Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).
Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Przepyszne ciacho! Wyszło mi prawie idealnie :) Prawie, bo co prawda siedziało tylko 50 minut w piekarniku, ale i tak dół się zbyt mocno spiekł. Nie mniej jednak – palce lizać :)
życzę smacznego!
mmm już się piecze, nie mogę się doczekać!:)
blender raczej też odpada, ale polecam to ciasto bez miksera
http://www.malacukierenka.pl/proste-ciasto-z-truskawkami.html
lub to http://www.malacukierenka.pl/ciasto-z-truskawkami-i-kruszonka.html
pozdrawiam
nie mam miksera do ucierania :( a pewnie drewnianą łyżką nie ma co się męczyć. A blender? ;/
gratulację i cudownie, że się udało:)
pozdrawiam ciepło
Haaa moje pierwsze ciasto z owocami które mi się udało i nie wyszedł zakalec. Dziękuję za wspaniały przepis :) Pozdrawiam serdecznie
tak, na termoobiegu trzeba zmniejszyć temperaturę o około 20oC, można o 5 minut skrócić czas pieczenia, jak będzie Pani widziała że jest gotowe,
pozdrawiam
Właśnie upiekłam. Jest naprawdę dobre. Tylko trochę je przypaliłam :/ Już po 15 minutach migdały zbrązowiały… Mam chyba za silny piekarnik :) A może lepiej w tym wypadku piec na termoobiegu? Czy wtedy trzeba obniżyć temperaturę i skrócić czas pieczenia?
powinno wyjść:)
pozdrawiam
Pyszności :)
Jeśli nie dodam mąki ziemniaczanej to ciasto nie wyjdzie?:-)
ogromnie mi miło:) cieszę się,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Zrobiliśmy z żoną i jesteśmy zachwyceni. PYSZNE. Dodaliśmy tylko na górę kruszonkę zamiast migdałów. Wyrosło ślicznie. Dziękujemy za przepis.
bardzo się cieszę, że smakowało:), dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie