Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).
Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.
Ciasto:
2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).
3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.
5. Banany rozetrzeć widelcem.
6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).
7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.
Udanych wypieków:)
Witam,
Ciasto wyszło smaczne (właściwie taki murzynek:) ). Dodałam szczyptę chili i dużo cynamonu, dzięki czemu smak był wyraźniejszy, dałam też profilaktycznie całą łyżeczkę sody, bo robiłam dla gości i nie chciałam niespodzianki z zakalcem:) Zastanawiam się nad kokosem w kruszonce (byłoby bardziej egzotyczne) ale nie miałam kokosu, więc sprawdzę następnym razem. Dzięki za przepis! Będę testować też inne:) Pozdrawiam!
cieszę się:) życzę smacznego,
pozdrawiam
Ciasto wyszlo super, tylko nastepnym razem moze dodam pol banana wiecej. ,)
Ja banany zmiażdżyłam blenderem, wyszło pyyyszne ciacho!
Ja banany zmiażdżyłam blenderem, wyszło pyyyszne ciacho!
Ciasto bardzo smaczne. Dziękuje za przepis.
Pozdrawiam.
nie moge przestac jesc! pychota!
a i tez pieklam troszke krocej i cukru dalam tylko 70 gram :)
życzę powodzenia, przyjemnego pieczenia i smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Mnie za to wyszło „za bardzo czekoladowe” :( Następnym razem mniej kakao albo czekoladę mleczną żeby słodsze było i smaku bananów nie zdusiło. I u mnie wystarczyło piec 50 min w 180*C. Ale nie poddam się bo mam takiego smaka, że w końcu musi mi wyjść :D
:) ogromnie się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Kolejne ciasto godne polecenia! pachnące, puszyste, apetycznie wygląda i posiada właściwości znikające:) super!
cieszę się, że ciasto smakowało,
super, że przepis „poszedł” dalej:)
pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto :) Mama była zachwycona i przepis „poszedł” dalej :))) Pozdrawiam
Hej!!
Ciasto rewelacja!! Polecam!! Upiekłam dzisiaj w zwykłym gazowym starym piekarniku i wyszło pięknie :-)
Witam,
Można zastąpić płatkami owsianymi, przypieką się i będą chrupiące, lub nic nie dodawać w zamian, taka kruszonka też będzie dobra,
pozdrawiam