Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Małe, kruche babeczki z lekkim kremem waniliowym, galaretką i owocami. Królowały u mnie na Sylwestra:). Bardzo smaczne, idealne na jeden większy kęs. Najlepiej będą smakowały z owocami jagodowymi, ale w okresie zimowym możemy użyć owoców z puszki, z syropów i kandyzowanych. Przed nałożeniem kremu, możemy na spód babeczek dodać odrobinę ulubionego dżemu lub konfitury. Pięknie i apetycznie będą się prezentować na każdym przyjęciu. Polecam…

kruche babeczki z owocami

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami
Składniki na około 23 sztuki:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 kostki schłodzonego masła
5 łyżek cukru pudru
3 żółtka
masło do posmarowania foremek
Nadzienie:
100g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
około 250-300g mieszanych owoców, mogą być świeże, z puszki, z syropu, kandyzowane (ja użyłam ananasa z puszki, mandarynki, kandyzowane wiśnie i kandyzowanego zielonego ananasa)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii (jeśli nie mamy, możemy dodać drugą łyżeczkę cukru wanilinowego)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki jasnej galaretki w proszku (użyłam anansowej)

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier puder. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

2. Schłodzone ciasto zagnieść 2-3 razy i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Wycinać z niego okręgi (ja wycinałam szklanką, foremki na babeczki miały średnice 6 cm) i wykładać nimi posmarowane masłem foremki na babeczki.

3. Babeczki piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumienią (piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjąć upieczone ciasto.

Nadzienie:
4. Galaretkę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

5. Żelatynę wsypać do rondelka z grubym dnem i zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 15 minut, aby napęczniała.

6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ziarenkami wanilii. Dodać do serka i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

8. Żelatynę podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści.
Powoli wlewać ją do śmietany z serkiem, ciągle mieszając mikserem na średnich obrotach.

9. Gotowym kremem równomiernie napełnić babeczki (można przy użyciu szprycy). Na wierzchu poukładać drobne owoce i polać odrobiną tężejącej galaretki (proszę nie lać za dużo galaretki, ponieważ rozmiękczy ona kruche ciasto).
Babeczki odstawić, aż galaretka stężeje.

Udanych wypieków:)

kruche babeczki z owocami

kruche babeczki z owocami

Print Friendly, PDF & Email

72 komentarze do “Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami”

  1. Dobry wieczór, jeśli babeczki mają być na niedzielę i poniedziałek, to czy mogę upiec je w czwartek, trzymać w zamkniętym pojemniku i tylko krem zrobić w sobotę wieczorem? Czy stwardnieją/będą się kruszyć? Jak Pani myśli?

    Odpowiedz
  2. Dzień dobry, mam mrożoną borowke amerykańska, zastanawiam się jak dołożyć do babeczki taki owoc żeby było apetycznie, czy jest jakiś sposób? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Do jakiej wielkości foremek wkłada Pani ciasto, mam tylko takie na mini tartaletki,ale babeczki wychodzą mi większe niż u Pani ?

    Odpowiedz
  4. Bardzo dobry przepis. Babeczki wyszły świetne. Tylko moim zdaniem nie ma konieczności smarowania foremek, jeśli dobrze się wszystko wymiesza i rozetrze masło. Kilku foremek nie posmarowałam, a babeczki „wychodziły” z nich bez problemu, podobnie jak z foremek posmarowanych. Twarde masło wyjęte z lodówki ucieram na tarce z dużymi oczkami – znacząco przyspiesza pracę. Foremki mam tradycyjne, stalowe. Życzę wszystkim udanych wypieków.

    Odpowiedz
  5. Babeczki wyszły świetnie. W papierowych formach wychodzi wersja domowa, nie na imprezę bo mają brzydki kształt. Najlepsze w foremkach metalowych. Ja robiłam z masą budyniową. Pycha!

    Odpowiedz
  6. Dzien dobry! Mam pytanie czy smietana przed ubijaniem ma byc w temp pokojowej czy bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki mozemy ubijac i dodawac zelatyne Dziękuję i Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Witam, już odpisuję, może Pani do ciasta dodać trochę więcej mąki, wtedy mniej się zsuwa, ale przy tym przepisie nie powinno być z tym problemu, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  8. Bardzo mi sie podobaja te sliczne babeczki. Boje sie jednak,ze ciasto bedzie zsuwac sie ze scianek foremki. Moze sie myle, ale jesli tak,to co musze zrobic?Pozdrwaiam Kristina☺

    Odpowiedz
  9. ja dodaję do kremu z serka i masła roztopioną białą czekoladę, tylko ciepłą dopiero co roztopioną i ona wygładza krem, jak masa się zważy to ta ciepła czekolada ratuje krem, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  10. Witam serdecznie. Mam do pani ogromną prośbę, proszę powiedzieć mi daczego waży mi się serek mascarpone po dodaniu barwnika, albo masła ale nie z olejem tylko takiego OSELKA? Robiłam ostatnio tort i znalazłam przepis na roze z serka mascarpone i masła, ale po dodaniu barwnika w proszku i masła automatycznie zaczęła oddzielać się woda ;-(. Nie mogłam masy uratowac, bo nie miałam pod reka zelatyny. Na 9 lipca mam zrobic tort wlasnie z takimi rozami, ale az się boję, bo mascarpone jest drogi, a ja nie zajmuję sie pieczeniem zawodowo, tylko tak jak ktoś ze znajomych mnie oprosi. Prosze mi pomoc, jaką masę mogę uzyc do dekoracji, procz mas cukrowych, bo tego nie cierpię ;-)

    Odpowiedz
  11. Babeczki wyglądają apetycznie :) jakiej średnicy są foremki? czy mogłabyś mi podać str gdzie można takie kupić? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  12. Mam pytanie, za każdym razem jak robię w foremkach, to całe ciasto (podczas pieczenia) zjeżdża mi :( jest jakiś sposób, żeby zachowały swój kształt? :)
    Pozdrawiam ^^

    Odpowiedz
  13. Przepiękna patera, babeczki wyglądają przepięknie i bardzo smakowicie.
    Można wiedzieć gdzie kupiona patera?
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  14. Babeczki wyszły wyśmienite dzieci były nimi zachwycone. Z porcji wyszło dokładnie 23 szt i wszystko w ciągu godziny znikło :) Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  15. Robię te Babeczki już chyba 4 raz… Teraz właśnie je robię i są znakomite ! Znaczy Ja osobiście robię tylko ciasto ponieważ Lubię sobie Sama wymyślać Musy ! Lecz muszę kiedyś spróbować tego Przepisu na nadzienie ! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Zrobiłam babeczki z Pani przepisu wyszły znakomicie !!!! Polecam wszystkim gorąco. Przekaże moim znajomym Pani stronkę. Pozdrawiam serdecznie Anieszka Reading. Uk

    Odpowiedz
  17. Oceniam tylko wygląd ciasta- serników- i innych są urzekające-kuszące- wyjątkowe-
    Przepisy czytam nawet wiele razy- komentarze często są pouczające-Anonimowy -to nie znaczy że mogę kogoś ranić -krytykować -bo ciasto nie wyszło – prawda? A często to moja wina wykonuje coś w pośpiechu-wtedy można przeoczyć – czytać też trzeba powoli -bez pośpiechu- -A za błąd własny -nie oskarżać- nikogo-Po co ma ktoś cierpieć ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz