Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).
Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.
Ciasto:
2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).
3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.
5. Banany rozetrzeć widelcem.
6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).
7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.
Udanych wypieków:)
Czy moge to ciasto upiec w okraglej foremce o srednicy 27 ? Bede robic podwojną ilosc. Jak tak to jak dlugo mam je piec
może Pani ucierać, pozdrawiam
czy moge ucierac to ciasto czy trzeba miksowac ?
wspaniale, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciasto! Bardzo smaczne i efektowne. Polecam na wykwintne przyjęcia.
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję, jeśli chodzi o piekarnik to jak jest napisane góra-dół to bez termoobiegu, więc na pewno musi Pani krócej piec u siebie lub na mniejszej temperaturze,
życzę wspaniałych wypieków i udanej imprezy, proszę przysłać zdjęcia tych deserów jak będzie miała Pani ochotę:)
pozdrawiam serdecznie
Dziś zrobiłam, jest pyszny!! Jednak trochę mi się przypiekł, czy opcja góra dół jest z termoobiegiem? Mam tylko taką funkcje i niestety te 55-60min to u mnie za dlugo. Nastepnym razem potrzymam krócej, i będzie idealnie.
Calkiem przypadkiem znalazłam Twój blog i jest to pierwszy blog gdzie chce mi sie zrobic każdy jeden przepis :) za tydzień mam impreze rodzinną i już zadeklarowalam że zrobię trzy ciasta od Ciebie i trufle :) wielkie dzięki.!! :)
można dodać zamiast sody proszku, ale nie wiem czy wtedy tak ładnie wyrośnie, pozdrawiam
Witam! Czy mozna zamiast sody dac proszek, nie lubie zapacju sody, a jesli tak to ile ? Ciasto wyglada pysznie i chce go upiec ☆pozdrawiam☆
Zdjęcia narobiły mi takiego apetytu że nie mogłam się powstrzymać, a że akurat w lodówce”zalegały” baardzo już dojrzałe banany.No i wyszło.Lekkie, aromatyczne i bardzo czekoladowe z nutką babanów.Super-bardzo polecam!
wspaniale, bardzo się cieszę, że ciasto smakuje
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
A I ZAMIAST MASŁA DAJĘ MARGARYNĘ:))
WSZYSTKIE CIASTA SA REWEACYJNE:) JAKO ZWOLENNICZKA SZYBKICH I CZEKOLADOWYCH TO JEST REWELACYJNE I JAK TYLKO CÓRKA NIE ZDĄŻY ZJEŚĆ BANANÓW I PRZEJRZEJĄ ROBIMY TAK :) ŚREDNIA BLASZKA PODWÓJNA PORCJA CIASTA DODATKOWO JESZCZE JEDEN BANAN I ZAMIAST 200G CZEKOLADY DODAJE TYLKO 125 G OK 70% GORZKIEJ CZEKOLADY I DOSYPUJE GARŚĆ WIÓRKÓW KOKOSOWYCH:)) HEH WIĘKSZA BLACHA DO PIEKARNIKA SIĘ NIE ZMIEŚCI A SZKODA BO CIASTO ZNIKA PRAKTYCZNIE JESZCZE CIEPŁE:)
czy zamiast czekolady moge urzyc ciemnego kakao i jak to połaczyc .
Super:) cieszę się bardzo,
pozdrawiam serdecznie