Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych

Czekoladowe ciasto z bananami

Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.

Ciasto:

2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).

3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.

4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.

5. Banany rozetrzeć widelcem.

6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).

7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.

Udanych wypieków:)

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami

Print Friendly, PDF & Email

153 komentarze do “Czekoladowe ciasto z bananami”

  1. Z tego przepisu zrobiłam mufinki wyszły przepyszne. Cisto wilgotne i delikatne. Trzymała je ok.35 minut – do suchego patyczka. I niestety nie miałam proszku do pieczenia dałam więcej sody wyszły pysznie 😊

    Odpowiedz
  2. Przepis na to ciasto znalazłam kilka lat temu….piekę je dość czesto. Wczoraj wieczorem upiekłam pachniało w całym domu…. nie mogłam wytrzymać i właśnie jem a miało być na pasowanie do przedszkola dobrze ze wychodzą dwie keksówki. Uwielbiam to ciasto nad wszystkie inne ….. ono ma wszystko banany… czekolada….wilgotne

    Odpowiedz
  3. Zachęcona komentarzami (same ohy i ahy ;) ) postanowiłam zrobić to ciasto.
    Nie mogę jeść glutenu, więc mąkę pszenną zastąpiłam bezglutenową: 100g owsianej, 50g skrobii kukurydzianej i 30g mąki ziemniaczanej. Nie miałam sody. Dałam proszek bezglutenowy pół paczki (czyli taka porcja na 250g mąki ). I jeszcze troszkę aromatu rumowego.
    Zamiast kruszonki dałam polewę i na to ozdobne białe gwiazdeczki.
    Wyszło meeeega pyszne! Pięknie wyrosło, nie oklapło, jest cudownie wilgotne i nie kruszy się. To moje najlepsze ciasto bezglutenowe!
    Będę je często robić ♡

    Odpowiedz
  4. Uwielbiam to ciasto. Wracam do niego bardzo często i równie często polecam. Pierwszy raz zrobiłam je dobre 5 lat temu i po dzień dzisiejszy cieszy podniebienie. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Ciasto jest po prostu cudowne, mięciutkie, wilgotne.
    Połączenie banana z czekoladą – rewelacja.
    Zapach unosił się w całym domu, no i ta pyszna chrupiąca kruszonka.

    Odpowiedz
  6. ciasto zrobiłam na święta -bardzo ładnie pachnie, banan jest wyczuwalny i fajnie wspólgra z czekoladą. Największym amtorem ciasta okazał się mój trzyletni synek, który uwielbia wszystkie ciasta z czekoladą, a ja zaraz po nim:)

    Odpowiedz
  7. upiekłam dzisiaj ale od razu 2 porcje bo wygląda smakowicie,jeszcze ciepłe a już kawał nie ma.Dla smakoszy ciast czekoladowych ,bardzo polecam

    Odpowiedz
  8. Przy pierwszym kęsie pomyślałam,że fajnie by tu pasował dodatek rumu albo innego mocnego trunku oczywiście w niewielkiej ilości tylko nie wiem czy nie popsuło by to ciasta w znaczeniu zakalca. Poza tym ciasto smaczne, proste, wilgotne. Pałaszujemy ze smakiem :)

    Odpowiedz
  9. Upiekłam ciasto i wyszło bardzo dobre , rodzina była zachwycona :)
    myślałam już nad inną wersją ciasta z kremem bananowym, bez kruszonki, oblane czekoladą i posypane startymi orzechami laskowymi, bądź migdałowymi, muszę wypróbować:)

    Odpowiedz
  10. Pomyliłam procedurę wykonania z drugim ciastem bananowym i wymieszałam razem wszystkie sypkie.. Masło miałam zbyt twarde więc włożyłam je do mikrofali, ale syn bardzo płakał w efekcie czego całkiem się rozpuściło. Kiedy poszatkowałam czekoladę zauważyłam swój błąd. Cóż było robić.. Rozpuściłam czekoladę w maśle, wymieszałam płyn z sypkimi, bananami i żółtkami, a na końcu dodałam ubite białka (bez cukru, gdyż wylądował on wcześniej w mące). Zamiast cukru waniliowego dodałam esencję. Na orzechy w kruszonce nie miałam już siły, więc zastąpiłam je esencją migdałową. Cóż, efekt był powalający. Ciasto jest genialne. Połowa zniknęła krótko po wyjęciu z piekarnika. Ilość cukru jest idealna! Dziękuję za świetny przepis!

