Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).
Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ciasto piekłam 20 min dłużej, bo ciągle miałam wrażenie, że jest mokre.
Wyszło pyszne, mięciutkie, jadłam od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
PYCHOTA ! jeszcze nie zrobiłam :)
A zapomniałam dodać, że zamiast zapachu śmietankowego użyłam budyniu o tym smaku i już nie dodawałam mąki ziemniaczanej Ela
Rzeczywiście pyszne. Wbrew pozorom, drobiazgi b. liczą się. Zwykle wrzucałam w swoim przepisie jajka nie patrząc na obroty miksera a potem dopiero mąkę. Ale małe obroty i stopniowe wprowadzenie mąki okazuje się – jest b. ważne. Ciasto smakowało wszystkim. Powtórzę nie raz. Dziękuję i pozdrawiam
Czy jest jakis racjonalny powod ktory wyjasnialby dlaczego juz trzy razy wyszedl mi z tego przepisu zakalec? Rok temu pieklam to ciasto co tydzien i zawsze bylo rewelacyjne. Nie umiem sobie tego za nic wytlumaczyc. Absolutnie nic nie zmienilam. Kuchenka ta sama, technika ta sama nawet blaszka ta sama. Jakis pomysl?
nic w przepisie nie było zmieniane, może proszę piec dłużej z 5 minut, lub może proszę dać mniej truskawek 400g, pozdrawiam serdecznie
życzę smacznego! pozdrawiam
Rzeczywiście, nieuważnie czytałam, ciasto już w piekarniku ;)Pozdrawiam.
wszystko jest napisane w punkcie 3. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko, ostatnie czyli czwarte,
pozdrawiam
Mam pytanie, mąkę dodajemy po 3 jajku ,a kiedy 4 jajko?
Pozdrawiam.
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
zrobiłam, wyszło przepyszne, dziękuję
można dodać margarynę, jeśli chodzi o białka to nie wiem, ciasto może wtedy być gęste, pozdrawiam
czy zamiast masła mozna dodac margarynę ? i czy ewentualnie można zrezygnować z białek jajka ?
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
ja zrobiłam blenderem- wyrosło większe niż na obrazku :)
ps. naprawdę pyyszne!
zależy jak duża blaszka, ale tak o połowę zwęszyłabym składniki, pozdrawiam
Ciasto przepyszne! Znika w mgnieniu oka ;) Chciałabym je upiec na większej blaszce, ale nie wiem jak dobrać proporcje.. proszę o wskazówki :) pozdrawiam!
Pierwsze od bardzo, bardzo dawna ciasto z owocami, które mi się udało!:) Pyszne! Mąż zjadł już połowę mimo że jeszcze nie wystygło;)
dziękuję za komentarz, bardzo ciesze się że smakowało,
pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto przepyszne. Wyjątkowo smakowało, bo przecież wczoraj była nie lada okazja, aby je upiec.
Delikatnie zmodyfikowałam aromat , i zamiast waniliowego dałam cytrynowy.Miodzio…pychota…polecam
Kolejne fantastyczne ciasto, które upiekłam dzięki Tobie :-) Dziś piekę znowu, bo po wczorajszym nic nie zostało.
życzę smacznego! cieszę się, bardzo pozdrawiam serdecznie
się upiekło, pachnie w całym mieszkaniu masełkiem z truskawkami! pięknie wyrosło, czekamy aż przestygnie i jemyyy… super przepis!
to prawda Pani Edyto, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto rewelacyjne. Leciutkie, wilgotne i bardzo proste. U mnie jedynie czas pieczenia był krótszy. Mimo 180 st. I grzania góra dół ciasto było gotowe po 35 min. Sprawdzajcie patyczkiem ;) każdy piekarnik działa inaczej.
proszę zastąpić mąką kukurydzianą lub pszenną, pozdrawiam
witam, tu gdzie nie mieszkam nie ma maki ziemniaczanej!! co robic??
Thanks for the inspiration. Here’s my take:
http://cindyspagesintime.blogspot.com/2013/08/strawberry-cake-with-dinner.html
I had to grind the almonds because of dental challenges!
Ciacho wyszło niebiańskie! Polecam!!
również pozdrawiam, cieszę się, że ciasto smakowało,
dziękuję za komentarz
Przepis super, ciasto przepyszne. Ja do swojego ciasta procz truskawek dodałam wiśnie wydrylowane, wszystko razem swietnie sie komponuje. Dziekuje za przepis,pozdrawiam serdecznie.
Ciasto przepyszne jak tylko zobaczyłam od razu wzięłam się do roboty, i wyszło fantastyczne. Świetny przepis i super smak!
ogromnie się cieszę:))
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i truskawkowo:)
Znowu tu jestem:) ciasto wychodzi pyszne…cały poprzedni sezon truskawkowy piekłam, piekłam i piekłam właśnie to ciasto i teraz też je piekę…moje ulubione z owocami :) dziękuję :):*
Przepyszne ciacho! Wyszło mi prawie idealnie :) Prawie, bo co prawda siedziało tylko 50 minut w piekarniku, ale i tak dół się zbyt mocno spiekł. Nie mniej jednak – palce lizać :)
życzę smacznego!
mmm już się piecze, nie mogę się doczekać!:)
blender raczej też odpada, ale polecam to ciasto bez miksera
http://www.malacukierenka.pl/proste-ciasto-z-truskawkami.html
lub to http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-truskawkami-i-kruszonka.html
pozdrawiam
nie mam miksera do ucierania :( a pewnie drewnianą łyżką nie ma co się męczyć. A blender? ;/
gratulację i cudownie, że się udało:)
pozdrawiam ciepło
Haaa moje pierwsze ciasto z owocami które mi się udało i nie wyszedł zakalec. Dziękuję za wspaniały przepis :) Pozdrawiam serdecznie
tak, na termoobiegu trzeba zmniejszyć temperaturę o około 20oC, można o 5 minut skrócić czas pieczenia, jak będzie Pani widziała że jest gotowe,
pozdrawiam
Właśnie upiekłam. Jest naprawdę dobre. Tylko trochę je przypaliłam :/ Już po 15 minutach migdały zbrązowiały… Mam chyba za silny piekarnik :) A może lepiej w tym wypadku piec na termoobiegu? Czy wtedy trzeba obniżyć temperaturę i skrócić czas pieczenia?
powinno wyjść:)
pozdrawiam
Pyszności :)
Jeśli nie dodam mąki ziemniaczanej to ciasto nie wyjdzie?:-)
ogromnie mi miło:) cieszę się,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiliśmy z żoną i jesteśmy zachwyceni. PYSZNE. Dodaliśmy tylko na górę kruszonkę zamiast migdałów. Wyrosło ślicznie. Dziękujemy za przepis.
bardzo się cieszę, że smakowało:), dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Wlasnie zrobilam ciasto z Twojego przepisu i jest rewelacyjne!!! Pieknie wyroslo i nie ma zakalca. Zrobilam wszystko krok po kroku wedlug przepisu ale do ciasta na koniec dodalam troszeczke mleka poniewaz bylo dosyc geste i balam sie ze wyjdzie zakalec. Zrobilam z kruszonka bo akurat nie mialam platkow migdalow. To najlepsze ciasto truskawkowe jakie kiedykolwiek jadlam!!! Zniknelo w ciagu godziny :)) Dziekuje !!! Jutro zabieram sie za plesniaka z Twojego przepisu.
Z kruszonką to pychota, cieszę się, że ciasto smakuje:) dziękuję za komentarz,
pysznego sezonu truskawkowego!
pozdrawiam ciepło
ciacho przepyszne- właśnie dziś zaczynam sezon truskawkowy , to chyba najlepsze ciasto z owocami, w tamtym roku piekłam je chyba kilkanaście razy – gdy się skończyły truskawki przerzuciłam się na śliwki – pychotka !! ja dodaję jaszcze na owoce kruszonkę a potem migdały – rewelacja ….
dziekuje za odpowiedz, ciasta z Pani przepisow zawsze wychodza wysmienite :)
pozdrawiam
tak, pozdrawiam
czy zamiast maki tortowej moge uzyc zwyklej pszennej
Nie no muszę dzisiaj upiec:D Po tych komentarzach nie dasie przejść obojętnie oboktego przepisu:) Oby tylko te wczesne truskawki się nadały:)
bardzo dziękuję za radę,
pozdrawiam serdecznie
hooo ciasta znaczy wierzch…
do tych co owoce im opadaja, posmarowac wierzch jajka roztrzepanym jajkiem i obsypac cieniutko maka, i dopiero owoce… , a ciasto faktycznie super ! :) i ten zapach….. ja dodalam aromatu waniliowego.
bardzo się cieszę, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
zrobiłem to ciasto wczoraj z truskawkami a dziś z malinami i jagodami-przepyszne!!! moja narzeczona zachwycona :)
Zrobiłam to ciasto. Było pyszne, dziękuję Ci za przepis :) Pozdrowienia :)
ps. Zapraszam do obejrzenia u mnie na blogu :)
Witam
i bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
Od dziś jestem twoją fanka!
Ciasto wyszło rewelacyjnie. Polecam wszystkim ten przepis :) Przepzyszne :)
cieszę się że smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
Rewelacja! – dzisiaj zrobiłam:D co prawda moje truskawki wpłynęły na dno podczas pieczenia, ale wszystkim smakowało :) następne spróbuje z innymi owockami, może utrzymają się „u góry” :)
ciasto cudowne.! nie miałam wszystkiego w wystarczających ilościach (za mało mąki pszennej, dodałam orkiszowej) ale i tak cudowne wyszło.! Przepis wart miliony. :D
to bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
mmmmm to najlepsze ciasto z truskawkami jakie jadłam, polecam wszystkim!
160g cukru – 3/4 szklanki
200g mąki pszennej – 1 i 1/3 szklanki
40g mąki ziemniaczanej – 1/4 szklanki
pozdrawiam
O jakie fajne ciasto . Proste i smaczne
przeliczę, proszę dać mi jeszcze chwile
pozdrawiam
Nie mam wagi ani miarki, mogę prosić o przeliczenie na szklanki, mąki, mąki ziemniaczanej i cukru ???
Ciasto jest przepyyszne, ja dodałam jeszcze odrobinkę mleka :) wyśmienite
tak można, równie dobre będzie z innymi owocami,
pozdrawiam
Mam pytanko :) Czy to ciasto można zrobić np z czereśniami, lub wiśniami, śliwkami itp?
gratuluję wspaniałego ciasta, bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
nawet dla takiego ciastkarza jak ja nie było problemu,przy wyjmowaniu z piecyka wszystkim szczęki opadły optycznie 6 z plusem a smak sami upieczcie bo tego tak jak muzyki nie da się opisać.pozdrawiam i dziękuję.
Bardzo dobry przepis!! Ciacho wyszło super :) Wszystkim bardzo smakowało.. rozeszło się normalnie w chwilkę.
Zaraz robię drugą blachę :) Mniamniuśne ciasteczko…..
Bardzo dobry przepis, wszystko się udało!
Fico feliz que você gostou, você pode tirar uma receita
Saúdo :)
ADOREI ESTE BOLO E COM SUA PERMISÃO LEVO A RECEITA POIS FIQUEI COM IMENSA VONTADE DE O FAZER.
PARA A SEMANA É MEU ANIVERSÁRIO E ESTE BOLO ERA PERFEITO.
BJ
Uwielbiam to ciasto, wszystkim smakuje, robiłam je już drugi raz i przymierzam się do następnego…
Zrobiłam to ciacho w sobotę. Wyszło przepyszne i bez zakalca:) Polecam nawet tym, którzy nie są mistrzami wypieków bo robi się je szybko i łatwo. Palce lizać:)
wyszedł mi ekstremalny zakalec pomimo, ze robilam krok po kroku, idealnie, ze stoperem w rece… gdzie byl blad nie mam pojecia, wszystkie skladniki w temp pokojowej.
ciasto bardzo wyroslo, pochlonelo truskawki do srodka…. pozniej opadlo, ale jedno jest pewne jest pyszne, zakalec do zjedzenia, za dobry. nastepnym razem sprobuje z jagodami – moze mniej wody maja, ciasto nie nasiaknie.
pozdrawiam serdecznie
Mmmmmniam:) Właśnie zrobiłam! Jest nieziemsko pyszne! 15 minut roboty, godziny rozkoszy;) Rodzinka wsunęła caluśkie ciacho, rano został malutki kawałek.
tak można,
pozdrawiam
Czy można to ciasto upiec z jabłkami pokrojonymi w plasterki z powodu braku truskawek.
pychotka!!! wszystkim bardzo smakowało, a te migdały miodzio…
kolejne odhaczone;-) jest smaczne,ale moim zdaniem za dużo masła,trzeba będzie pamiętać przy następnym podejściu żeby dać chociaż o 50g mniej
życzę smacznego,
pozdrawiam:)
ja własnie piekę swoje ciasto z twojego pysznego przepisu :)
Beti – na pewno wyjdzie smaczne,
Kasiek – cieszę się, że smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
Ciasto wspaniałe !!!! Bardzo delikatne, rozpływa się w ustach. Nie mogliśmy się z mężem oprzeć i znika jeszcze ciepłe z blachy :))
Już się piecze!!! Zobaczymy co wyjdzie, bo ogólnie kucharka ze mnie kiepska :)
To ja bardzo dziękuję za miły komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam:)
R E W E L A C J A !!!!!!!!!!!!!!!!
Kolejny wspaniały przepis, uwielbiam ten blog, dziękuję ;))))
Takie ciasto jak się upiecze to od razu można wyciągać z piekarnika, mogło opaść bo się nie dopiekło, tak mi się wydaje, proszę dłużej piec,
pozdrawiam
Ja również skusiłam się na to ciasto, niestety troszkę mi zakalec wyszedł, ale to nic i tak pyszne było:) ładnie wyrosło w piekarniku – i ja nie wiem później jak wyciągać ciasto i tu chyba tkwi problem, czy od razu jak się upiecze z piekarnika się wystawia, czy uchyla drzwiczki i zostawia na chwilę… byłabym wdzięczna za radę:)
aż ślinka cieknie i jak zawsze piękne zdjęcia!
uważam, że na środkowej półeczce będzie dobrze, niżej ciasto mogłoby się przypalić,
pozdrawiam
Hmm mam starej generacji gazowy piekarnik, w którym grzanie jest tylko od dołu. Czy będzie ok, jeśli wstawię ciasto na środkową półeczkę?
