Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.

3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.

4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

140 komentarzy do “Ciasto z truskawkami”

  1. A zapomniałam dodać, że zamiast zapachu śmietankowego użyłam budyniu o tym smaku i już nie dodawałam mąki ziemniaczanej Ela

    Odpowiedz
  2. Rzeczywiście pyszne. Wbrew pozorom, drobiazgi b. liczą się. Zwykle wrzucałam w swoim przepisie jajka nie patrząc na obroty miksera a potem dopiero mąkę. Ale małe obroty i stopniowe wprowadzenie mąki okazuje się – jest b. ważne. Ciasto smakowało wszystkim. Powtórzę nie raz. Dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Czy jest jakis racjonalny powod ktory wyjasnialby dlaczego juz trzy razy wyszedl mi z tego przepisu zakalec? Rok temu pieklam to ciasto co tydzien i zawsze bylo rewelacyjne. Nie umiem sobie tego za nic wytlumaczyc. Absolutnie nic nie zmienilam. Kuchenka ta sama, technika ta sama nawet blaszka ta sama. Jakis pomysl?

    Odpowiedz
    • nic w przepisie nie było zmieniane, może proszę piec dłużej z 5 minut, lub może proszę dać mniej truskawek 400g, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. wszystko jest napisane w punkcie 3. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko, ostatnie czyli czwarte,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. można dodać margarynę, jeśli chodzi o białka to nie wiem, ciasto może wtedy być gęste, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Ciasto przepyszne! Znika w mgnieniu oka ;) Chciałabym je upiec na większej blaszce, ale nie wiem jak dobrać proporcje.. proszę o wskazówki :) pozdrawiam!

    Odpowiedz
  7. Pierwsze od bardzo, bardzo dawna ciasto z owocami, które mi się udało!:) Pyszne! Mąż zjadł już połowę mimo że jeszcze nie wystygło;)

    Odpowiedz
  8. Ciasto przepyszne. Wyjątkowo smakowało, bo przecież wczoraj była nie lada okazja, aby je upiec.
    Delikatnie zmodyfikowałam aromat , i zamiast waniliowego dałam cytrynowy.Miodzio…pychota…polecam

    Odpowiedz
  9. Kolejne fantastyczne ciasto, które upiekłam dzięki Tobie :-) Dziś piekę znowu, bo po wczorajszym nic nie zostało.

    Odpowiedz
  10. się upiekło, pachnie w całym mieszkaniu masełkiem z truskawkami! pięknie wyrosło, czekamy aż przestygnie i jemyyy… super przepis!

    Odpowiedz
  11. Ciasto rewelacyjne. Leciutkie, wilgotne i bardzo proste. U mnie jedynie czas pieczenia był krótszy. Mimo 180 st. I grzania góra dół ciasto było gotowe po 35 min. Sprawdzajcie patyczkiem ;) każdy piekarnik działa inaczej.

    Odpowiedz
  12. Przepis super, ciasto przepyszne. Ja do swojego ciasta procz truskawek dodałam wiśnie wydrylowane, wszystko razem swietnie sie komponuje. Dziekuje za przepis,pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  13. Ciasto przepyszne jak tylko zobaczyłam od razu wzięłam się do roboty, i wyszło fantastyczne. Świetny przepis i super smak!

    Odpowiedz
  14. Znowu tu jestem:) ciasto wychodzi pyszne…cały poprzedni sezon truskawkowy piekłam, piekłam i piekłam właśnie to ciasto i teraz też je piekę…moje ulubione z owocami :) dziękuję :):*

    Odpowiedz
  15. Przepyszne ciacho! Wyszło mi prawie idealnie :) Prawie, bo co prawda siedziało tylko 50 minut w piekarniku, ale i tak dół się zbyt mocno spiekł. Nie mniej jednak – palce lizać :)

    Odpowiedz
  16. Haaa moje pierwsze ciasto z owocami które mi się udało i nie wyszedł zakalec. Dziękuję za wspaniały przepis :) Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  17. tak, na termoobiegu trzeba zmniejszyć temperaturę o około 20oC, można o 5 minut skrócić czas pieczenia, jak będzie Pani widziała że jest gotowe,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  18. Właśnie upiekłam. Jest naprawdę dobre. Tylko trochę je przypaliłam :/ Już po 15 minutach migdały zbrązowiały… Mam chyba za silny piekarnik :) A może lepiej w tym wypadku piec na termoobiegu? Czy wtedy trzeba obniżyć temperaturę i skrócić czas pieczenia?

    Odpowiedz
  19. Zrobiliśmy z żoną i jesteśmy zachwyceni. PYSZNE. Dodaliśmy tylko na górę kruszonkę zamiast migdałów. Wyrosło ślicznie. Dziękujemy za przepis.

    Odpowiedz
  20. Wlasnie zrobilam ciasto z Twojego przepisu i jest rewelacyjne!!! Pieknie wyroslo i nie ma zakalca. Zrobilam wszystko krok po kroku wedlug przepisu ale do ciasta na koniec dodalam troszeczke mleka poniewaz bylo dosyc geste i balam sie ze wyjdzie zakalec. Zrobilam z kruszonka bo akurat nie mialam platkow migdalow. To najlepsze ciasto truskawkowe jakie kiedykolwiek jadlam!!! Zniknelo w ciagu godziny :)) Dziekuje !!! Jutro zabieram sie za plesniaka z Twojego przepisu.

    Odpowiedz
  21. Z kruszonką to pychota, cieszę się, że ciasto smakuje:) dziękuję za komentarz,
    pysznego sezonu truskawkowego!
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  22. ciacho przepyszne- właśnie dziś zaczynam sezon truskawkowy , to chyba najlepsze ciasto z owocami, w tamtym roku piekłam je chyba kilkanaście razy – gdy się skończyły truskawki przerzuciłam się na śliwki – pychotka !! ja dodaję jaszcze na owoce kruszonkę a potem migdały – rewelacja ….

    Odpowiedz
  23. do tych co owoce im opadaja, posmarowac wierzch jajka roztrzepanym jajkiem i obsypac cieniutko maka, i dopiero owoce… , a ciasto faktycznie super ! :) i ten zapach….. ja dodalam aromatu waniliowego.

    Odpowiedz
  24. Rewelacja! – dzisiaj zrobiłam:D co prawda moje truskawki wpłynęły na dno podczas pieczenia, ale wszystkim smakowało :) następne spróbuje z innymi owockami, może utrzymają się „u góry” :)

    Odpowiedz
  25. ciasto cudowne.! nie miałam wszystkiego w wystarczających ilościach (za mało mąki pszennej, dodałam orkiszowej) ale i tak cudowne wyszło.! Przepis wart miliony. :D

    Odpowiedz
  26. 160g cukru – 3/4 szklanki
    200g mąki pszennej – 1 i 1/3 szklanki
    40g mąki ziemniaczanej – 1/4 szklanki

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  27. gratuluję wspaniałego ciasta, bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  28. nawet dla takiego ciastkarza jak ja nie było problemu,przy wyjmowaniu z piecyka wszystkim szczęki opadły optycznie 6 z plusem a smak sami upieczcie bo tego tak jak muzyki nie da się opisać.pozdrawiam i dziękuję.

    Odpowiedz
  29. Bardzo dobry przepis!! Ciacho wyszło super :) Wszystkim bardzo smakowało.. rozeszło się normalnie w chwilkę.
    Zaraz robię drugą blachę :) Mniamniuśne ciasteczko…..

