Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).
Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.
Ciasto:
2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).
3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.
5. Banany rozetrzeć widelcem.
6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).
7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.
Udanych wypieków:)
Z tego przepisu zrobiłam mufinki wyszły przepyszne. Cisto wilgotne i delikatne. Trzymała je ok.35 minut – do suchego patyczka. I niestety nie miałam proszku do pieczenia dałam więcej sody wyszły pysznie 😊
Spaliło się na zewnątrz, ale środek niebo w gębie!!
Przepis na to ciasto znalazłam kilka lat temu….piekę je dość czesto. Wczoraj wieczorem upiekłam pachniało w całym domu…. nie mogłam wytrzymać i właśnie jem a miało być na pasowanie do przedszkola dobrze ze wychodzą dwie keksówki. Uwielbiam to ciasto nad wszystkie inne ….. ono ma wszystko banany… czekolada….wilgotne
Zachęcona komentarzami (same ohy i ahy ;) ) postanowiłam zrobić to ciasto.
Nie mogę jeść glutenu, więc mąkę pszenną zastąpiłam bezglutenową: 100g owsianej, 50g skrobii kukurydzianej i 30g mąki ziemniaczanej. Nie miałam sody. Dałam proszek bezglutenowy pół paczki (czyli taka porcja na 250g mąki ). I jeszcze troszkę aromatu rumowego.
Zamiast kruszonki dałam polewę i na to ozdobne białe gwiazdeczki.
Wyszło meeeega pyszne! Pięknie wyrosło, nie oklapło, jest cudownie wilgotne i nie kruszy się. To moje najlepsze ciasto bezglutenowe!
Będę je często robić ♡
Uwielbiam to ciasto. Wracam do niego bardzo często i równie często polecam. Pierwszy raz zrobiłam je dobre 5 lat temu i po dzień dzisiejszy cieszy podniebienie. Pozdrawiam
też je uwielbiam :) pozdrawiam serdecznie
Wyszło pysznie :) wszystkim smakowało, a dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem. Pozdrawiam. :)
Ciasto jest po prostu cudowne, mięciutkie, wilgotne.
Połączenie banana z czekoladą – rewelacja.
Zapach unosił się w całym domu, no i ta pyszna chrupiąca kruszonka.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy mozna uzyc maki gryczanej, kukurydzianej , owsianej lub ryzowej?
Dziekuje bardzo za podpowiedz:)
myślę, że można spróbować z ryżową, pozdrawiam
Po prostu „niebo w gębie” :-)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
można, ale trzeba będzie ręcznie ucierać masło, zajmie to trochę czasu, pozdrawiam
Witam
Czy można zrobic to ciasto bez uzycia miksera?
bardzo mi miło, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Super ciasto,tak mieciutkiego i puszystego ciasta czekoladowego jeszcze nie piekłam ☺ Polecam wszystkim
bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
ciasto zrobiłam na święta -bardzo ładnie pachnie, banan jest wyczuwalny i fajnie wspólgra z czekoladą. Największym amtorem ciasta okazał się mój trzyletni synek, który uwielbia wszystkie ciasta z czekoladą, a ja zaraz po nim:)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło:)
upiekłam dzisiaj ale od razu 2 porcje bo wygląda smakowicie,jeszcze ciepłe a już kawał nie ma.Dla smakoszy ciast czekoladowych ,bardzo polecam
chyba o połowę zwiększyłabym składniki, pozdrawiam
Jakich proporcji użyć, aby upiec w okrągłej foremce 24 cm średnicy?
Ogromnie się cieszę, dobry pomysł z rumem, powinno się udać, pozdrawiam serdecznie
Przy pierwszym kęsie pomyślałam,że fajnie by tu pasował dodatek rumu albo innego mocnego trunku oczywiście w niewielkiej ilości tylko nie wiem czy nie popsuło by to ciasta w znaczeniu zakalca. Poza tym ciasto smaczne, proste, wilgotne. Pałaszujemy ze smakiem :)
Druga wersja brzmi wspaniale! Smacznego, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam ciasto i wyszło bardzo dobre , rodzina była zachwycona :)
myślałam już nad inną wersją ciasta z kremem bananowym, bez kruszonki, oblane czekoladą i posypane startymi orzechami laskowymi, bądź migdałowymi, muszę wypróbować:)
wspaniale:) cieszę się, że ciasto smakowało, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pomyliłam procedurę wykonania z drugim ciastem bananowym i wymieszałam razem wszystkie sypkie.. Masło miałam zbyt twarde więc włożyłam je do mikrofali, ale syn bardzo płakał w efekcie czego całkiem się rozpuściło. Kiedy poszatkowałam czekoladę zauważyłam swój błąd. Cóż było robić.. Rozpuściłam czekoladę w maśle, wymieszałam płyn z sypkimi, bananami i żółtkami, a na końcu dodałam ubite białka (bez cukru, gdyż wylądował on wcześniej w mące). Zamiast cukru waniliowego dodałam esencję. Na orzechy w kruszonce nie miałam już siły, więc zastąpiłam je esencją migdałową. Cóż, efekt był powalający. Ciasto jest genialne. Połowa zniknęła krótko po wyjęciu z piekarnika. Ilość cukru jest idealna! Dziękuję za świetny przepis!
Super ciasto, delikatne , aromatyczne , po prostu pyszne
bardzo mnie to cieszy, że się udało i smakowało,
pozdrawiam serdecznie
pychotka, niebo w gebie!!!!
myślę, że około 55 minut, proszę obserwować, czy ładnie wyrosło i się dobrze przyrumieniło, pozdrawiam serdecznie
Czy moge to ciasto upiec w okraglej foremce o srednicy 27 ? Bede robic podwojną ilosc. Jak tak to jak dlugo mam je piec
może Pani ucierać, pozdrawiam
czy moge ucierac to ciasto czy trzeba miksowac ?
wspaniale, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ciasto! Bardzo smaczne i efektowne. Polecam na wykwintne przyjęcia.
Ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję, jeśli chodzi o piekarnik to jak jest napisane góra-dół to bez termoobiegu, więc na pewno musi Pani krócej piec u siebie lub na mniejszej temperaturze,
życzę wspaniałych wypieków i udanej imprezy, proszę przysłać zdjęcia tych deserów jak będzie miała Pani ochotę:)
pozdrawiam serdecznie
Dziś zrobiłam, jest pyszny!! Jednak trochę mi się przypiekł, czy opcja góra dół jest z termoobiegiem? Mam tylko taką funkcje i niestety te 55-60min to u mnie za dlugo. Nastepnym razem potrzymam krócej, i będzie idealnie.
Calkiem przypadkiem znalazłam Twój blog i jest to pierwszy blog gdzie chce mi sie zrobic każdy jeden przepis :) za tydzień mam impreze rodzinną i już zadeklarowalam że zrobię trzy ciasta od Ciebie i trufle :) wielkie dzięki.!! :)
można dodać zamiast sody proszku, ale nie wiem czy wtedy tak ładnie wyrośnie, pozdrawiam
Witam! Czy mozna zamiast sody dac proszek, nie lubie zapacju sody, a jesli tak to ile ? Ciasto wyglada pysznie i chce go upiec ☆pozdrawiam☆
Zdjęcia narobiły mi takiego apetytu że nie mogłam się powstrzymać, a że akurat w lodówce”zalegały” baardzo już dojrzałe banany.No i wyszło.Lekkie, aromatyczne i bardzo czekoladowe z nutką babanów.Super-bardzo polecam!
