Szybki i prosty w przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage.
Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi
Składniki na 6 porcji:
7-8 łyżek jasnego brązowego cukru
700g umytego rabarbaru
300g umytych, obranych truskawek
3 łyżki mąki kukurydzianej
Kruszonka:
4 łyżki naturalnego miodu
130-160g mąki ryżowej pełnoziarnistej (możemy zastąpić mąką pszenną)
100g płatków owsianych (bez glutenu)
100g masła
1. Rabarbar pokroić na kawałeczki, jeśli jest młody nie trzeba go obierać. Truskawki również pokroić i wymieszać z rabarbarem. Następnie dodać cukier i mąkę kukurydzianą, wymieszać. Masę równomiernie rozłożyć w 6 naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu).
Kruszonka:
2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach).
3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
4. Podawać przestygnięte, najlepiej z lodami.
Udanych wypieków:)
Naczynka urocze, bardzo ciekawy skład kruszonki – pozdrawiam :-)
Pychotka :) Rabarbar zapiekamy na różne sposoby, ostatnio kruszonka była kokosowa a teraz planujemy orzechową. Jest to pyszny i prosty deser :D
Zawsze lubiłam takie desery. Proste, a jakże pyszne.
Pozdrawiam