Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).
Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Wlasnie zrobilam ciasto z Twojego przepisu i jest rewelacyjne!!! Pieknie wyroslo i nie ma zakalca. Zrobilam wszystko krok po kroku wedlug przepisu ale do ciasta na koniec dodalam troszeczke mleka poniewaz bylo dosyc geste i balam sie ze wyjdzie zakalec. Zrobilam z kruszonka bo akurat nie mialam platkow migdalow. To najlepsze ciasto truskawkowe jakie kiedykolwiek jadlam!!! Zniknelo w ciagu godziny :)) Dziekuje !!! Jutro zabieram sie za plesniaka z Twojego przepisu.
Z kruszonką to pychota, cieszę się, że ciasto smakuje:) dziękuję za komentarz,
pysznego sezonu truskawkowego!
pozdrawiam ciepło
ciacho przepyszne- właśnie dziś zaczynam sezon truskawkowy , to chyba najlepsze ciasto z owocami, w tamtym roku piekłam je chyba kilkanaście razy – gdy się skończyły truskawki przerzuciłam się na śliwki – pychotka !! ja dodaję jaszcze na owoce kruszonkę a potem migdały – rewelacja ….
dziekuje za odpowiedz, ciasta z Pani przepisow zawsze wychodza wysmienite :)
pozdrawiam
tak, pozdrawiam
czy zamiast maki tortowej moge uzyc zwyklej pszennej
Nie no muszę dzisiaj upiec:D Po tych komentarzach nie dasie przejść obojętnie oboktego przepisu:) Oby tylko te wczesne truskawki się nadały:)
bardzo dziękuję za radę,
pozdrawiam serdecznie
hooo ciasta znaczy wierzch…
do tych co owoce im opadaja, posmarowac wierzch jajka roztrzepanym jajkiem i obsypac cieniutko maka, i dopiero owoce… , a ciasto faktycznie super ! :) i ten zapach….. ja dodalam aromatu waniliowego.
bardzo się cieszę, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
zrobiłem to ciasto wczoraj z truskawkami a dziś z malinami i jagodami-przepyszne!!! moja narzeczona zachwycona :)
Zrobiłam to ciasto. Było pyszne, dziękuję Ci za przepis :) Pozdrowienia :)
ps. Zapraszam do obejrzenia u mnie na blogu :)
Witam
i bardzo się cieszę:)
pozdrawiam
Od dziś jestem twoją fanka!
Ciasto wyszło rewelacyjnie. Polecam wszystkim ten przepis :) Przepzyszne :)