wspaniale, bardzo się cieszę, że ciasto smakuje
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
A I ZAMIAST MASŁA DAJĘ MARGARYNĘ:))
WSZYSTKIE CIASTA SA REWEACYJNE:) JAKO ZWOLENNICZKA SZYBKICH I CZEKOLADOWYCH TO JEST REWELACYJNE I JAK TYLKO CÓRKA NIE ZDĄŻY ZJEŚĆ BANANÓW I PRZEJRZEJĄ ROBIMY TAK :) ŚREDNIA BLASZKA PODWÓJNA PORCJA CIASTA DODATKOWO JESZCZE JEDEN BANAN I ZAMIAST 200G CZEKOLADY DODAJE TYLKO 125 G OK 70% GORZKIEJ CZEKOLADY I DOSYPUJE GARŚĆ WIÓRKÓW KOKOSOWYCH:)) HEH WIĘKSZA BLACHA DO PIEKARNIKA SIĘ NIE ZMIEŚCI A SZKODA BO CIASTO ZNIKA PRAKTYCZNIE JESZCZE CIEPŁE:)
czy zamiast czekolady moge urzyc ciemnego kakao i jak to połaczyc .
Super:) cieszę się bardzo,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest przepyszne ;3 Wilgotne a zarazem delikatne! Ostatnio bardzo często je piekę. Gorąco polecam!
Przepyszne ciasto! Wyszło cudowne choć mam małe doświadczenie w pieczeniu :)
Ciasto przepyszne !!! Wczoraj zrobilam je pierwszy raz (oczywiscie w ciagu godziny zniknelo). Przepis rewelacyjny !!! :) Dziekuje!
zebra – wspaniała rada, bardzo dziękuję,
cieszę się, że ciasto smakuje,
Jula – hm… to będzie tak na „styk”, ale powinno się zmieścić,
pozdrawiam ciepło:)
Witam, robiłam ciasto według tego przepisu już dziesiątki razy, jest przepyszne i to o każdej porze roku:) polecam!
PS: Moja mała modyfikacja jest taka, że dodaję całą łyżeczkę sody oraz zamiast kruszonki polewam je po wystygnięciu polewą czekoladowa (jedna śmietana kremówka 0,33 zagotowana, następnie wlana do naczynia z pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej 100 gram, a po 15 minutach wymieszana dokładnie oraz wylana na ciasto) – odkryłam, że dzięki temu ciasto nie wysycha i jest zawsze pięknie wilgotne. Pozdrawiam!
Witam, mam pytanie, czy jeżeli mam keksówkę 30×13 to nie będzie za mała i zmieszczę w niej całe ciasto? Pozdrawiam :):)
bardzo ciekawe połączenie, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i smacznego!
Ciasto również pysznie smakuje ze zmiksowanymi truskawkami! Postanowiłam tak wypróbować ze względu na okres ich wysypu. Ciasto wyszło bardzo wilgotne i po prostu świetne! :)
super, bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
wczoraj upiekłam – PYSZNE!!! zapach, a ta kruszonka – niebo w gębie ! dałam trzy banany, a kruszonka była migdałowa – pewnie jeszcze nie raz je upiekę, bo roboty przy nim tyle co nic, a efekt cudny…
wyszlo przepyszne! jak z wiekszosci przepisow Malej Cukierenki :) podrawiam
moze Pani zamrozic,
pozdrawiam:)
ciasto w piekarniku, ale popelnilam blad i dodalam 125g masla do kruszonki, w zwiazku z czym musialam jej zrobic duuzo wiecej :) czy moge ja zamrozic, zeby nie zmarnowac? szczegolnie szkoda mi orzechow ;)
Bardzo mi miło, cieszę się, że smakowało:)
dziękuję za komentarze,
pozdrawiam serdecznie
Mam „dwie lewe rece” do wypiekow i już probowalam mnóstwa przepisów,ale to jest wyśmienite ciasto… Zrobilam wczoraj od niechcenia bo akurat te produkty miałam. szybkie, latwe.. …. Super… Super ciasto… a jakie w pracy zrobiłam wrazenie :))
Dziekuje, i mam nadzieje ze kazde następne również będzie tak dobre :)
może za długo było pieczone i trochę wyschło, ale to ciasto trochę się kruszy, trzeba je kroić na grubsze plastry,
pozdrawiam ciepło
Upieklam ale wyszło mi trochę za suche. Przy przełamaniu kawałka na pół rozltywało się. Nie wiem czy tak miało być ale wydaje mi się że nie. Proszę o sugestie co mogło pójść nie tak.