    Odpowiedz
  11. myślę, że około 55 minut, proszę obserwować, czy ładnie wyrosło i się dobrze przyrumieniło, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  12. Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję, jeśli chodzi o piekarnik to jak jest napisane góra-dół to bez termoobiegu, więc na pewno musi Pani krócej piec u siebie lub na mniejszej temperaturze,
    życzę wspaniałych wypieków i udanej imprezy, proszę przysłać zdjęcia tych deserów jak będzie miała Pani ochotę:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  13. Dziś zrobiłam, jest pyszny!! Jednak trochę mi się przypiekł, czy opcja góra dół jest z termoobiegiem? Mam tylko taką funkcje i niestety te 55-60min to u mnie za dlugo. Nastepnym razem potrzymam krócej, i będzie idealnie.

    Calkiem przypadkiem znalazłam Twój blog i jest to pierwszy blog gdzie chce mi sie zrobic każdy jeden przepis :) za tydzień mam impreze rodzinną i już zadeklarowalam że zrobię trzy ciasta od Ciebie i trufle :) wielkie dzięki.!! :)

    Odpowiedz
  14. Witam! Czy mozna zamiast sody dac proszek, nie lubie zapacju sody, a jesli tak to ile ? Ciasto wyglada pysznie i chce go upiec ☆pozdrawiam☆

    Odpowiedz
  15. Zdjęcia narobiły mi takiego apetytu że nie mogłam się powstrzymać, a że akurat w lodówce”zalegały” baardzo już dojrzałe banany.No i wyszło.Lekkie, aromatyczne i bardzo czekoladowe z nutką babanów.Super-bardzo polecam!

    Odpowiedz
  16. WSZYSTKIE CIASTA SA REWEACYJNE:) JAKO ZWOLENNICZKA SZYBKICH I CZEKOLADOWYCH TO JEST REWELACYJNE I JAK TYLKO CÓRKA NIE ZDĄŻY ZJEŚĆ BANANÓW I PRZEJRZEJĄ ROBIMY TAK :) ŚREDNIA BLASZKA PODWÓJNA PORCJA CIASTA DODATKOWO JESZCZE JEDEN BANAN I ZAMIAST 200G CZEKOLADY DODAJE TYLKO 125 G OK 70% GORZKIEJ CZEKOLADY I DOSYPUJE GARŚĆ WIÓRKÓW KOKOSOWYCH:)) HEH WIĘKSZA BLACHA DO PIEKARNIKA SIĘ NIE ZMIEŚCI A SZKODA BO CIASTO ZNIKA PRAKTYCZNIE JESZCZE CIEPŁE:)

    Odpowiedz
  17. Ciasto przepyszne !!! Wczoraj zrobilam je pierwszy raz (oczywiscie w ciagu godziny zniknelo). Przepis rewelacyjny !!! :) Dziekuje!

    Odpowiedz
  18. zebra – wspaniała rada, bardzo dziękuję,
    cieszę się, że ciasto smakuje,

    Jula – hm… to będzie tak na „styk”, ale powinno się zmieścić,

    pozdrawiam ciepło:)

    Odpowiedz
  19. Witam, robiłam ciasto według tego przepisu już dziesiątki razy, jest przepyszne i to o każdej porze roku:) polecam!
    PS: Moja mała modyfikacja jest taka, że dodaję całą łyżeczkę sody oraz zamiast kruszonki polewam je po wystygnięciu polewą czekoladowa (jedna śmietana kremówka 0,33 zagotowana, następnie wlana do naczynia z pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej 100 gram, a po 15 minutach wymieszana dokładnie oraz wylana na ciasto) – odkryłam, że dzięki temu ciasto nie wysycha i jest zawsze pięknie wilgotne. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  20. Witam, mam pytanie, czy jeżeli mam keksówkę 30×13 to nie będzie za mała i zmieszczę w niej całe ciasto? Pozdrawiam :):)

