Ciasto z winogronami i galaretką bez pieczenia

Tym razem deser na zimno, ciasto z winogronami i galaretką bez pieczenia. Spód zrobiony jest z sucharków, krem z serka mascarpone i jogurtu. W smaku jest delikatnie cytrynowy i waniliowy. Galaretka, w której zanurzone są winogrona zrobiona jest z soku jabłkowego i białego wina. Jeśli chcemy przygotować deser bez alkoholu, możemy go zastąpić sokiem jabłkowym. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu i najlepiej przygotować go dzień wcześniej, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Ciasta bez pieczenia” Dr. Oetker).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.

ciasto z winogronami

Ciasto z winogronami i galaretką bez pieczenia
Składniki:
Spód:
150g sucharków lub herbatników pełnoziarnistych
120g miękkiego masła
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
Krem:
około 150-180g umytych, obranych winogron bez pestek
14g żelatyny w proszku (około 4 łyżeczek)
250g serka mascarpone
350g jogurtu naturalnego
skórka starta z 1 cytryny
150g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wierzch:
około 300g umytych, obranych ciemnych winogron (najlepiej bez pestek)
około 300g umytych, obranych jasnych winogron (najlepiej bez pestek)
4 łyżeczki żelatyny
160ml soku jabłkowego
100-120ml białego wina (możemy zastąpić sokiem jabłkowym)
1/2 szklanki wody
250ml schłodzonej śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru

ciasto z winogronami

Spód:
1. Sucharki zemleć lub przełożyć je do foliowego woreczka i rozgnieść wałkiem.

2. Masło wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym (można rękoma). Przełożyć je do okruchów z sucharków i wymieszać łyżką lub rękoma. Masę przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć i docisnąć.

Krem:
3. Żelatynę (14g) przełożyć do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała.

4. Serek wymieszać z jogurtem, cukrem, cukrem wanilinowym i skórką cytrynową (zrobiłam to mikserem na niskich obrotach).

5. Żelatynę podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć ją z ognia, dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać. Następnie rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.

6. Połowę kremu rozłożyć na spodzie z sucharków i równomiernie poukładać winogrona (150-180g). Keksówkę odstawić na 10 minut w chłodniejsze miejsce. Następnie wyłożyć pozostałym krem i wyrównać. Deser wstawić na około 60 minut do lodówki.

Wierzch:
7. Żelatynę (4 łyżeczki) przełożyć do rondelka i zalać około 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzać ją, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia.

8. Sok wymieszać z winem i rozpuszczoną żelatyną. Odstawiać na około 15-20 minut, aż zacznie delikatnie tężeć.

ciasto z winogronami

9. Winogrona poukładać na wierzchu schodzonego ciasta (można je przepołowić, jeśli mają duże pestki radzę je wypestkować) i zalać galaretką jabłkową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

11. Ciasto ostrożnie wyjąć z keksówki (ja odwróciłam je do góry dnem, ściągnęłam keksówkę, później papier, przyłożyłam drugą deskę i znów odwróciłam ciasto, zdjęłam z góry deskę i gotowe).
Podawać pokrojone na dość grube plastry, ozdobione bitą śmietaną.

Smacznego:)

ciasto z winogronami

ciasto z winogronami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto serowe z winogronami

Sernik z tęczową galaretką i owocami

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Tort z truskawkami i brzoskwiniami

Ciasto z bananami i winogronami

Tarta z winogronami i mascarpone

20 komentarzy do “Ciasto z winogronami i galaretką bez pieczenia”

  1. Zrobiłam galaretkę jabłkową (bez wina), mężowi i córce bardzo przypadła do gustu, teraz proszą żeby im robić nawet samą bez kremu, tylko z winogronami ;)
    Krem rewelacja, jedynie spód bym zmieniła na herbatniki, jak następnym razem będę robić, no chyba że te moje sucharki nieodpowiednie były (po prostu za bardzo bułkowo/chlebowy był ten spód).
    Pani zdjęcia są po prostu obłędne. Jest Pani po jakimś kursie fotograficznym, czy to kolejny talent? Porcelana i dekoracja do zdjęć zawsze idealnie dopasowana, aż się chce piec takie ciasta!

    Odpowiedz
  2. można użyć gotowej galaretki, myślę że trochę straci na smaku,
    proszę dodać trochę mniej wody niż jest podane na opakowaniu, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam,
    Czy można na wierzch użyć gotowej galaretki cytrynowej? Czy ciasto nie straci na smaku wówczas? Ile wody do takiej galaretki wtedy? Troche mniej niż podano na opakowaniu?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Witam serdecznie, są w Polsce winogrona może i z RPA, też uważam, że lepsze bez pestek, ale czasami trudno na nie trafić i kupuję jakie są,
    pozdrawiam serdecznie – uff jaki u Pani upał:)

    Odpowiedz
  5. Ciasto ładnie się prezentuje. Zwłaszcza te winogrona wyglądają super. Szkoda, że z pestkami. Ja wolę bezpestkowe, bo nie ma siły ale pestki zawsze mój język „uzbiera” i stara się wyrzucić. Czy o tej porze roku są w Polsce winogrona? Jeśli tak, to fajnie. Może od nas, z RPA, przyjechały, bo teraz sezon. Ja definitywnie bym szukała bez pestek.
    Pozdrawiam gorąco – 35-38 st C tutaj, Ursa z Kapsztadu.

    Odpowiedz
  6. Czy można te ciasto wykonać np. z mrożonych owoców?? np. mrożone truskawki a druga połowa mrożone jagody w galaretce np truskawkowej? Pozdrawiam serdecznie;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz