Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych

Czekoladowe ciasto z bananami

Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.

Ciasto:

2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).

3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.

4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.

5. Banany rozetrzeć widelcem.

6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).

7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.

Udanych wypieków:)

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami

Print Friendly, PDF & Email

144 myśli na temat „Czekoladowe ciasto z bananami

  1. Witam, robiłam ciasto według tego przepisu już dziesiątki razy, jest przepyszne i to o każdej porze roku:) polecam!
    PS: Moja mała modyfikacja jest taka, że dodaję całą łyżeczkę sody oraz zamiast kruszonki polewam je po wystygnięciu polewą czekoladowa (jedna śmietana kremówka 0,33 zagotowana, następnie wlana do naczynia z pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej 100 gram, a po 15 minutach wymieszana dokładnie oraz wylana na ciasto) – odkryłam, że dzięki temu ciasto nie wysycha i jest zawsze pięknie wilgotne. Pozdrawiam!

  2. zebra – wspaniała rada, bardzo dziękuję,
    cieszę się, że ciasto smakuje,

    Jula – hm… to będzie tak na „styk”, ale powinno się zmieścić,

    pozdrawiam ciepło:)

  3. Ciasto przepyszne !!! Wczoraj zrobilam je pierwszy raz (oczywiscie w ciagu godziny zniknelo). Przepis rewelacyjny !!! :) Dziekuje!

  4. WSZYSTKIE CIASTA SA REWEACYJNE:) JAKO ZWOLENNICZKA SZYBKICH I CZEKOLADOWYCH TO JEST REWELACYJNE I JAK TYLKO CÓRKA NIE ZDĄŻY ZJEŚĆ BANANÓW I PRZEJRZEJĄ ROBIMY TAK :) ŚREDNIA BLASZKA PODWÓJNA PORCJA CIASTA DODATKOWO JESZCZE JEDEN BANAN I ZAMIAST 200G CZEKOLADY DODAJE TYLKO 125 G OK 70% GORZKIEJ CZEKOLADY I DOSYPUJE GARŚĆ WIÓRKÓW KOKOSOWYCH:)) HEH WIĘKSZA BLACHA DO PIEKARNIKA SIĘ NIE ZMIEŚCI A SZKODA BO CIASTO ZNIKA PRAKTYCZNIE JESZCZE CIEPŁE:)

  5. Zdjęcia narobiły mi takiego apetytu że nie mogłam się powstrzymać, a że akurat w lodówce”zalegały” baardzo już dojrzałe banany.No i wyszło.Lekkie, aromatyczne i bardzo czekoladowe z nutką babanów.Super-bardzo polecam!

  6. Witam! Czy mozna zamiast sody dac proszek, nie lubie zapacju sody, a jesli tak to ile ? Ciasto wyglada pysznie i chce go upiec ☆pozdrawiam☆

  7. Dziś zrobiłam, jest pyszny!! Jednak trochę mi się przypiekł, czy opcja góra dół jest z termoobiegiem? Mam tylko taką funkcje i niestety te 55-60min to u mnie za dlugo. Nastepnym razem potrzymam krócej, i będzie idealnie.

    Calkiem przypadkiem znalazłam Twój blog i jest to pierwszy blog gdzie chce mi sie zrobic każdy jeden przepis :) za tydzień mam impreze rodzinną i już zadeklarowalam że zrobię trzy ciasta od Ciebie i trufle :) wielkie dzięki.!! :)

  8. Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję, jeśli chodzi o piekarnik to jak jest napisane góra-dół to bez termoobiegu, więc na pewno musi Pani krócej piec u siebie lub na mniejszej temperaturze,
    życzę wspaniałych wypieków i udanej imprezy, proszę przysłać zdjęcia tych deserów jak będzie miała Pani ochotę:)
    pozdrawiam serdecznie

  9. myślę, że około 55 minut, proszę obserwować, czy ładnie wyrosło i się dobrze przyrumieniło, pozdrawiam serdecznie

  10. Pomyliłam procedurę wykonania z drugim ciastem bananowym i wymieszałam razem wszystkie sypkie.. Masło miałam zbyt twarde więc włożyłam je do mikrofali, ale syn bardzo płakał w efekcie czego całkiem się rozpuściło. Kiedy poszatkowałam czekoladę zauważyłam swój błąd. Cóż było robić.. Rozpuściłam czekoladę w maśle, wymieszałam płyn z sypkimi, bananami i żółtkami, a na końcu dodałam ubite białka (bez cukru, gdyż wylądował on wcześniej w mące). Zamiast cukru waniliowego dodałam esencję. Na orzechy w kruszonce nie miałam już siły, więc zastąpiłam je esencją migdałową. Cóż, efekt był powalający. Ciasto jest genialne. Połowa zniknęła krótko po wyjęciu z piekarnika. Ilość cukru jest idealna! Dziękuję za świetny przepis!

  11. Upiekłam ciasto i wyszło bardzo dobre , rodzina była zachwycona :)
    myślałam już nad inną wersją ciasta z kremem bananowym, bez kruszonki, oblane czekoladą i posypane startymi orzechami laskowymi, bądź migdałowymi, muszę wypróbować:)

  12. Przy pierwszym kęsie pomyślałam,że fajnie by tu pasował dodatek rumu albo innego mocnego trunku oczywiście w niewielkiej ilości tylko nie wiem czy nie popsuło by to ciasta w znaczeniu zakalca. Poza tym ciasto smaczne, proste, wilgotne. Pałaszujemy ze smakiem :)

  13. upiekłam dzisiaj ale od razu 2 porcje bo wygląda smakowicie,jeszcze ciepłe a już kawał nie ma.Dla smakoszy ciast czekoladowych ,bardzo polecam

  14. ciasto zrobiłam na święta -bardzo ładnie pachnie, banan jest wyczuwalny i fajnie wspólgra z czekoladą. Największym amtorem ciasta okazał się mój trzyletni synek, który uwielbia wszystkie ciasta z czekoladą, a ja zaraz po nim:)

Dodaj komentarz

.