    Odpowiedz
  21. Ciasto również pysznie smakuje ze zmiksowanymi truskawkami! Postanowiłam tak wypróbować ze względu na okres ich wysypu. Ciasto wyszło bardzo wilgotne i po prostu świetne! :)

    Odpowiedz
  22. wczoraj upiekłam – PYSZNE!!! zapach, a ta kruszonka – niebo w gębie ! dałam trzy banany, a kruszonka była migdałowa – pewnie jeszcze nie raz je upiekę, bo roboty przy nim tyle co nic, a efekt cudny…

    Odpowiedz
  23. ciasto w piekarniku, ale popelnilam blad i dodalam 125g masla do kruszonki, w zwiazku z czym musialam jej zrobic duuzo wiecej :) czy moge ja zamrozic, zeby nie zmarnowac? szczegolnie szkoda mi orzechow ;)

    Odpowiedz
  24. Mam „dwie lewe rece” do wypiekow i już probowalam mnóstwa przepisów,ale to jest wyśmienite ciasto… Zrobilam wczoraj od niechcenia bo akurat te produkty miałam. szybkie, latwe.. …. Super… Super ciasto… a jakie w pracy zrobiłam wrazenie :))
    Dziekuje, i mam nadzieje ze kazde następne również będzie tak dobre :)

    Odpowiedz
  25. może za długo było pieczone i trochę wyschło, ale to ciasto trochę się kruszy, trzeba je kroić na grubsze plastry,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  26. Upieklam ale wyszło mi trochę za suche. Przy przełamaniu kawałka na pół rozltywało się. Nie wiem czy tak miało być ale wydaje mi się że nie. Proszę o sugestie co mogło pójść nie tak.

    Odpowiedz
  27. Aha, a banany zmiksowałam z masą maślano-jajeczną i myslę, że powinny być pokrojone na kawałki, żeby było je lepiej czuć i byłyby widoczne w cieście. I może dodać trochę margaryny zamiast części masła, albo łyżkę oleju, żeby się tak nie kruszyło.. Już kończę się wymądrzać :)

    Odpowiedz
  28. Witam,
    Ciasto wyszło smaczne (właściwie taki murzynek:) ). Dodałam szczyptę chili i dużo cynamonu, dzięki czemu smak był wyraźniejszy, dałam też profilaktycznie całą łyżeczkę sody, bo robiłam dla gości i nie chciałam niespodzianki z zakalcem:) Zastanawiam się nad kokosem w kruszonce (byłoby bardziej egzotyczne) ale nie miałam kokosu, więc sprawdzę następnym razem. Dzięki za przepis! Będę testować też inne:) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  29. Mnie za to wyszło „za bardzo czekoladowe” :( Następnym razem mniej kakao albo czekoladę mleczną żeby słodsze było i smaku bananów nie zdusiło. I u mnie wystarczyło piec 50 min w 180*C. Ale nie poddam się bo mam takiego smaka, że w końcu musi mi wyjść :D

    Odpowiedz
  30. Witam,
    Można zastąpić płatkami owsianymi, przypieką się i będą chrupiące, lub nic nie dodawać w zamian, taka kruszonka też będzie dobra,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  31. Mam pytanie :) w ten weekend chciałam zaprosić gości i upiec to właśnie aromatyczne ciasto. Jest jednak jeden problem przyjaciółka jest uczulona na orzechy. Czy mogłabym je czymś zastąpić w tej kruszonce?

    Odpowiedz
  32. Pyszne ciasto – idealnie dopasowany czas pieczenia. Piekłam w jednej foremce, trochę dłuższej i ten piekarnik bardziej grzeje dół, także nawet nie musiałam przykrywać.

    Polecam, do porannej kawy, czy na deser rewelacja :)

    Odpowiedz
  33. Ciasto zrobione i już praktycznie zjedzone, zamiast zwykłego cukru dałam cukru pudru, trochę mniej niż w przepisie aby nie było zbyt słodkie. Ogólnie ciasto bardzo dobre, nie jest suche, szybko się robi, rodzinka zachwycona :) Szkoda, że zapach bananów nie był bardziej intensywny ale to może od ich rodzaju zależało.

    Odpowiedz
  34. Upieklam dzis bo psuly mi sie banany i wyszlo przepyszne zamiast orzechow laskowych uzylam wloskie i dodalam je rowniez do ciasta bo moj maz uwielbia ciasta z orzechami i musze wam powiedziec ze pycha i sprobujcie!!!pozdrawiam

    Odpowiedz
  35. Witam, jak wrócę z pracy mam zamiar przygotować to ciasto :) składniki zakupione, chęci też są zobaczymy co wyjdzie… moje spostrzeżenia napiszę w późniejszym czasie…

    Odpowiedz
  36. Ok, wiec jak pisałam w poście z 'łatwego ciasta z owocami’ teraz kolej na to czekoladowe. Właśnie sie piecze i chyba wyjdzie bosko bo ładnie rośnie i super pachnie. Miałam mały problem bo mi coś do keksowki nie weszło bo zbyt dużo ciasta sie zrobiło albo ja mam zbyt mała keksowke, wiec przelozylam do małej blachy i jest git :) za tydzień w obroty idzie ciasto marchewke wg. życzenia męża. Dziękuje BARDZO za inspiracje i te wszystkie super przepisy bo nawet takie anytalencie jak ja zaczęło piec! :)

    Odpowiedz
  37. Przy niedzieli podjelam sie wykonania owego ciacha bo z facetem jestesmy fanami polaczenia bananow i czekolady, wiec jako zapaleni bananowcy dalismy 3 duze banany, pominelam orzechy bo nie mialam gdzie ich dostac, i osobiscie uwazam ze moznaby spokojnie pominac ta porcje kakao, bo jak dla mnie troche przesadny byl ten smak, ale ciasto nadal pycha! Kolejny udany wypiek z Malej Cukierenki :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  38. Właśnie piecze się ciasto, zapach w domu niesamowity :) mam nadzieje ze się udało. Mam tylko takie pytanko odnośnie kruszonki, bo nigdy mi ona nie wychodzi :) teraz się rozpuściła i zostało z niej nic prawie nic, czy po zrobieniu jej mam ją włożyć do lodówki czy zamrażalnika ?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  39. Bardzo, bardzo miło to słyszeć, cieszę się ogromnie,
    może Pani dodać mleczną czekoladę nie popsuje to bardzo smaku,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  40. Zrobiłam, wyszło, cudowne, czekoladowe, rozpływało się w ustach i tyle.. szybko się skończyło :)
    Chcę zrobić ponownie, ale zastanawiam się czy mogę dodać czekoladę mleczną zamiast gorzkiej, czy bardzo popsuję smak?

    Ps. to już kolejny przepis z którego skorzystałam i jak na razie wszystko mi wychodzi. Uwierzyłam w siebie i co tydzień coś piekę! Dziękuję!

    Odpowiedz
  41. waniliowa kruszonka z cukrem waniliowym własnej roboty, to brzmi wspaniale,
    dziękuję za komentarz
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  42. Ciasto pyszne, długo świeże i szybko nie wysycha :)
    Dodam następnym razem więcej bananów bo dla mnie smak czekolady po wystygnięciu ciasta był intensywniejszy od aromatu bananów :)
    Rzecz gustu ale bardzo polecam.
    Ps. Z braku orzechów kruszonkę zrobiłam tradycyjnie z cukru waniliowego własnej roboty co nadało ciastu waniliowy powab w aromacie, a nie zepsuło smaku :)

    Odpowiedz
  43. Robiłam niedawno to ciasto, bardzo wszystkim smakowało, przede wszystkim baaardzo pięknie pachnie bananami :) Jedynie kruszonka nie spełniła moich oczekiwań, ale mimo to bardzo dobrze wspominam to ciasto :)

