Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).
Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
nie mam miksera do ucierania :( a pewnie drewnianą łyżką nie ma co się męczyć. A blender? ;/
blender raczej też odpada, ale polecam to ciasto bez miksera
http://www.malacukierenka.pl/proste-ciasto-z-truskawkami.html
lub to http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-truskawkami-i-kruszonka.html
pozdrawiam
mmm już się piecze, nie mogę się doczekać!:)
życzę smacznego!
Przepyszne ciacho! Wyszło mi prawie idealnie :) Prawie, bo co prawda siedziało tylko 50 minut w piekarniku, ale i tak dół się zbyt mocno spiekł. Nie mniej jednak – palce lizać :)
Znowu tu jestem:) ciasto wychodzi pyszne…cały poprzedni sezon truskawkowy piekłam, piekłam i piekłam właśnie to ciasto i teraz też je piekę…moje ulubione z owocami :) dziękuję :):*
ogromnie się cieszę:))
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie i truskawkowo:)
Ciasto przepyszne jak tylko zobaczyłam od razu wzięłam się do roboty, i wyszło fantastyczne. Świetny przepis i super smak!
Przepis super, ciasto przepyszne. Ja do swojego ciasta procz truskawek dodałam wiśnie wydrylowane, wszystko razem swietnie sie komponuje. Dziekuje za przepis,pozdrawiam serdecznie.
również pozdrawiam, cieszę się, że ciasto smakowało,
dziękuję za komentarz
Ciacho wyszło niebiańskie! Polecam!!
Thanks for the inspiration. Here’s my take:
http://cindyspagesintime.blogspot.com/2013/08/strawberry-cake-with-dinner.html
I had to grind the almonds because of dental challenges!
witam, tu gdzie nie mieszkam nie ma maki ziemniaczanej!! co robic??
proszę zastąpić mąką kukurydzianą lub pszenną, pozdrawiam
Ciasto rewelacyjne. Leciutkie, wilgotne i bardzo proste. U mnie jedynie czas pieczenia był krótszy. Mimo 180 st. I grzania góra dół ciasto było gotowe po 35 min. Sprawdzajcie patyczkiem ;) każdy piekarnik działa inaczej.
to prawda Pani Edyto, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
się upiekło, pachnie w całym mieszkaniu masełkiem z truskawkami! pięknie wyrosło, czekamy aż przestygnie i jemyyy… super przepis!
życzę smacznego! cieszę się, bardzo pozdrawiam serdecznie
Kolejne fantastyczne ciasto, które upiekłam dzięki Tobie :-) Dziś piekę znowu, bo po wczorajszym nic nie zostało.
Ciasto przepyszne. Wyjątkowo smakowało, bo przecież wczoraj była nie lada okazja, aby je upiec.
Delikatnie zmodyfikowałam aromat , i zamiast waniliowego dałam cytrynowy.Miodzio…pychota…polecam
dziękuję za komentarz, bardzo ciesze się że smakowało,
pozdrawiam serdecznie:)
Pierwsze od bardzo, bardzo dawna ciasto z owocami, które mi się udało!:) Pyszne! Mąż zjadł już połowę mimo że jeszcze nie wystygło;)
Ciasto przepyszne! Znika w mgnieniu oka ;) Chciałabym je upiec na większej blaszce, ale nie wiem jak dobrać proporcje.. proszę o wskazówki :) pozdrawiam!
zależy jak duża blaszka, ale tak o połowę zwęszyłabym składniki, pozdrawiam
ja zrobiłam blenderem- wyrosło większe niż na obrazku :)
ps. naprawdę pyyszne!
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
czy zamiast masła mozna dodac margarynę ? i czy ewentualnie można zrezygnować z białek jajka ?
można dodać margarynę, jeśli chodzi o białka to nie wiem, ciasto może wtedy być gęste, pozdrawiam
zrobiłam, wyszło przepyszne, dziękuję
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Mam pytanie, mąkę dodajemy po 3 jajku ,a kiedy 4 jajko?
Pozdrawiam.
wszystko jest napisane w punkcie 3. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko, ostatnie czyli czwarte,
pozdrawiam
Rzeczywiście, nieuważnie czytałam, ciasto już w piekarniku ;)Pozdrawiam.
życzę smacznego! pozdrawiam
Czy jest jakis racjonalny powod ktory wyjasnialby dlaczego juz trzy razy wyszedl mi z tego przepisu zakalec? Rok temu pieklam to ciasto co tydzien i zawsze bylo rewelacyjne. Nie umiem sobie tego za nic wytlumaczyc. Absolutnie nic nie zmienilam. Kuchenka ta sama, technika ta sama nawet blaszka ta sama. Jakis pomysl?
nic w przepisie nie było zmieniane, może proszę piec dłużej z 5 minut, lub może proszę dać mniej truskawek 400g, pozdrawiam serdecznie
Rzeczywiście pyszne. Wbrew pozorom, drobiazgi b. liczą się. Zwykle wrzucałam w swoim przepisie jajka nie patrząc na obroty miksera a potem dopiero mąkę. Ale małe obroty i stopniowe wprowadzenie mąki okazuje się – jest b. ważne. Ciasto smakowało wszystkim. Powtórzę nie raz. Dziękuję i pozdrawiam
A zapomniałam dodać, że zamiast zapachu śmietankowego użyłam budyniu o tym smaku i już nie dodawałam mąki ziemniaczanej Ela
PYCHOTA ! jeszcze nie zrobiłam :)
Ciasto piekłam 20 min dłużej, bo ciągle miałam wrażenie, że jest mokre.
Wyszło pyszne, mięciutkie, jadłam od razu po wyciągnięciu z piekarnika.