Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).
Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.
Ciasto:
2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).
3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.
5. Banany rozetrzeć widelcem.
6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).
7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.
Udanych wypieków:)
może za długo było pieczone i trochę wyschło, ale to ciasto trochę się kruszy, trzeba je kroić na grubsze plastry,
pozdrawiam ciepło
Upieklam ale wyszło mi trochę za suche. Przy przełamaniu kawałka na pół rozltywało się. Nie wiem czy tak miało być ale wydaje mi się że nie. Proszę o sugestie co mogło pójść nie tak.
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
Świetny przepis!
tak można
pozdrawiam
Czy czekoladę można zastapić innym smakiem? (np. mleczna zamiast gorzkiej)
Witam:)
Mam nadzieję, że będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Wolna niedziela! Zabieramy sie z synem za pieczenie 4 latek wybrał przepis zobaczymy jak nam pójdzie…
Ciasto przepyszne, mocno czekoladowe, ale smak przełamuje wyraźna nuta bananowa. Gorąco polecam !
Ciasto – rewelacja! Warte grzechu.;)
Dziękuję za przepis,
Pozdrawiam!
można dać cukier zwykły,
pozdrawiam
do kruszonki mogę zamiast brozowego cukru dać zywkły, a jesli nie to czym innym go zastąpić??
Ciasto piekę już 5 raz, jest niesamowite!!! Zawsze wychodzi i smakuje wszystkim znajomym! Dziękuje za przepis:)
proszę się wymądrzać, ja bardzo chętnie słucham wszelkich rad,
pozdrawiam serdecznie
Aha, a banany zmiksowałam z masą maślano-jajeczną i myslę, że powinny być pokrojone na kawałki, żeby było je lepiej czuć i byłyby widoczne w cieście. I może dodać trochę margaryny zamiast części masła, albo łyżkę oleju, żeby się tak nie kruszyło.. Już kończę się wymądrzać :)