Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych

Czekoladowe ciasto z bananami

Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.

Ciasto:

2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).

3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.

4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.

5. Banany rozetrzeć widelcem.

6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).

7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.

Udanych wypieków:)

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

151 komentarzy do wpisu „Czekoladowe ciasto z bananami”

  1. Witam, robiłam ciasto według tego przepisu już dziesiątki razy, jest przepyszne i to o każdej porze roku:) polecam!
    PS: Moja mała modyfikacja jest taka, że dodaję całą łyżeczkę sody oraz zamiast kruszonki polewam je po wystygnięciu polewą czekoladowa (jedna śmietana kremówka 0,33 zagotowana, następnie wlana do naczynia z pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej 100 gram, a po 15 minutach wymieszana dokładnie oraz wylana na ciasto) – odkryłam, że dzięki temu ciasto nie wysycha i jest zawsze pięknie wilgotne. Pozdrawiam!

  2. zebra – wspaniała rada, bardzo dziękuję,
    cieszę się, że ciasto smakuje,

    Jula – hm… to będzie tak na „styk”, ale powinno się zmieścić,

    pozdrawiam ciepło:)

  3. Ciasto przepyszne !!! Wczoraj zrobilam je pierwszy raz (oczywiscie w ciagu godziny zniknelo). Przepis rewelacyjny !!! :) Dziekuje!

  4. WSZYSTKIE CIASTA SA REWEACYJNE:) JAKO ZWOLENNICZKA SZYBKICH I CZEKOLADOWYCH TO JEST REWELACYJNE I JAK TYLKO CÓRKA NIE ZDĄŻY ZJEŚĆ BANANÓW I PRZEJRZEJĄ ROBIMY TAK :) ŚREDNIA BLASZKA PODWÓJNA PORCJA CIASTA DODATKOWO JESZCZE JEDEN BANAN I ZAMIAST 200G CZEKOLADY DODAJE TYLKO 125 G OK 70% GORZKIEJ CZEKOLADY I DOSYPUJE GARŚĆ WIÓRKÓW KOKOSOWYCH:)) HEH WIĘKSZA BLACHA DO PIEKARNIKA SIĘ NIE ZMIEŚCI A SZKODA BO CIASTO ZNIKA PRAKTYCZNIE JESZCZE CIEPŁE:)

  5. Zdjęcia narobiły mi takiego apetytu że nie mogłam się powstrzymać, a że akurat w lodówce”zalegały” baardzo już dojrzałe banany.No i wyszło.Lekkie, aromatyczne i bardzo czekoladowe z nutką babanów.Super-bardzo polecam!

  6. Witam! Czy mozna zamiast sody dac proszek, nie lubie zapacju sody, a jesli tak to ile ? Ciasto wyglada pysznie i chce go upiec ☆pozdrawiam☆

  7. Dziś zrobiłam, jest pyszny!! Jednak trochę mi się przypiekł, czy opcja góra dół jest z termoobiegiem? Mam tylko taką funkcje i niestety te 55-60min to u mnie za dlugo. Nastepnym razem potrzymam krócej, i będzie idealnie.

    Calkiem przypadkiem znalazłam Twój blog i jest to pierwszy blog gdzie chce mi sie zrobic każdy jeden przepis :) za tydzień mam impreze rodzinną i już zadeklarowalam że zrobię trzy ciasta od Ciebie i trufle :) wielkie dzięki.!! :)

  8. Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję, jeśli chodzi o piekarnik to jak jest napisane góra-dół to bez termoobiegu, więc na pewno musi Pani krócej piec u siebie lub na mniejszej temperaturze,
    życzę wspaniałych wypieków i udanej imprezy, proszę przysłać zdjęcia tych deserów jak będzie miała Pani ochotę:)
    pozdrawiam serdecznie

  9. myślę, że około 55 minut, proszę obserwować, czy ładnie wyrosło i się dobrze przyrumieniło, pozdrawiam serdecznie

  10. Pomyliłam procedurę wykonania z drugim ciastem bananowym i wymieszałam razem wszystkie sypkie.. Masło miałam zbyt twarde więc włożyłam je do mikrofali, ale syn bardzo płakał w efekcie czego całkiem się rozpuściło. Kiedy poszatkowałam czekoladę zauważyłam swój błąd. Cóż było robić.. Rozpuściłam czekoladę w maśle, wymieszałam płyn z sypkimi, bananami i żółtkami, a na końcu dodałam ubite białka (bez cukru, gdyż wylądował on wcześniej w mące). Zamiast cukru waniliowego dodałam esencję. Na orzechy w kruszonce nie miałam już siły, więc zastąpiłam je esencją migdałową. Cóż, efekt był powalający. Ciasto jest genialne. Połowa zniknęła krótko po wyjęciu z piekarnika. Ilość cukru jest idealna! Dziękuję za świetny przepis!

  11. Upiekłam ciasto i wyszło bardzo dobre , rodzina była zachwycona :)
    myślałam już nad inną wersją ciasta z kremem bananowym, bez kruszonki, oblane czekoladą i posypane startymi orzechami laskowymi, bądź migdałowymi, muszę wypróbować:)

  12. Przy pierwszym kęsie pomyślałam,że fajnie by tu pasował dodatek rumu albo innego mocnego trunku oczywiście w niewielkiej ilości tylko nie wiem czy nie popsuło by to ciasta w znaczeniu zakalca. Poza tym ciasto smaczne, proste, wilgotne. Pałaszujemy ze smakiem :)

  13. upiekłam dzisiaj ale od razu 2 porcje bo wygląda smakowicie,jeszcze ciepłe a już kawał nie ma.Dla smakoszy ciast czekoladowych ,bardzo polecam

  14. ciasto zrobiłam na święta -bardzo ładnie pachnie, banan jest wyczuwalny i fajnie wspólgra z czekoladą. Największym amtorem ciasta okazał się mój trzyletni synek, który uwielbia wszystkie ciasta z czekoladą, a ja zaraz po nim:)

  15. Ciasto jest po prostu cudowne, mięciutkie, wilgotne.
    Połączenie banana z czekoladą – rewelacja.
    Zapach unosił się w całym domu, no i ta pyszna chrupiąca kruszonka.

  16. Uwielbiam to ciasto. Wracam do niego bardzo często i równie często polecam. Pierwszy raz zrobiłam je dobre 5 lat temu i po dzień dzisiejszy cieszy podniebienie. Pozdrawiam

  17. Zachęcona komentarzami (same ohy i ahy ;) ) postanowiłam zrobić to ciasto.
    Nie mogę jeść glutenu, więc mąkę pszenną zastąpiłam bezglutenową: 100g owsianej, 50g skrobii kukurydzianej i 30g mąki ziemniaczanej. Nie miałam sody. Dałam proszek bezglutenowy pół paczki (czyli taka porcja na 250g mąki ). I jeszcze troszkę aromatu rumowego.
    Zamiast kruszonki dałam polewę i na to ozdobne białe gwiazdeczki.
    Wyszło meeeega pyszne! Pięknie wyrosło, nie oklapło, jest cudownie wilgotne i nie kruszy się. To moje najlepsze ciasto bezglutenowe!
    Będę je często robić ♡

  18. Przepis na to ciasto znalazłam kilka lat temu….piekę je dość czesto. Wczoraj wieczorem upiekłam pachniało w całym domu…. nie mogłam wytrzymać i właśnie jem a miało być na pasowanie do przedszkola dobrze ze wychodzą dwie keksówki. Uwielbiam to ciasto nad wszystkie inne ….. ono ma wszystko banany… czekolada….wilgotne

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.