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
Świetny przepis!
tak można
pozdrawiam
Czy czekoladę można zastapić innym smakiem? (np. mleczna zamiast gorzkiej)
Witam:)
Mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Wolna niedziela! Zabieramy sie z synem za pieczenie 4 latek wybrał przepis zobaczymy jak nam pójdzie…
Ciasto przepyszne, mocno czekoladowe, ale smak przełamuje wyraźna nuta bananowa. Gorąco polecam !
Ciasto – rewelacja! Warte grzechu.;)
Dziękuję za przepis,
Pozdrawiam!
można dać cukier zwykły,
pozdrawiam
do kruszonki mogę zamiast brozowego cukru dać zywkły, a jesli nie to czym innym go zastąpić??
Ciasto piekę już 5 raz, jest niesamowite!!! Zawsze wychodzi i smakuje wszystkim znajomym! Dziękuje za przepis:)
proszę się wymądrzać, ja bardzo chętnie słucham wszelkich rad,
pozdrawiam serdecznie
Aha, a banany zmiksowałam z masą maślano-jajeczną i myslę, że powinny być pokrojone na kawałki, żeby było je lepiej czuć i byłyby widoczne w cieście. I może dodać trochę margaryny zamiast części masła, albo łyżkę oleju, żeby się tak nie kruszyło.. Już kończę się wymądrzać :)
Witam,
Ciasto wyszło smaczne (właściwie taki murzynek:) ). Dodałam szczyptę chili i dużo cynamonu, dzięki czemu smak był wyraźniejszy, dałam też profilaktycznie całą łyżeczkę sody, bo robiłam dla gości i nie chciałam niespodzianki z zakalcem:) Zastanawiam się nad kokosem w kruszonce (byłoby bardziej egzotyczne) ale nie miałam kokosu, więc sprawdzę następnym razem. Dzięki za przepis! Będę testować też inne:) Pozdrawiam!
cieszę się:) życzę smacznego,
pozdrawiam
Ciasto wyszlo super, tylko nastepnym razem moze dodam pol banana wiecej. ,)
Ja banany zmiażdżyłam blenderem, wyszło pyyyszne ciacho!
Ja banany zmiażdżyłam blenderem, wyszło pyyyszne ciacho!
Ciasto bardzo smaczne. Dziękuje za przepis.
Pozdrawiam.
nie moge przestac jesc! pychota!
a i tez pieklam troszke krocej i cukru dalam tylko 70 gram :)
życzę powodzenia, przyjemnego pieczenia i smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Mnie za to wyszło „za bardzo czekoladowe” :( Następnym razem mniej kakao albo czekoladę mleczną żeby słodsze było i smaku bananów nie zdusiło. I u mnie wystarczyło piec 50 min w 180*C. Ale nie poddam się bo mam takiego smaka, że w końcu musi mi wyjść :D
:) ogromnie się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Kolejne ciasto godne polecenia! pachnące, puszyste, apetycznie wygląda i posiada właściwości znikające:) super!
cieszę się, że ciasto smakowało,
super, że przepis „poszedł” dalej:)
pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto :) Mama była zachwycona i przepis „poszedł” dalej :))) Pozdrawiam
Hej!!
Ciasto rewelacja!! Polecam!! Upiekłam dzisiaj w zwykłym gazowym starym piekarniku i wyszło pięknie :-)
Witam,
Można zastąpić płatkami owsianymi, przypieką się i będą chrupiące, lub nic nie dodawać w zamian, taka kruszonka też będzie dobra,
pozdrawiam
Mam pytanie :) w ten weekend chciałam zaprosić gości i upiec to właśnie aromatyczne ciasto. Jest jednak jeden problem przyjaciółka jest uczulona na orzechy. Czy mogłabym je czymś zastąpić w tej kruszonce?
trudne pytanie, nie wiem czym zastąpić banany…, może gęstym musem jabłkowym,
pozdrawiam
A czym mogłabym zastąpić banany?
super ciasto, moje ulubione, pieklam je juz z 5 razy i zawsze sie udaje, tylko ja na gore daje kruszonke z platkami migdalowymi ;-)
Pyszne ciasto – idealnie dopasowany czas pieczenia. Piekłam w jednej foremce, trochę dłuższej i ten piekarnik bardziej grzeje dół, także nawet nie musiałam przykrywać.
Polecam, do porannej kawy, czy na deser rewelacja :)
ciasto jest puszyste i miekkie,
pozdrawiam
Wlasnie zrobilam tego placka czy on ma byc taki miekki??
Dziękuję.;)
można spróbować, ale wydaje mi się że może wyjść wtedy zakalec,
pozdrawiam
A, mogę np. dodać banany nie rozdrobnione, tylko w kawałkach?
super:) cieszę się, że smakowało, życzę kolejnych słodkich sukcesów,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ciasto wg Twojego przepisu i wyszło pyyyszne!!! Wkupiłam się w łaski teściów :) serdecznie pozdrawiam!
Cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Ciasto zrobione i już praktycznie zjedzone, zamiast zwykłego cukru dałam cukru pudru, trochę mniej niż w przepisie aby nie było zbyt słodkie. Ogólnie ciasto bardzo dobre, nie jest suche, szybko się robi, rodzinka zachwycona :) Szkoda, że zapach bananów nie był bardziej intensywny ale to może od ich rodzaju zależało.
Upieklam dzis bo psuly mi sie banany i wyszlo przepyszne zamiast orzechow laskowych uzylam wloskie i dodalam je rowniez do ciasta bo moj maz uwielbia ciasta z orzechami i musze wam powiedziec ze pycha i sprobujcie!!!pozdrawiam
dobrze, życzę udanego wypieku i smacznego, czekam na opinie,
pozdrawiam:)
Witam, jak wrócę z pracy mam zamiar przygotować to ciasto :) składniki zakupione, chęci też są zobaczymy co wyjdzie… moje spostrzeżenia napiszę w późniejszym czasie…
Bardzo się cieszę:) dziękuję za miły komentarz i życzę smacznego
pozdrawiam serdecznie
Ok, wiec jak pisałam w poście z 'łatwego ciasta z owocami’ teraz kolej na to czekoladowe. Właśnie sie piecze i chyba wyjdzie bosko bo ładnie rośnie i super pachnie. Miałam mały problem bo mi coś do keksowki nie weszło bo zbyt dużo ciasta sie zrobiło albo ja mam zbyt mała keksowke, wiec przelozylam do małej blachy i jest git :) za tydzień w obroty idzie ciasto marchewke wg. życzenia męża. Dziękuje BARDZO za inspiracje i te wszystkie super przepisy bo nawet takie anytalencie jak ja zaczęło piec! :)
Cieszę się, że ciasto smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam i życzę kolejnych pysznych wypieków
Przy niedzieli podjelam sie wykonania owego ciacha bo z facetem jestesmy fanami polaczenia bananow i czekolady, wiec jako zapaleni bananowcy dalismy 3 duze banany, pominelam orzechy bo nie mialam gdzie ich dostac, i osobiscie uwazam ze moznaby spokojnie pominac ta porcje kakao, bo jak dla mnie troche przesadny byl ten smak, ale ciasto nadal pycha! Kolejny udany wypiek z Malej Cukierenki :) Pozdrawiam!
Witam:)
Ja zazwyczaj wkładam do lodówki i to wystarcza,
życzę smacznego
pozdrawiam
Właśnie piecze się ciasto, zapach w domu niesamowity :) mam nadzieje ze się udało. Mam tylko takie pytanko odnośnie kruszonki, bo nigdy mi ona nie wychodzi :) teraz się rozpuściła i zostało z niej nic prawie nic, czy po zrobieniu jej mam ją włożyć do lodówki czy zamrażalnika ?
Pozdrawiam
super!!! pachniało w domu obłędnie czekoladą!!!! w smaku delikatne i rozpływające się :) boskie!!!
Bardzo, bardzo miło to słyszeć, cieszę się ogromnie,
może Pani dodać mleczną czekoladę nie popsuje to bardzo smaku,
pozdrawiam serdecznie:)
Zrobiłam, wyszło, cudowne, czekoladowe, rozpływało się w ustach i tyle.. szybko się skończyło :)
Chcę zrobić ponownie, ale zastanawiam się czy mogę dodać czekoladę mleczną zamiast gorzkiej, czy bardzo popsuję smak?
Ps. to już kolejny przepis z którego skorzystałam i jak na razie wszystko mi wychodzi. Uwierzyłam w siebie i co tydzień coś piekę! Dziękuję!
waniliowa kruszonka z cukrem waniliowym własnej roboty, to brzmi wspaniale,
dziękuję za komentarz
pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto pyszne, długo świeże i szybko nie wysycha :)
Dodam następnym razem więcej bananów bo dla mnie smak czekolady po wystygnięciu ciasta był intensywniejszy od aromatu bananów :)
Rzecz gustu ale bardzo polecam.
Ps. Z braku orzechów kruszonkę zrobiłam tradycyjnie z cukru waniliowego własnej roboty co nadało ciastu waniliowy powab w aromacie, a nie zepsuło smaku :)
Robiłam niedawno to ciasto, bardzo wszystkim smakowało, przede wszystkim baaardzo pięknie pachnie bananami :) Jedynie kruszonka nie spełniła moich oczekiwań, ale mimo to bardzo dobrze wspominam to ciasto :)
Dzień dobry,
Cieszę się, że smakowało i przykro mi że ciasto uciekło z blaszki, mam nadzieję że piekarnik za bardzo nie ucierpiał, bo wiem jak trudno go później doczyścić,
Pozdrawiam
Witam,
To pierwsze ciasto jakie wypróbowałam z Twojego bloga i było wesoło :) ciasto uciekło z foremki!! Piekłam w średniej wielkości keksówce i nie spodziewałam się, że tak urośnie. Jak po jakimś czasie poszłam sprawdzić jak rośnie to się okazało, że część ciasta wesoło piecze na dnie piekarnika. Trudno, musiałam poczekać aż się upiecze ta część w blaszce i musiałam skrobać piekarnik :) Ale w smaku pycha, szybciutko ulotniło się z blaszki. Na pewno powtórzę tylko już w dwóch keksówkach :)
Jest wspaniałe, właśnie wyjęłam z piekarnika i je zajadam… tylko wyszło mi bardzo słodkie… na szczęście, bo nie można go zjeść całego „na raz”. Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Cieszę się:)
to proszę zmniejszyć temperaturę, każdy piekarnik piecze trochę inaczej, mniej lub bardziej intensywnie,
pozdrawiam:)
U mnie się przypaliło :( ale i tak było pyszne więc dziś powtarzam! Tylko daję mniej cukru (140) i bez orzechów, bo mi smakiem nie pasują, za dużo „szczęścia”.
Ale uważam, że przepis jest bardzo udany.
Za pierwszym razem się zagapiłam w pierwszym etapie i pomieszałam wszystkie suche, razem z cukrem. Tak więc zmiksowałam wszystko w kupie, razem z bananami i czekoladą na miazgę.
I też było super…!!
Ciężkie ale wilgotne i smakowite :D
ogromnie się cieszę:) bardzo dziękuję za komentarz, miło mi że przepis się spodobał i ciasto smakowało,
pozdrawiam serdecznie
p.s. życzę kolejnych słodkich sukcesów:)
Muszę Ci podziękować za prosty przepis. Wcześniej by mnie namówić na jakiekolwiek robienie placków graniczyło ze cudem. Od pół roku jestem z kimś szczęśliwa i szukałam jakiegoś przepisu, gdzie mój ukochany poczułby swoje ulubione banany i przez przypadek wpadłam na tą stronę. Placek wyszedł bardzo dobry za co serdecznie dziękuję, że mogłam wypróbować przepis. Jak to się mawia przez żołądek do serca ;) Mój facet wręcz zwariował, a że ma dobrą przemianę materii zjadł pół blaszki dziękując mi za pyszności ^^
Muszę przyznać, że ciasto przepyszne… jeden kawałek to tylko pretekst, żeby sięgnąć po kolejny:) W sam raz „coś na ząb” w taką paskudną, pochmurną pogodę..(przynajmniej w Małopolsce)
Tylko trochę spód mi się przypiekł, więc następnym razem będę piekła na średnim poziomie..
Pozdrawiam!
Dzień dobry,
160g cukru to tak 3/4 szklanki cukru,
170g mąki to czubata szklanka mąki,
można zastąpić mało margaryną, ale będzie troszkę różnica w smaku,
pozdrawiam
a ile to jest? 160g cukru i
170g mąki
jak sie odmierza w szklance? i cz zamisat 150g miękkiego masła, mozna dac margayne bo akurat nie mam w lodówce :(
upiekłam i wyszło wyśmienite,wszystkim smakowało….dzisiaj piekę to z kokosem i daktylami.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ciasto wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam
Ja piekę w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm, ale myślę że keksówka 30x12cm powinna wystarczyć,
pozdrawiam
Mam pytanie..ciasto wystarcza na jak dużą formę?
Cieszę się bardzo, udanego weekendu,
pozdrawiam:)
To pierwszy przepis jaki wypróbowałam z Twojego bloga:) po prostu czekoladowe niebo – dawno nie jadłam tak czekoladowego ciastka.. i ta nuta bananowa … Pycha :) Dziękuję za słodką sobotę !!! :D
szczerze mowiąc to średnie ;/
SUPER CIACHOOOO
palce lizać!!!
Zrobiłam potwierdzam cista wyśmienite, jedna tylko mała uwaga, dodałabym mniej cukru, trochę jest za słodkie:)
Gorąco polecam
Dzień dobry:)
wspaniale Lauro, dziękuję za wypróbowanie przepisu, cieszę się że smakowało,
życzę udanych wypieków:)
Zrobiłam dzisiaj to ciasto wedle przepisu autorki. Pychota, dziękuję za przepis. Godne polecenia!
Chylę czoło! Ciasto jest…………brak mi słów.Dziękuję i pozdrawiam.
Musiałam sama spróbować! i jest naprawdę pyszne!
wygląda wspaniale ;) to połączenie jest cudowne(banany i czekolada)
pozwolisz, że poczęstuje się kawałeczkiem…
Bananowe wypieki bardzo lubie, wiec na pewno by mi bardzo smakowalo:-)
Cudowne! Na Twoich zdjeciach wyglada po prostu przeapetycznie :) Juz zapisalam sobie przepis :)
Pozdrawiam.
Wow, niesamowicie wygląda! Slinka cieknie. Piekne ciacho:)
Ależ wyglada pysznie, uwielbiam takie ciasta… zatem i ja upiekę niedługo:) pozdrawiam:))
Ja tez zwrocilam uwage na to ciasto (wiadomo, banany) – przepis juz czeka, a teraz, po tym, jak zobaczylam je u ciebie, powedrowal na sam szczyt listy rzeczy do zrobienia :)
Też dzisiaj robiłam ciasto bananowe :) Pyszności.
Ciasto wygląda obłędnie! Aż się chce sięgnąć po kawałeczek-nie można się oprzeć:) Dodatkowo zdjęcia takie apetyczne-mniam:)