Tarta z winogronami i mascarpone

Tarta z winogronami i mascarpone – Bardzo smaczna, owocowa tarta z kremową masą, delikatnie cynamonową. Kruche, orzechowe ciasto dobrze smakuje z serkami i owocami. Ciekawe połączenia smakowe wina, delikatnie obgotowanych winogron i mascarpone z cynamonem. Dodanie chudego twarogu dodaje odrobinę lekkości i masa nie jest taka tłusta. Jeśli użyjemy tylko różowych winogron nasz syrop będzie miał ładny czerwony odcień. W mojej tarcie dałam po połowie zielonych i ciemnych, stąd delikatnie różowy syrop. Pyszna tarta, polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Sól i Pieprz”).

Tarta z winogronami i mascarpone

Tarta z winogronami i mascarpone
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
150g zimnego masła
80g mielonych orzechów laskowych
3 łyżki cukru
1 żółtko
Wierzch:
500g umytych winogron, najlepiej bez pestek
120ml białego wina
110g cukru
250g mascarpone
200g chudego twarogu
1/2 łyżeczki cynamonu

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając 30ml-60ml wody (ja dodałam tylko 30ml i zagniotłam ładne ciasto).

2. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, robiąc niewielką krawędź. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie piec ciasto w temperaturze 190oC-200oC przez około 30 minut, aż ładnie się przyrumieni. Wystudzić.

3. Wino wlać do garnka, wsypać 60g cukru i gotować na małym ogniu przez 5 minut mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodać winogrona i dalej gotować przez 3 minuty. Owoce wyjąć łyżką cedzakową, odstawić w miseczce. Syrop gotować jeszcze około 3-5 minut. Polać nim winogrona. Odstawić do ostygnięcia.

4. Chudy ser dobrze rozetrzeć, żeby był gładki. Połączyć go z mascarpone, wsypać resztę cukru i cynamon, wymieszać. Na cieście ułożyć najpierw masę serową, a następnie owoce, polać syropem.

Udanych wypieków :)

Tarta z winogronami i mascarpone

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do wpisu „Tarta z winogronami i mascarpone”

  1. wow:) jestem pod wrażeniem:) fajny filmik, czy mogłabym podać link przy przepisie na stronie do Pana filmu?
    pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.