Ciasto serowe z winogronami – Pyszne, lekkie z galaretką i dużą ilością winogron. Krem przygotowałam z sera i bitej śmietanki, a usztywniłam go galaretką. Ciasto jest orzeźwiające i bardzo smaczne, najlepiej smakuje na drugi dzień, więc dobrze jak postoi przez noc w lodówce. Do przygotowania ciasta użyłam winogron bez pestek, przyjemniej się wtedy je. Jak kupimy owoce z pestkami, radzę wypestkować :). Bardzo polecam i smacznego!
Ciasto serowe z winogronami
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
160g cukru
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek:
około 350-400g umytych winogron bez pestek
1 galaretka agrestowa lub kiwi
1 szklanka gorącej wody
500g gotowego serka na sernik (może być z wiaderka)
500g śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku)
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Wierzch:
500-550g umytych winogron bez pestek
2 galaretki agrestowe lub kiwi
2,5 szklanki gorącej wody
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
6. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu skropić biszkopt w blaszce.
Środek:
7. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
8. Winogrona przepołowić.
9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Ser przez chwilę ucierać mikserem, dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Następnie powoli wlać galaretkę, cały czas mieszając mikserem. Odłożyć około 1/3 masy. Do pozostałych 2/3 dodać winogrona, wymieszać łyżką i masę przełożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać.
10. Na ciasto w blaszce położyć drugą część biszkoptu. Nasączyć go pozostałym ponczem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem serowy.
11. Winogrona przeznaczone na wierzch ciasta przepołowić i poukładać dosyć ciasno na kremie. Ciasto wstawić do lodówki.
12. Dwie galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
13. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta i znów blaszkę odstawić w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
można, najlepiej miękkie jagodowe lub wiśnie lub z puszki, z kompotu, pozdrawiam
czy można użyć innych owoców? Jeśli tak to na przykład jakie? :)
Rany! Wygląda obłędnie.
Jakie piękne, kolorowe i wiosenne :)