Herbaciana galaretka z syropem z czarnego bzu

Dostałam do przetestowania kolejny syrop Łowicza, tym razem Czarny Bez i bardzo się z tego cieszę, ponieważ stworzyłam bardzo ciekawy, oryginalny przepis na galaretkę herbacianą z bzem. Jest smaczna, delikatnie czuć miód, syrop i dobrze komponuje się z owocami. Do tego deser jest lekki i zdrowy. Do przygotowania deseru użyłam herbaty owocowej z suszu owoców grubo krojonych. Bardzo polecam…

herbaciana galaretka

Herbaciana galaretka z syropem z czarnego bzu
Składniki na około 5 porcji:
600ml wrzącej wody
3 łyżki herbaty owocowej z suszonych owoców (użyłam smaku owoce leśne)
4 łyżki syropu Łowicz Czarny Bez
1-2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżeczek żelatyny
około 220-250g jagód lub borówki amerykańskiej
do ozdoby bita śmietana
listki melisy

herbaciana galaretka

1. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na około 20-25 minut.

2. Następnie przecedzić ją przez sitko. Dodać syrop, miód, sok z cytryny i wymieszać.

3. Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać ją około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić na około 10 minut, aby napęczniała.

4. Napęczniałą żelatynę podgrzać mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i dodać do niej 3-4 łyżki słodkiej herbaty, wymieszać. Następnie wlać ją do pozostałej herbaty, wymieszać.

5. Do salaterek równomiernie rozłożyć jagody i zalać je herbatą wymieszaną z żelatyną, wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

6. Deser podawać udekorowany bitą śmietaną i listkami melisy.

Smacznego:)

herbaciana galaretka

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.