Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów

1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.

3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.

4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

141 komentarzy do “Ciasto z truskawkami”

  1. Wlasnie zrobilam ciasto z Twojego przepisu i jest rewelacyjne!!! Pieknie wyroslo i nie ma zakalca. Zrobilam wszystko krok po kroku wedlug przepisu ale do ciasta na koniec dodalam troszeczke mleka poniewaz bylo dosyc geste i balam sie ze wyjdzie zakalec. Zrobilam z kruszonka bo akurat nie mialam platkow migdalow. To najlepsze ciasto truskawkowe jakie kiedykolwiek jadlam!!! Zniknelo w ciagu godziny :)) Dziekuje !!! Jutro zabieram sie za plesniaka z Twojego przepisu.

    Odpowiedz
  2. Z kruszonką to pychota, cieszę się, że ciasto smakuje:) dziękuję za komentarz,
    pysznego sezonu truskawkowego!
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  3. ciacho przepyszne- właśnie dziś zaczynam sezon truskawkowy , to chyba najlepsze ciasto z owocami, w tamtym roku piekłam je chyba kilkanaście razy – gdy się skończyły truskawki przerzuciłam się na śliwki – pychotka !! ja dodaję jaszcze na owoce kruszonkę a potem migdały – rewelacja ….

    Odpowiedz
  4. do tych co owoce im opadaja, posmarowac wierzch jajka roztrzepanym jajkiem i obsypac cieniutko maka, i dopiero owoce… , a ciasto faktycznie super ! :) i ten zapach….. ja dodalam aromatu waniliowego.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz