Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych

Czekoladowe ciasto z bananami

Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.

Ciasto:

2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).

3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.

4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.

5. Banany rozetrzeć widelcem.

6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).

7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.

Udanych wypieków:)

Czekoladowe ciasto z bananami

Czekoladowe ciasto z bananami

Podobne przepisy

Szybkie wilgotne ciasto bananowe z cynamonem

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

155 komentarzy do “Czekoladowe ciasto z bananami”

  1. Ciasto przepyszne !!! Wczoraj zrobilam je pierwszy raz (oczywiscie w ciagu godziny zniknelo). Przepis rewelacyjny !!! :) Dziekuje!

    Odpowiedz
  2. zebra – wspaniała rada, bardzo dziękuję,
    cieszę się, że ciasto smakuje,

    Jula – hm… to będzie tak na „styk”, ale powinno się zmieścić,

    pozdrawiam ciepło:)

    Odpowiedz
  3. Witam, robiłam ciasto według tego przepisu już dziesiątki razy, jest przepyszne i to o każdej porze roku:) polecam!
    PS: Moja mała modyfikacja jest taka, że dodaję całą łyżeczkę sody oraz zamiast kruszonki polewam je po wystygnięciu polewą czekoladowa (jedna śmietana kremówka 0,33 zagotowana, następnie wlana do naczynia z pokruszoną tabliczkę czekolady gorzkiej 100 gram, a po 15 minutach wymieszana dokładnie oraz wylana na ciasto) – odkryłam, że dzięki temu ciasto nie wysycha i jest zawsze pięknie wilgotne. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  4. Witam, mam pytanie, czy jeżeli mam keksówkę 30×13 to nie będzie za mała i zmieszczę w niej całe ciasto? Pozdrawiam :):)

    Odpowiedz
  5. Ciasto również pysznie smakuje ze zmiksowanymi truskawkami! Postanowiłam tak wypróbować ze względu na okres ich wysypu. Ciasto wyszło bardzo wilgotne i po prostu świetne! :)

    Odpowiedz
  6. wczoraj upiekłam – PYSZNE!!! zapach, a ta kruszonka – niebo w gębie ! dałam trzy banany, a kruszonka była migdałowa – pewnie jeszcze nie raz je upiekę, bo roboty przy nim tyle co nic, a efekt cudny…

    Odpowiedz
  7. ciasto w piekarniku, ale popelnilam blad i dodalam 125g masla do kruszonki, w zwiazku z czym musialam jej zrobic duuzo wiecej :) czy moge ja zamrozic, zeby nie zmarnowac? szczegolnie szkoda mi orzechow ;)

    Odpowiedz
  8. Mam „dwie lewe rece” do wypiekow i już probowalam mnóstwa przepisów,ale to jest wyśmienite ciasto… Zrobilam wczoraj od niechcenia bo akurat te produkty miałam. szybkie, latwe.. …. Super… Super ciasto… a jakie w pracy zrobiłam wrazenie :))
    Dziekuje, i mam nadzieje ze kazde następne również będzie tak dobre :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz