Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…
Ciasto z truskawkami na biszkoptach
Składniki:
około 400g podłużnych biszkoptów
800g truskawek umytych i obranych
1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek albo dżem z truskawek przetarty przez sito lub zmiksowany na mus
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
500g serka mascarpone
5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego
1 galaretka truskawkowa
1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą.
2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek.
3. Truskawki pokroić na plastry.
4. Do serka mascarpone dodać likier i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich oborach do połączenia składników.
6. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami i polać je połową konfitury z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. Na kremie położyć truskawki (plastry kłaść jeden obok drugiego).
7. Na truskawki położyć biszkopty i polać je resztą konfitury z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki.
8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
10. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Niesamowicie pyszne ciasto. Dziękuję. Goście zachwyceni
Pyszne!!! Zostaje z nami!
To z truskawkami jest pyszne i u mnie wszystkim smakuje.
Zastanawiam sie czy w wersji brzoskwiniowej byloby rownie dobre.
myślę, że tak, pozdrawiam