Tarta z winogronami i mascarpone – Bardzo smaczna, owocowa tarta z kremową masą, delikatnie cynamonową. Kruche, orzechowe ciasto dobrze smakuje z serkami i owocami. Ciekawe połączenia smakowe wina, delikatnie obgotowanych winogron i mascarpone z cynamonem. Dodanie chudego twarogu dodaje odrobinę lekkości i masa nie jest taka tłusta. Jeśli użyjemy tylko różowych winogron nasz syrop będzie miał ładny czerwony odcień. W mojej tarcie dałam po połowie zielonych i ciemnych, stąd delikatnie różowy syrop. Pyszna tarta, polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis z gazety „Sól i Pieprz”).
Tarta z winogronami i mascarpone
Składniki:
Ciasto:
200g mąki
150g zimnego masła
80g mielonych orzechów laskowych
3 łyżki cukru
1 żółtko
Wierzch:
500g umytych winogron, najlepiej bez pestek
120ml białego wina
110g cukru
250g mascarpone
200g chudego twarogu
1/2 łyżeczki cynamonu
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając 30ml-60ml wody (ja dodałam tylko 30ml i zagniotłam ładne ciasto).
2. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, robiąc niewielką krawędź. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie piec ciasto w temperaturze 190°C-200°C przez około 30 minut, aż ładnie się przyrumieni. Wystudzić.
3. Wino wlać do garnka, wsypać 60g cukru i gotować na małym ogniu przez 5 minut mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodać winogrona i dalej gotować przez 3 minuty. Owoce wyjąć łyżką cedzakową, odstawić w miseczce. Syrop gotować jeszcze około 3-5 minut. Polać nim winogrona. Odstawić do ostygnięcia.
4. Chudy ser dobrze rozetrzeć, żeby był gładki. Połączyć go z mascarpone, wsypać resztę cukru i cynamon, wymieszać. Na cieście ułożyć najpierw masę serową, a następnie owoce, polać syropem.
Udanych wypieków :)
A co zamiast wina :/
Dałam wytrawne :)
Tarta świetna, zwłaszcza ciasto!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
wytrawne lub półwytrawne, pozdrawiam
jakie ma być wino? wytrawne, półwytrawne, słodkie?
wstawię, jak tylko rozkminię jak:)
pozdrawiam
można to nawet zaembedować, coś zajmie to pewnie z 5min
http://mashable.com/2013/06/20/instagram-video-embed/
jasne
wow:) jestem pod wrażeniem:) fajny filmik, czy mogłabym podać link przy przepisie na stronie do Pana filmu?
pozdrawiam serdecznie
nie mogłem się powstrzymać i strzeliłem sobie jeszcze jedną ;)
tym razem z video http://instagram.com/p/a55TVvkbrD/
wygląda świetnie, cieszę się, że smakowała,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
smakuje rewelacyjnie,
posmak wina świetnie komponuje się z cynamonem
http://instagram.com/p/aWeNd4Ebt5/
Tak można, tylko syropem polewamy przed podaniem.
pozdrawiam
Czy ten deser można przyrządzić dzień wcześniej?
bardzo smaczny, zachęcam do wypróbowania
Wow ale deser!