Oj zjadłabym kawałeczek;)
dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam:)
Szybkie i przeeeeeeeeeeeepyszne. Ja dodałam do ciasta sok z połówki cytryny.
wspaniale, bardzo się cieszę, życzę smacznego,
pozdrawiam
Zrobione,wyszło pyszne….rewelacja napewno będzie często robione…
Tak, jest z tofi, krówkowe :)
tak średnio, chociaż można spróbować, tylko na samym początku trzeba będzie ubić jajka z cukrem i stopniowo wlewać do nich olej, ale to będzie już inne ciasto,
pozdrawiam
Cieszę się, że smakowało,
ciasto tofik coś pomyśle, to takie ciasto z kajmakiem? takie krówkowe?
Jest przepyszne, wypróbowałam i jest bardzo dobre, moja rodzina w jeden dzień je zjadło :) Ale obecnie szukam przepis na ciasto „Tofik”. Szukam w necie i nic. Może ty byś miała coś do zaproponowania? Byłabym wdzięczna :)
mozna uzyc oleju zamiast masla?\
Witam,
miło mi to słyszeć:) cieszę się, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
Cudowne ciasto!
Zainwestowałam w nie swoje pierwsze truskawki i ani trochę nie żałuję!
Polecam! :)
ZXZ i Ewo – cieszę się, że smakuje i dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz,
pozdrawiam serdecznie
CZA- DO-WE I pyyyyyyyyyszne :)
Dzisiaj upiekłam ciasto super :) ma jedną wadę , a mianowicie trzeba robić podwójną porcję . Naprawdę PYSZOTA:) Bardzo dziękuję za przepis pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze i cieszę się, że ciasto smakuje,
pozdrawiam serdecznie:)
Dzisiaj upiekłam i wyszło przepyszne :) dziękuję za przepis.
zrobiłam i wyszło bardzo dobre będę takie robiła częściej z owocami sezonowymi. dzieki za przepis.
Zrobiłam dziś bardzo podobne tylko, że na wierzch dałam kruszonkę a po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem :) pychota :)
Wlasnie je upieklam….chyba dalam za duzo truskawek, poniewaz wpadly do ciasta i w srodku jest takie mokre:( poza tym ok.
Ależ przepiękne słodkości, akurat kupiłam truskawki więc pozwolę sobie skorzystać z przepisu :)
Ciasto wygląda po prostu cudownie. Pozdrawiam! :-))
Uwielbiam ucierane ciasta z owocami. W sezonie letnim właśnie takie słodkości najczęściej pojawiają się na moim stole. :)
Uwielbiam takie ciacha!Wyszło idealnie! Ja zrobiłam ostatnio podobne, z tym że pominęłam masełko i upiekłam biszkoptowe ciasto z truskawkami i migdałami. Zniknęło tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia na bloga! Ale zapraszam do obejrzenia! Pozdrawiam i miłego weekendu!
To ciasto wyglada oblednie! Musze je wyprobowac! Juz nie moge sie doczekac weekendowej kawki ;))
Wygląda przepysznie :-)
Muszę wypróbować ten przepis, póki są świeże truskawki.
Thank u so much, I’ll sign up:)
I found this post though Pinterest. The photo was so beautiful that I just had to come here to read the recipe! Love it! And love your site :-).
I would like to invite you to share this post (and your other posts :-) ) on a new photo based recipe sharing site that launched in May. The idea is simple: all recipe photographs are published within minutes of submission. And, of course, the images link back to the author’s site.
It’s called RecipeNewZ (with Z) – http://recipenewz.com
I hope you get a chance to visit and to share some of your delicious posts with our viewers. It would be a pleasure to have you on board :-)
Jakie fajne! Ja też chcę :)
AWESOME! I miss your cakes…
wyglada zniewalająco:)
Wygląda tak lekko i smakowicie! Yami!
Thanks a lot ! Glad you like it:)
Wowo looks so so good, I am sure trying this cake once.
Bardzo apetyczne, piękne zdjęcia:)
Obłędne ciacho a do tego przyprażone migdały oj to musi być eksplozja smaku :)
Wspaniale ciasto na zdjeciach, mam zamiar wyprobwac w najblizszy weekend! Polska! Polska! Polska Bialo Czerwoni!