    Odpowiedz
  30. ADOREI ESTE BOLO E COM SUA PERMISÃO LEVO A RECEITA POIS FIQUEI COM IMENSA VONTADE DE O FAZER.
    PARA A SEMANA É MEU ANIVERSÁRIO E ESTE BOLO ERA PERFEITO.
    BJ

    Odpowiedz
  31. Zrobiłam to ciacho w sobotę. Wyszło przepyszne i bez zakalca:) Polecam nawet tym, którzy nie są mistrzami wypieków bo robi się je szybko i łatwo. Palce lizać:)

    Odpowiedz
  32. wyszedł mi ekstremalny zakalec pomimo, ze robilam krok po kroku, idealnie, ze stoperem w rece… gdzie byl blad nie mam pojecia, wszystkie skladniki w temp pokojowej.
    ciasto bardzo wyroslo, pochlonelo truskawki do srodka…. pozniej opadlo, ale jedno jest pewne jest pyszne, zakalec do zjedzenia, za dobry. nastepnym razem sprobuje z jagodami – moze mniej wody maja, ciasto nie nasiaknie.
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  33. Mmmmmniam:) Właśnie zrobiłam! Jest nieziemsko pyszne! 15 minut roboty, godziny rozkoszy;) Rodzinka wsunęła caluśkie ciacho, rano został malutki kawałek.

    Odpowiedz
  34. kolejne odhaczone;-) jest smaczne,ale moim zdaniem za dużo masła,trzeba będzie pamiętać przy następnym podejściu żeby dać chociaż o 50g mniej

    Odpowiedz
  35. Ciasto wspaniałe !!!! Bardzo delikatne, rozpływa się w ustach. Nie mogliśmy się z mężem oprzeć i znika jeszcze ciepłe z blachy :))

    Odpowiedz
  36. Takie ciasto jak się upiecze to od razu można wyciągać z piekarnika, mogło opaść bo się nie dopiekło, tak mi się wydaje, proszę dłużej piec,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  37. Ja również skusiłam się na to ciasto, niestety troszkę mi zakalec wyszedł, ale to nic i tak pyszne było:) ładnie wyrosło w piekarniku – i ja nie wiem później jak wyciągać ciasto i tu chyba tkwi problem, czy od razu jak się upiecze z piekarnika się wystawia, czy uchyla drzwiczki i zostawia na chwilę… byłabym wdzięczna za radę:)

    Odpowiedz
  38. Hmm mam starej generacji gazowy piekarnik, w którym grzanie jest tylko od dołu. Czy będzie ok, jeśli wstawię ciasto na środkową półeczkę?

    Odpowiedz
  39. tak średnio, chociaż można spróbować, tylko na samym początku trzeba będzie ubić jajka z cukrem i stopniowo wlewać do nich olej, ale to będzie już inne ciasto,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  40. Jest przepyszne, wypróbowałam i jest bardzo dobre, moja rodzina w jeden dzień je zjadło :) Ale obecnie szukam przepis na ciasto „Tofik”. Szukam w necie i nic. Może ty byś miała coś do zaproponowania? Byłabym wdzięczna :)

    Odpowiedz
  41. ZXZ i Ewo – cieszę się, że smakuje i dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  42. Dzisiaj upiekłam ciasto super :) ma jedną wadę , a mianowicie trzeba robić podwójną porcję . Naprawdę PYSZOTA:) Bardzo dziękuję za przepis pozdrawiam.

    Odpowiedz
  43. Zrobiłam dziś bardzo podobne tylko, że na wierzch dałam kruszonkę a po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem :) pychota :)

    Odpowiedz
  44. Uwielbiam takie ciacha!Wyszło idealnie! Ja zrobiłam ostatnio podobne, z tym że pominęłam masełko i upiekłam biszkoptowe ciasto z truskawkami i migdałami. Zniknęło tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia na bloga! Ale zapraszam do obejrzenia! Pozdrawiam i miłego weekendu!

    Odpowiedz
  45. I found this post though Pinterest. The photo was so beautiful that I just had to come here to read the recipe! Love it! And love your site :-).

    I would like to invite you to share this post (and your other posts :-) ) on a new photo based recipe sharing site that launched in May. The idea is simple: all recipe photographs are published within minutes of submission. And, of course, the images link back to the author’s site.

    It’s called RecipeNewZ (with Z) – http://recipenewz.com

    I hope you get a chance to visit and to share some of your delicious posts with our viewers. It would be a pleasure to have you on board :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz