Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Małe, kruche babeczki z lekkim kremem waniliowym, galaretką i owocami. Królowały u mnie na Sylwestra:). Bardzo smaczne, idealne na jeden większy kęs. Najlepiej będą smakowały z owocami jagodowymi, ale w okresie zimowym możemy użyć owoców z puszki, z syropów i kandyzowanych. Przed nałożeniem kremu, możemy na spód babeczek dodać odrobinę ulubionego dżemu lub konfitury. Pięknie i apetycznie będą się prezentować na każdym przyjęciu. Polecam…

kruche babeczki z owocami

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami
Składniki na około 23 sztuki:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 kostki schłodzonego masła
5 łyżek cukru pudru
3 żółtka
masło do posmarowania foremek
Nadzienie:
100g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
około 250-300g mieszanych owoców, mogą być świeże, z puszki, z syropu, kandyzowane (ja użyłam ananasa z puszki, mandarynki, kandyzowane wiśnie i kandyzowanego zielonego ananasa)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii (jeśli nie mamy, możemy dodać drugą łyżeczkę cukru wanilinowego)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki jasnej galaretki w proszku (użyłam anansowej)

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier puder. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

2. Schłodzone ciasto zagnieść 2-3 razy i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Wycinać z niego okręgi (ja wycinałam szklanką, foremki na babeczki miały średnice 6 cm) i wykładać nimi posmarowane masłem foremki na babeczki.

3. Babeczki piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumienią (piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjąć upieczone ciasto.

Nadzienie:
4. Galaretkę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

5. Żelatynę wsypać do rondelka z grubym dnem i zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 15 minut, aby napęczniała.

6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ziarenkami wanilii. Dodać do serka i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

8. Żelatynę podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści.
Powoli wlewać ją do śmietany z serkiem, ciągle mieszając mikserem na średnich obrotach.

9. Gotowym kremem równomiernie napełnić babeczki (można przy użyciu szprycy). Na wierzchu poukładać drobne owoce i polać odrobiną tężejącej galaretki (proszę nie lać za dużo galaretki, ponieważ rozmiękczy ona kruche ciasto).
Babeczki odstawić, aż galaretka stężeje.

Udanych wypieków:)

kruche babeczki z owocami

kruche babeczki z owocami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

64 komentarze do wpisu „Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami”

  1. Dzien dobry! Mam pytanie czy smietana przed ubijaniem ma byc w temp pokojowej czy bezpośrednio po wyciągnięciu z lodówki mozemy ubijac i dodawac zelatyne Dziękuję i Pozdrawiam

  2. Babeczki wyszły świetnie. W papierowych formach wychodzi wersja domowa, nie na imprezę bo mają brzydki kształt. Najlepsze w foremkach metalowych. Ja robiłam z masą budyniową. Pycha!

  3. Bardzo dobry przepis. Babeczki wyszły świetne. Tylko moim zdaniem nie ma konieczności smarowania foremek, jeśli dobrze się wszystko wymiesza i rozetrze masło. Kilku foremek nie posmarowałam, a babeczki „wychodziły” z nich bez problemu, podobnie jak z foremek posmarowanych. Twarde masło wyjęte z lodówki ucieram na tarce z dużymi oczkami – znacząco przyspiesza pracę. Foremki mam tradycyjne, stalowe. Życzę wszystkim udanych wypieków.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.