Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).
Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czy jest jakis racjonalny powod ktory wyjasnialby dlaczego juz trzy razy wyszedl mi z tego przepisu zakalec? Rok temu pieklam to ciasto co tydzien i zawsze bylo rewelacyjne. Nie umiem sobie tego za nic wytlumaczyc. Absolutnie nic nie zmienilam. Kuchenka ta sama, technika ta sama nawet blaszka ta sama. Jakis pomysl?
nic w przepisie nie było zmieniane, może proszę piec dłużej z 5 minut, lub może proszę dać mniej truskawek 400g, pozdrawiam serdecznie
życzę smacznego! pozdrawiam
Rzeczywiście, nieuważnie czytałam, ciasto już w piekarniku ;)Pozdrawiam.
wszystko jest napisane w punkcie 3. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko, ostatnie czyli czwarte,
pozdrawiam
Mam pytanie, mąkę dodajemy po 3 jajku ,a kiedy 4 jajko?
Pozdrawiam.
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
zrobiłam, wyszło przepyszne, dziękuję
można dodać margarynę, jeśli chodzi o białka to nie wiem, ciasto może wtedy być gęste, pozdrawiam
czy zamiast masła mozna dodac margarynę ? i czy ewentualnie można zrezygnować z białek jajka ?
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie :)
ja zrobiłam blenderem- wyrosło większe niż na obrazku :)
ps. naprawdę pyyszne!
zależy jak duża blaszka, ale tak o połowę zwęszyłabym składniki, pozdrawiam
Ciasto przepyszne! Znika w mgnieniu oka ;) Chciałabym je upiec na większej blaszce, ale nie wiem jak dobrać proporcje.. proszę o wskazówki :) pozdrawiam!
Pierwsze od bardzo, bardzo dawna ciasto z owocami, które mi się udało!:) Pyszne! Mąż zjadł już połowę mimo że jeszcze nie wystygło;)
dziękuję za komentarz, bardzo ciesze się że smakowało,
pozdrawiam serdecznie:)