiłam na święta -bardzo ładnie pachnie, banan jest wyczuwalny i fajnie wspólgra z czekoladą. Największym amtorem ciasta okazał się mój trzyletni synek, który uwielbia wszystkie ciasta z czekoladą, a ja zaraz po nim:)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło:)
upiekłam dzisiaj ale od razu 2 porcje bo wygląda smakowicie,jeszcze ciepłe a już kawał nie ma.Dla smakoszy ciast czekoladowych ,bardzo polecam
chyba o połowę zwiększyłabym składniki, pozdrawiam
Jakich proporcji użyć, aby upiec w okrągłej foremce 24 cm średnicy?
Ogromnie się cieszę, dobry pomysł z rumem, powinno się udać, pozdrawiam serdecznie
Przy pierwszym kęsie pomyślałam,że fajnie by tu pasował dodatek rumu albo innego mocnego trunku oczywiście w niewielkiej ilości tylko nie wiem czy nie popsuło by to ciasta w znaczeniu zakalca. Poza tym ciasto smaczne, proste, wilgotne. Pałaszujemy ze smakiem :)
Druga wersja brzmi wspaniale! Smacznego, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam ciasto i wyszło bardzo dobre , rodzina była zachwycona :)
myślałam już nad inną wersją ciasta z kremem bananowym, bez kruszonki, oblane czekoladą i posypane startymi orzechami laskowymi, bądź migdałowymi, muszę wypróbować:)
wspaniale:) cieszę się, że ciasto smakowało, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pomyliłam procedurę wykonania z drugim ciastem bananowym i wymieszałam razem wszystkie sypkie.. Masło miałam zbyt twarde więc włożyłam je do mikrofali, ale syn bardzo płakał w efekcie czego całkiem się rozpuściło. Kiedy poszatkowałam czekoladę zauważyłam swój błąd. Cóż było robić.. Rozpuściłam czekoladę w maśle, wymieszałam płyn z sypkimi, bananami i żółtkami, a na końcu dodałam ubite białka (bez cukru, gdyż wylądował on wcześniej w mące). Zamiast cukru waniliowego dodałam esencję. Na orzechy w kruszonce nie miałam już siły, więc zastąpiłam je esencją migdałową. Cóż, efekt był powalający. Ciasto jest genialne. Połowa zniknęła krótko po wyjęciu z piekarnika. Ilość cukru jest idealna! Dziękuję za świetny przepis!
Super ciasto, delikatne , aromatyczne , po prostu pyszne
bardzo mnie to cieszy, że się udało i smakowało,
pozdrawiam serdecznie
pychotka, niebo w gebie!!!!
myślę, że około 55 minut, proszę obserwować, czy ładnie wyrosło i się dobrze przyrumieniło, pozdrawiam serdecznie