Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).
Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ciasto przepyszne. Wyjątkowo smakowało, bo przecież wczoraj była nie lada okazja, aby je upiec.
Delikatnie zmodyfikowałam aromat , i zamiast waniliowego dałam cytrynowy.Miodzio…pychota…polecam
Kolejne fantastyczne ciasto, które upiekłam dzięki Tobie :-) Dziś piekę znowu, bo po wczorajszym nic nie zostało.
życzę smacznego! cieszę się, bardzo pozdrawiam serdecznie
się upiekło, pachnie w całym mieszkaniu masełkiem z truskawkami! pięknie wyrosło, czekamy aż przestygnie i jemyyy… super przepis!
to prawda Pani Edyto, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne. Leciutkie, wilgotne i bardzo proste. U mnie jedynie czas pieczenia był krótszy. Mimo 180 st. I grzania góra dół ciasto było gotowe po 35 min. Sprawdzajcie patyczkiem ;) każdy piekarnik działa inaczej.
proszę zastąpić mąką kukurydzianą lub pszenną, pozdrawiam
witam, tu gdzie nie mieszkam nie ma maki ziemniaczanej!! co robic??
Thanks for the inspiration. Here’s my take:
http://cindyspagesintime.blogspot.com/2013/08/strawberry-cake-with-dinner.html
I had to grind the almonds because of dental challenges!
Ciacho wyszło niebiańskie! Polecam!!
również pozdrawiam, cieszę się, że ciasto smakowało,
dziękuję za komentarz
Przepis super, ciasto przepyszne. Ja do swojego ciasta procz truskawek dodałam wiśnie wydrylowane, wszystko razem swietnie sie komponuje. Dziekuje za przepis,pozdrawiam serdecznie.
Ciasto przepyszne jak tylko zobaczyłam od razu wzięłam się do roboty, i wyszło fantastyczne. Świetny przepis i super smak!
ogromnie się cieszę:))
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i truskawkowo:)
Znowu tu jestem:) ciasto wychodzi pyszne…cały poprzedni sezon truskawkowy piekłam, piekłam i piekłam właśnie to ciasto i teraz też je piekę…moje ulubione z owocami :) dziękuję :):*