Kruchy placek z papierówkami i dżemem – Mam teraz w ogródku ogrom małych jabłuszek – papierówek, są bardzo soczyste, kwaskowate i aromatyczne, po prostu idealne na ciasto. Upiekłam więc pyszny placek z tymi słonecznymi owocami, które zawsze mi przypominają dzieciństwo. Ciasto jest bardzo smaczne, z kruchym, maślanym spodem i kwaskowatymi jabłuszkami posmarowanymi dżemem. Smaki dobrze się ze sobą łączą: słodki – maślany i delikatny, orzeźwiający od papierówek. Ciasto wygląda pięknie i jest proste w przygotowaniu, bardzo polecam…
Kruchy placek z papierówkami i dżemem
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
140g cukru pudru
200g zimnego masła
3 żółtka
0,5 – 1 łyżka gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch:
600-700g papierówek
1/2 cytryny
150g dżemu (dowolnego, ja użyłam morelowego)
60g pokruszonych pełnoziarnistych ciastek
4 łyżki płatków migdałowych
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka, pół łyżki śmietany i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, dodać jeszcze śmietany, moje ciasto wyszło dosyć lepkie), wstawić do lodówki na około 60 minut.
3. Tortownicę o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciastem z lodówki wylepić dno tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 20-24 minuty, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
4. Papierówki obrać, przepołowić i oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z połowy cytryny.
5. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie pokruszone herbatniki, następnie poukładać papierówki.
6. Dżem podgrzać w rondelku i posmarować nim owoce. Ciasto wstawić znów do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg i piec przez 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi, można również przypudrować cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Super, pychotka i dziękuję :)
Wersja z cynamonową bezą:
ciasto wyszło super,
trzeba tylko dać do niego miękkie (dojrzałe) papierówki i nie smarować już dżemem bo będzie za słodkie,
na 3 białka dałam 1/3 szklanki cukru i 1 łyżeczkę cynamonu, aromat fantastyczny, piekłam z pianą w temperaturze 150oC na funkcji tremoobieg przez 45 minut, ciasto jest bardziej słodkie niż wersja z dżemem, pozdrawiam:) później dodam zdjęcia