Ciasto ze śliwkami w polewie – Przepyszne, kruche ciasto ze śliwkami oraz polewą zrobioną z twarogu, śmietany, migdałów. Wszystko to wiąże kasza manna i jajka. Ciasto delikatnie pachnie cynamonem i podpieczonymi płatkami, które robią się chrupiące i bardzo apetyczne. Dzięki upieczonym, soczystym śliwkom jest bardzo wilgotne i wspaniale smakuje ze śmietankową polewą na kruchym spodzie. Do ciasta lepiej użyć mniejszych śliwek, będzie się łatwiej kroiło. Proste w przygotowaniu, rewelacyjnie smaczne ciasto, świetnie smakuje na ciepło, bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Piecznie jest proste” nr 4/2010).
Ciasto ze śliwkami w polewie
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g cukru
szczypta soli
1 jajko
120g zimnego masła
Wierzch:
700g umytych śliwek
2 jajka
100g cukru
100g mielonego twarogu
120ml śmietany
150g płatków migdałowych
1 łyżka kaszy manny
szczypta cynamonu
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać posiekane masło, jajko i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki jeszcze raz krótko je zagnieść i rozwałkować na okrąg o średnicy około 30cm. Przenieść do tortownicy wysmarowanej masłem o średnicy 26cm, robiąc z ciasta niedużą krawędź (możemy również ręcznie wylepić tortownicę ciastem).
3. Śliwki przepołowić i wypestkować. Ułożyć na cieście.
Polewa:
4. Utrzeć razem jajka, cukier i twaróg. Dodać śmietanę, płatki migdałowe, kaszę manną, cynamon i wymieszać. Polewę równomiernie rozprowadzić na śliwkach.
5. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg i piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać z 15 minut i dopiero wtedy zdjąć obręcz (można oddzielić nożem ciasto od ścianek obręczy, żeby nie popękało). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
jaka śmietana?
cudowne ciasto:) piekne zdjecia:)
Bardzo się cieszę Ana, dziękuję za wypróbowanie przepisu i miły komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Wyborne ciacho,, oczu nie można oderwać :)
Zrobiłam, pychota, pychota i jeszcze raz pychota!!! Dziękuję za super przepis i pozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję Wam bardzo za odwiedziny i komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Obłędne ciacho!
Ojej, dawno nie zaglądałam, a tu tyle pyszności u Ciebie!!!
Ciacho wygląda genialnie:)
Pozdrawiam:)
No nie powiem… echhh, chyba znowu się skuszę na upieczenie kolejnego Twojego ciasta:)
wygląda po prostu zjawiskowo!!! ślinię się do monitora :)
piekne i smaczne:) u mnie podobne ciasto ale nie tak ładne zdjecia.
Fantastyczne jest to ciasto ! Slinka cieknie!:)
Dzień dobry Ana:)
Jak najbardziej, prostokątna forma też się nada, mam formę 28x24cm i raczej bym takiej użyła lub jeszcze ciut mniejszej
pozdrawiam:)
Mała Cukierenko kusisz kusisz, miałam dziś robić Twojego śliwkowca z bezą ale ten przeszedł samego siebie, na widok fotki ślinka leci, więc zrobię ten. Tortownica będzie zajęta bo tort w planach, czy prostokątna forma będzie ok na to ciasto??? i jeśli tak to jakich mniej więcej wymiarów? Pozdrawiam serdecznie :)
Wygląda rewelacyjnie;) ten migdałowy wierzch dopełnia całość,o chyba mamy takie same talerzyki;)