Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).
Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.
Ciasto:
2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).
3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.
5. Banany rozetrzeć widelcem.
6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).
7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.
Udanych wypieków:)
czy blaske wklada sie do zimnego czy do rozgrzanego piekarniika..?
do rozgrzanego piekarnika, pozdrawiam serdecznie
Z tego przepisu zrobiłam mufinki wyszły przepyszne. Cisto wilgotne i delikatne. Trzymała je ok.35 minut – do suchego patyczka. I niestety nie miałam proszku do pieczenia dałam więcej sody wyszły pysznie 😊
Spaliło się na zewnątrz, ale środek niebo w gębie!!
Przepis na to ciasto znalazłam kilka lat temu….piekę je dość czesto. Wczoraj wieczorem upiekłam pachniało w całym domu…. nie mogłam wytrzymać i właśnie jem a miało być na pasowanie do przedszkola dobrze ze wychodzą dwie keksówki. Uwielbiam to ciasto nad wszystkie inne ….. ono ma wszystko banany… czekolada….wilgotne
Zachęcona komentarzami (same ohy i ahy ;) ) postanowiłam zrobić to ciasto.
Nie mogę jeść glutenu, więc mąkę pszenną zastąpiłam bezglutenową: 100g owsianej, 50g skrobii kukurydzianej i 30g mąki ziemniaczanej. Nie miałam sody. Dałam proszek bezglutenowy pół paczki (czyli taka porcja na 250g mąki ). I jeszcze troszkę aromatu rumowego.
Zamiast kruszonki dałam polewę i na to ozdobne białe gwiazdeczki.
Wyszło meeeega pyszne! Pięknie wyrosło, nie oklapło, jest cudownie wilgotne i nie kruszy się. To moje najlepsze ciasto bezglutenowe!
Będę je często robić ♡
Uwielbiam to ciasto. Wracam do niego bardzo często i równie często polecam. Pierwszy raz zrobiłam je dobre 5 lat temu i po dzień dzisiejszy cieszy podniebienie. Pozdrawiam
też je uwielbiam :) pozdrawiam serdecznie
Wyszło pysznie :) wszystkim smakowało, a dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem. Pozdrawiam. :)
Ciasto jest po prostu cudowne, mięciutkie, wilgotne.
Połączenie banana z czekoladą – rewelacja.
Zapach unosił się w całym domu, no i ta pyszna chrupiąca kruszonka.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy mozna uzyc maki gryczanej, kukurydzianej , owsianej lub ryzowej?
Dziekuje bardzo za podpowiedz:)
myślę, że można spróbować z ryżową, pozdrawiam
Po prostu „niebo w gębie” :-)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
można, ale trzeba będzie ręcznie ucierać masło, zajmie to trochę czasu, pozdrawiam
Witam
Czy można zrobic to ciasto bez uzycia miksera?
bardzo mi miło, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Super ciasto,tak mieciutkiego i puszystego ciasta czekoladowego jeszcze nie piekłam ☺ Polecam wszystkim
bardzo się cieszę, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie