Tym razem deser na zimno, ciasto z winogronami i galaretką bez pieczenia. Spód zrobiony jest z sucharków, krem z serka mascarpone i jogurtu. W smaku jest delikatnie cytrynowy i waniliowy. Galaretka, w której zanurzone są winogrona zrobiona jest z soku jabłkowego i białego wina. Jeśli chcemy przygotować deser bez alkoholu, możemy go zastąpić sokiem jabłkowym. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu i najlepiej przygotować go dzień wcześniej, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Ciasta bez pieczenia” Dr. Oetker).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.
Ciasto z winogronami i galaretką bez pieczenia
Składniki:
Spód:
150g sucharków lub herbatników pełnoziarnistych
120g miękkiego masła
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Krem:
około 150-180g umytych, obranych winogron bez pestek
14g żelatyny w proszku (około 4 łyżeczek)
250g serka mascarpone
350g jogurtu naturalnego
skórka starta z 1 cytryny
150g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wierzch:
około 300g umytych, obranych ciemnych winogron (najlepiej bez pestek)
około 300g umytych, obranych jasnych winogron (najlepiej bez pestek)
4 łyżeczki żelatyny
160ml soku jabłkowego
100-120ml białego wina (możemy zastąpić sokiem jabłkowym)
1/2 szklanki wody
250ml schłodzonej śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
Spód:
1. Sucharki zemleć lub przełożyć je do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem.
2. Masło wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym (można rękoma). Przełożyć je do okruchów z sucharków i wymieszać łyżką lub rękoma. Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć i docisnąć.
Krem:
3. Żelatynę (14g) przełożyć do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała.
4. Serek wymieszać z jogurtem, cukrem, cukrem wanilinowym i skórką cytrynową (zrobiłam to mikserem na niskich obrotach).
5. Żelatynę podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć ją z ognia, dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Następnie rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.
6. Połowę kremu rozłożyć na spodzie z sucharków i równomiernie poukładać winogrona (150-180g). Keksówkę odstawić na 10 minut w chłodniejsze miejsce. Następnie wyłożyć pozostałym krem i wyrównać. Deser wstawić na około 60 minut do lodówki.
Wierzch:
7. Żelatynę (4 łyżeczki) przełożyć do rondelka i zalać około 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.
8. Sok wymieszać z winem i rozpuszczoną żelatyną. Odstawiać na około 15-20 minut, aż zacznie delikatnie tężeć.
9. Winogrona poukładać na wierzchu schodzonego ciasta (można je przepołowić, jeśli mają duże pestki radzę je wypestkować) i zalać galaretką jabłkową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
11. Ciasto ostrożnie wyjąć z keksówki (ja odwróciłam je do góry dnem, ściągnęłam keksówkę, później papier, przyłożyłam drugą deskę i znów odwróciłam ciasto, zdjęłam z góry deskę i gotowe).
Podawać pokrojone na dość grube plastry, ozdobione bitą śmietaną.
Smacznego:)
Witam. Czy jogurt można zastąpić creme fraiche 30%. Zalegają mi w lodówce 2 kubeczki:) Albo choć pół na pół z jogurtem? Pozdrawiam
dałabym pół na pół, bo creme fraiche dosyć kwaśne, pozdrawiam serdecznie
tak dodałabym mniej, bo ona jest intensywna w smaku, pozdrawiam
Czy wino w galaretce mogłabym zastąpić wódką żubrówką(ale chyba w mniejszej ilości?:) z góry dziękuję za odp
dziękuję bardzo:) cieszę się, że smakowało, tylko ten spód… u mnie nie było czuć chleba, dobrze to smakowało, jeszcze raz dziękuję za komentarze, pozdrawiam ciepło
byłam na kursie fotograficznym w zeszłym roku:)