Kruchy placek z papierówkami i dżemem

Kruchy placek z papierówkami i dżemem – Mam teraz w ogródku ogrom małych jabłuszek – papierówek, są bardzo soczyste, kwaskowate i aromatyczne, po prostu idealne na ciasto. Upiekłam więc pyszny placek z tymi słonecznymi owocami, które zawsze mi przypominają dzieciństwo. Ciasto jest bardzo smaczne, z kruchym, maślanym spodem i kwaskowatymi jabłuszkami posmarowanymi dżemem. Smaki dobrze się ze sobą łączą: słodki – maślany i delikatny, orzeźwiający od papierówek. Ciasto wygląda pięknie i jest proste w przygotowaniu, bardzo polecam…

Kruchy placek z papierówkami i dżemem
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
140g cukru pudru
200g zimnego masła
3 żółtka
0,5 – 1 łyżka gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch:
600-700g papierówek
1/2 cytryny
150g dżemu (dowolnego, ja użyłam morelowego)
60g pokruszonych pełnoziarnistych ciastek
4 łyżki płatków migdałowych

1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.

2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka, pół łyżki śmietany i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, dodać jeszcze śmietany, moje ciasto wyszło dosyć lepkie), wstawić do lodówki na około 60 minut.

3. Tortownicę o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciastem z lodówki wylepić dno tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez około 20-24 minuty, aż ciasto ładnie się przyrumieni.

4. Papierówki obrać, przepołowić i oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z połowy cytryny.

5. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie pokruszone herbatniki, następnie poukładać papierówki.

6. Dżem podgrzać w rondelku i posmarować nim owoce. Ciasto wstawić znów do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi, można również przypudrować cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Kruchy placek z papierówkami i dżemem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Kruchy placek z papierówkami i dżemem”

  1. Czy z tych pozostałych białek mozna ubić pianę i wyłożyc wierzch (czyli na dżem piana i na koniec migdały), czy nie będzie się gryźć z resztą? Wygląda super apetycznie, papierówki bardzo lubię i tez mam dużo na działce :), pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. Wydaje mi się, że nie powinno się gryźć, będzie jeszcze bardziej apetyczny, wypróbuje jutro i dam znać, pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Super, to czekam na efekt, może do piany dodac troszke cynamonu, fajny smak i idealne do jabłek, no i kolor będzie fajny :)

    Odpowiedz
  4. A u mnie też mnóstwo papierówek i też zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem:) Ciasto wygląda fantastycznie i jestem pewna, że tak też i smakuje:) To dzięki papierówkom:) Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  5. Dawno nie jadłam papierówek takich prosto z drzewa. Kiedyś mieliśmy koło domu bardzo starą. Miała świetne owoce ale niestety została potraktowana piłą :( Ciasto wspaniałe, częstuję się tym ukrojonym, mniemam,że dla mnie ;) kawałkiem :)

    Odpowiedz
  6. Wersja z cynamonową bezą:

    ciasto wyszło super,
    trzeba tylko dać do niego miękkie (dojrzałe) papierówki i nie smarować już dżemem bo będzie za słodkie,
    na 3 białka dałam 1/3 szklanki cukru i 1 łyżeczkę cynamonu, aromat fantastyczny, piekłam z pianą w temperaturze 150oC na funkcji tremoobieg przez 45 minut, ciasto jest bardziej słodkie niż wersja z dżemem, pozdrawiam:) później dodam zdjęcia

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.