    Odpowiedz
  44. Dzień dobry,
    Cieszę się, że smakowało i przykro mi że ciasto uciekło z blaszki, mam nadzieję że piekarnik za bardzo nie ucierpiał, bo wiem jak trudno go później doczyścić,
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  45. Witam,
    To pierwsze ciasto jakie wypróbowałam z Twojego bloga i było wesoło :) ciasto uciekło z foremki!! Piekłam w średniej wielkości keksówce i nie spodziewałam się, że tak urośnie. Jak po jakimś czasie poszłam sprawdzić jak rośnie to się okazało, że część ciasta wesoło piecze na dnie piekarnika. Trudno, musiałam poczekać aż się upiecze ta część w blaszce i musiałam skrobać piekarnik :) Ale w smaku pycha, szybciutko ulotniło się z blaszki. Na pewno powtórzę tylko już w dwóch keksówkach :)

    Odpowiedz
  46. Jest wspaniałe, właśnie wyjęłam z piekarnika i je zajadam… tylko wyszło mi bardzo słodkie… na szczęście, bo nie można go zjeść całego „na raz”. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

    Odpowiedz
  47. Cieszę się:)
    to proszę zmniejszyć temperaturę, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, mniej lub bardziej intensywnie,
    pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  48. U mnie się przypaliło :( ale i tak było pyszne więc dziś powtarzam! Tylko daję mniej cukru (140) i bez orzechów, bo mi smakiem nie pasują, za dużo „szczęścia”.
    Ale uważam, że przepis jest bardzo udany.
    Za pierwszym razem się zagapiłam w pierwszym etapie i pomieszałam wszystkie suche, razem z cukrem. Tak więc zmiksowałam wszystko w kupie, razem z bananami i czekoladą na miazgę.
    I też było super…!!
    Ciężkie ale wilgotne i smakowite :D

    Odpowiedz
  49. ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, miło mi że przepis się spodobał i ciasto smakowało,
    pozdrawiam serdecznie

    p.s. życzę kolejnych słodkich sukcesów:)

    Odpowiedz
  50. Muszę Ci podziękować za prosty przepis. Wcześniej by mnie namówić na jakiekolwiek robienie placków graniczyło ze cudem. Od pół roku jestem z kimś szczęśliwa i szukałam jakiegoś przepisu, gdzie mój ukochany poczułby swoje ulubione banany i przez przypadek wpadłam na tą stronę. Placek wyszedł bardzo dobry za co serdecznie dziękuję, że mogłam wypróbować przepis. Jak to się mawia przez żołądek do serca ;) Mój facet wręcz zwariował, a że ma dobrą przemianę materii zjadł pół blaszki dziękując mi za pyszności ^^

    Odpowiedz
  51. Muszę przyznać, że ciasto przepyszne… jeden kawałek to tylko pretekst, żeby sięgnąć po kolejny:) W sam raz „coś na ząb” w taką paskudną, pochmurną pogodę..(przynajmniej w Małopolsce)
    Tylko trochę spód mi się przypiekł, więc następnym razem będę piekła na średnim poziomie..
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  52. Dzień dobry,
    160g cukru to tak 3/4 szklanki cukru,
    170g mąki to czubata szklanka mąki,
    można zastąpić mało margaryną, ale będzie troszkę różnica w smaku,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  53. a ile to jest? 160g cukru i
    170g mąki
    jak sie odmierza w szklance? i cz zamisat 150g miękkiego masła, mozna dac margayne bo akurat nie mam w lodówce :(

    Odpowiedz
  54. To pierwszy przepis jaki wypróbowałam z Twojego bloga:) po prostu czekoladowe niebo – dawno nie jadłam tak czekoladowego ciastka.. i ta nuta bananowa … Pycha :) Dziękuję za słodką sobotę !!! :D

    Odpowiedz
  55. Zrobiłam potwierdzam cista wyśmienite, jedna tylko mała uwaga, dodałabym mniej cukru, trochę jest za słodkie:)
    Gorąco polecam

    Odpowiedz
  56. Dzień dobry:)
    wspaniale Lauro, dziękuję za wypróbowanie przepisu, cieszę się że smakowało,
    życzę udanych wypieków:)

    Odpowiedz
  57. Ja tez zwrocilam uwage na to ciasto (wiadomo, banany) – przepis juz czeka, a teraz, po tym, jak zobaczylam je u ciebie, powedrowal na sam szczyt listy rzeczy do zrobienia :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz