Czekoladowe ciasto z bananami – Absolutnie rewelacyjne ciasto czekoladowe, jedno z najlepszy jakie jadłam. Mięciutkie, delikatne, wilgotne, rozpływa się w ustach. Dzięki bananom jest niesamowicie aromatyczne, po prostu pachnie zniewalająco czekoladą, słodko bananami i maślano-orzechowo od kruszonki, naprawdę fantastyczny zapach. Jest bardzo, baaardzo smaczne, połączenie bananów i czekolady uważam za jedną z najlepszych kombinacji w kuchni, po wypróbowaniu tego przepisu myślę, że się ze mną zgodzicie. Sycące, niesamowicie smaczne ciasto z bananami, do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, pamiętajmy jedynie, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony BBC Good Food).
Czekoladowe ciasto z bananami
Składniki:
Ciasto:
100g gorzkiej czekolady 60%
150g miękkiego masła
160g cukru
3 jajka
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
25g kakao
2 duże, bardzo dojrzałe banany
Kruszonka:
25g zimnego masła
2 kopiaste łyżki mąki
1 łyżka brązowego cukru
2 łyżki poszatkowanych orzechów laskowych
Kruszonka:
1. Do mąki dodać poszatkowane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać cukier i orzechy, wymieszać na kruszonkę.
Ciasto:
2. Czekoladę roztopić w rondelku ustawionym nad gotującą się wodą (lub w mikrofalówce).
3. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao.
4. Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwilę miksować.
5. Banany rozetrzeć widelcem.
6. Na utarte masło przesiać mąkę i wymieszać krótko łyżką. Dodać banany, czekoladę i wymieszać (ale szybko i krótko).
7. Ciasto przełożyć do średniej wielkości keksówki lub dwóch małych posmarowanych masłem i posypanych mąką, wierzch ciasta posypać kruszonką. Ja piekłam w dwóch foremkach: 22×12 i mniejszej 15x8cm. Piekłam w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 55-60 minut. Po 45 minutach przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby za bardzo się nie przypiekło.
Udanych wypieków:)
Mam pytanie :) w ten weekend chciałam zaprosić gości i upiec to właśnie aromatyczne ciasto. Jest jednak jeden problem przyjaciółka jest uczulona na orzechy. Czy mogłabym je czymś zastąpić w tej kruszonce?
trudne pytanie, nie wiem czym zastąpić banany…, może gęstym musem jabłkowym,
pozdrawiam
A czym mogłabym zastąpić banany?
super ciasto, moje ulubione, pieklam je juz z 5 razy i zawsze sie udaje, tylko ja na gore daje kruszonke z platkami migdalowymi ;-)
Pyszne ciasto – idealnie dopasowany czas pieczenia. Piekłam w jednej foremce, trochę dłuższej i ten piekarnik bardziej grzeje dół, także nawet nie musiałam przykrywać.
Polecam, do porannej kawy, czy na deser rewelacja :)
ciasto jest puszyste i miekkie,
pozdrawiam
Wlasnie zrobilam tego placka czy on ma byc taki miekki??
Dziękuję.;)
można spróbować, ale wydaje mi się że może wyjść wtedy zakalec,
pozdrawiam
A, mogę np. dodać banany nie rozdrobnione, tylko w kawałkach?
super:) cieszę się, że smakowało, życzę kolejnych słodkich sukcesów,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ciasto wg Twojego przepisu i wyszło pyyyszne!!! Wkupiłam się w łaski teściów :) serdecznie pozdrawiam!
Cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam:)
Ciasto zrobione i już praktycznie zjedzone, zamiast zwykłego cukru dałam cukru pudru, trochę mniej niż w przepisie aby nie było zbyt słodkie. Ogólnie ciasto bardzo dobre, nie jest suche, szybko się robi, rodzinka zachwycona :) Szkoda, że zapach bananów nie był bardziej intensywny ale to może od ich rodzaju zależało.
Upieklam dzis bo psuly mi sie banany i wyszlo przepyszne zamiast orzechow laskowych uzylam wloskie i dodalam je rowniez do ciasta bo moj maz uwielbia ciasta z orzechami i musze wam powiedziec ze pycha i sprobujcie!!!pozdrawiam