Ciasto ze śliwkami w polewie – Przepyszne, kruche ciasto ze śliwkami oraz polewą zrobioną z twarogu, śmietany, migdałów. Wszystko to wiąże kasza manna i jajka. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem i podpieczonymi płatkami, które robią się chrupiące i bardzo apetyczne. Dzięki upieczonym, soczystym śliwkom jest bardzo wilgotne i wspaniale smakuje ze śmietankową polewą na kruchym spodzie. Do ciasta lepiej użyć mniejszych śliwek, będzie się łatwiej kroiło. Proste w przygotowaniu, rewelacyjnie smaczne ciasto, świetnie smakuje na ciepło, bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Piecznie jest proste” nr 4/2010).
Ciasto ze śliwkami w polewie
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g cukru
szczypta soli
1 jajko
120g zimnego masła
Wierzch:
700g umytych śliwek
2 jajka
100g cukru
100g mielonego twarogu
120ml śmietany
150g płatków migdałowych
1 łyżka kaszy manny
szczypta cynamonu
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać posiekane masło, jajko i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na okrąg o średnicy około 30cm. Przenieść do tortownicy wysmarowanej masłem o średnicy 26cm, robiąc z ciasta niedużą krawędź (możemy również ręcznie wylepić tortownicę ciastem).
3. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ułożyć na cieście.
Polewa:
4. Utrzeć razem jajka, cukier i twaróg. Dodać śmietanę, płatki migdałowe, kaszę manną, cynamon i wymieszać. Polewę równomiernie rozprowadzić na śliwkach.
5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg i piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać z 15 minut i dopiero wtedy zdjąć obręcz (można oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, żeby nie popękało). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
orzechy włoskie lub laskowe, ale one też są drogie, więc może pominąć i dodać trochę więcej kaszy, pozdrawiam
witam,
ciasto wlasnie się piecze, juz od zeszłego roku miałam wydrukowany przepis, ale mam ich tyle ze nie ma kiedy wszystkich wypróbować-dziś nadeszła ta chwila;-)
Nie dałam jednak migdałów, bo są okropnie drogie…czy bez migdałów będzie ok? Mam też nadzieję, że ciasto kruche się upiecze razem z masą bo zazwyczaj tego typu spody podpiekało się wcześniej…
Co by pasowało na posypanie wierchu po upieczeniu oprócz migdałów?
Właśnie wyciągnęłam z piekarnika! Aż ślinka cieknie. Dziękuję za przepis ☺️
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Nie jestem mistrzynią wypieków, to ciasto wyszło idealnie i tak samo idealnie smakuje. Uwielbiam ciasta ze śliwkami. Dzieki za pyszny przepis.
ogromnie się cieszę, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło rewelacyjnie – jak malowane! Do tego prościutkie w wykonaniu. Ten przepis z moją rodzinką już zostaje:) Dziękujemy.
Orzechy też świetnie się nadają, są bardziej aromatyczne, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto pyszne .Niestety nie miałam migdałów i zastąpiłam je orzechami.Wyszło rewelacyjne Pozdrawiam
bardzo się cieszę,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Upiekłam:)
Wyszło rewelacyjnie. Nadmienię, że piekłam już drugi raz ku zadowoleniu moich dzieci.
:D bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuje za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Kolejne ciasto trafia na listę ulubionych, a ta niebezpiecznie się wydłuża ;) Upiekłam je na weekend i na kolejny mam zamiar popełnić je jeszcze raz :) Moja wina… moja wina… a raczej Małej Cukierenki bo podaje przepisy na takie pyszności :D lol
Powiedziałabym, że śliwki fantastycznie wpisują się w klimat ciast. Są wyraziste w smaku i bardzo ożywiają wypieki. I ta polewa… z migdałami! jak ja bym spróbowała czegoś takiego…. :)
Pozdrawiam
Bajecznie wygląda!:) Uwielbiam ciacha ze śliwkami, ta wersja bardzo mi się podoba:) Ślicznie wyglądają te migdały na wierzchu:)
Użyłam śmietany 12% może też być 18%