Zapraszam dzisiaj na pyszne drożdżowe rogaliki z konfiturą. Przepis jest interesujący i trochę zaskakujący:), nie będzie żadnego wyrabiania ciasta. Rogaliki z wierzchu są kruche, a w środku miękkie. Podczas pieczenia może wypłynąć z nich trochę konfitury, ale proszę się tym nie przejmować. Rogaliki piekłam również bez obtaczania w białku i cukrze, ale przed podaniem obficie posypałam je cukrem pudrem, ponieważ ciasto jest mało słodkie. Przepis przysłał czytelnik Małej Cukierenki Tomek Marzec – bardzo dziękuję.
Proste rogaliki z konfiturą
Składniki na około 55 rogalików:
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kostka miękkiej margaryny (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka śmietany 30 % (piekłam je również ze śmietaną 18% i też są dobre)
2-3 żółtka
50 g drożdży
5 łyżek cukru
gęsta konfitura
2-3 białka
cukier do obtoczenia rogalików
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego do posypania rogalików (niekoniecznie)
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać śmietanę i wymieszać. Wsypać mąkę, dodać margarynę, 2 żółtka i szybko zagnieść ciasto, jeśli będzie za suche dodać jeszcze 1 żółtko.
Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki.
2. Ciasto po wyjęciu z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3mm. Z ciasta wycinać kwadraty o boku 8cm (można większe), na rogu każdego położyć trochę konfitury (około 1/3 łyżeczki) i po przekątnej zwijać je w rulonik i formować z nich rogaliki.
3. Białko trochę ubić i posmarować nim rogaliki, następnie obtoczyć je w cukrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C na funkcji termoobieg (180°C na funkcji góra-dół) przez około 18-23 minuty, aż ładnie się przyrumienią.
Podawać przestygnięte posypane cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Mala Cukierenko, a czy ze względu na zbliżające się święta, można zamiast konfitury dodać masę makową?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Rogaliki z tego przepisu wyszły pyszne, goście się nimi zajadali i rozeszły się w mig
Czy mozna uzyc masła zamiast margaryny?
myślę, że tak, pozdrawiam
rogaliki super:)
Mój ulubiony przepis, zawszy wychodzą pyszne i znikają ekspresowo :-)
Czy gotowe rogaliki można przez noc przechować w lodówce i raniutko wstawić do piekarnika?
myślę, że tak, pozdrawiam
Rogaliki przepyszne, piekę drugi raz w tym tygodniu haha
Cudo, polecam, szybko i smacznie :-)
Super przepis szybki i łatwy do wykonania pyszne
Jeśli zrobię je w piątek wieczorem w sobotę będą dalej dobre?
Pozdrawiam
tak będą dobre, pozdrawiam
Bardzo prosze o umieszczanie zawsze dokladnych wielkosci , np. kostka margaryny, 200 czy 250 g? Potem szukam produktow polskich w internecie, zeby oszacowac wielkosci – mieszkam w Niemczech . Poza tym super przepisy, trafilam tu w poszukiwaniu recepty na ciasto na oleju- poprostu genialne. Juz przelozone na niemiecki i dalej podane, jak pare innych przepisow. Pozdrawiam!
Edyta
dobrze postaram się pamiętać, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast margaryny może być masło??
tak może być, pozdrawiam
Co zrobic aby rogaliki sie nie odwijaly w pieczeniu??
można ciasto posmarować trochę rozbełtanym białkiem, pozdrawiam
Przepyszne:* polacam wszystkim :* bardzo łatwe w wykonaniu :* są mięciutkie i pyszne:* polacam!
Ogromnie się cieszę :) dziękuję!! pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Najsmaczniejsze rogaliki jakie jadłam…zamiast 30 śmietany dodałam małą śmietanę 18 i trochę jogurtu greckiego(razem wyszła szklanka).Nawet są mięciutkie na drugi dzień.Nie obtaczałam w cukrze tylko posypałam po upieczeniu cukrem pudrem.Polecam ten przepis!!!!
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Rogaliki są dokładnie takie jak napisałaś kruche i jednocześnie mięciutkie w środku :) to już 3 przepis z tej strony zapewne nie ostatni.Pozdrawiam
Jak to mówi mój mąż 'co Cukierenka to Cukierenka’. Jak zawsze wszystko wychodzi pyszne. Bo rogaliki oczywiście przepyszne! Ciężko poprzestać na jednym!😆
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam
piekłam również z czekoladą bardzo dobre,dziękuję za przepis:)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam ciepło
Rogaliki naprawde pyszne. Kruche, idealne do popołudniowej herbatki. Ja troszke zmuenilam przepis i dodalam suchych drożdży, a konfiture zastąpiłam marmoladą. Pychota.
cieszę się, pozdrawiam :)
Bardzo smaczne :-)
zastawa była kupiona w jakimś centrum handlowym w Niemczech, na wyprzedaży i nie była to żadna konkretna firma, pozdrawiam serdecznie
Wyglądają pysznie, jutro muszę wypróbować!!!
A tak na marginesie cudna zastawa , skąd?
bardzo się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Rogaliki są przepyszne, nie można się wręcz od nich oderwać :)
tak świeże, rozetrzeć łyżeczką o ścianki naczynia, pozdrawiam
co znaczy drożdże (rozumiem, że świeże nie w proszku?) z cukrem rozetrzeć?
:D hihi
z tymi kwadratami to sie nie ma co męczyć jak komuś nie idzie :D
ja robie jak pierogi :P i tez są tak samo smaczne :D (no prawie jak pierogi)
cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
ROGALIKI wlasnie upieczone i juz czesciowo zjedzone :) Panu Tomkowi dziekuje za fajny przepis, a Tobie Mala Cukierenko za jego umieszczenie. ☆☆☆pozdrawiam ☆☆☆
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam je i wyszły super! Bardzo dziękuję za kolejny wspaniały przepis:) Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało! pozdrawiam serdecznie:)
Pyszne!!! Proste w przygotowaniu i po prostu pyszne :)
Nie szło mi tylko z tymi kwadratami, ja wolę trójkąciki :)
Dziękuję za bardzo dobry przepis!
użyłam szklanki 250, pozdrawiam
Cudownie pysznie się prezentują :)
Mam pytanie szklanka w tym przepisie to 220 czy 250 ?
Mam marmoladę w lodówce, bo ostatnio szukałam przepisu na coś takiego :-)
Mówisz, masz ;-)