Zapraszam na pachnący słońcem, pyszny deser z truskawkami oraz porto. Owoce zanurzone są w lekkiej, aromatycznej galaretce, przykryte puszystym, delikatnie cytrynowym kremem. Wspaniałym akcentem jest migdałowa, maślana kruszonka. Deser jest przepyszny, lekko waniliowy, pełen smaku i aromatu. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Apetyt”).
Pucharki truskawkowe z porto i kruszonką
Składniki na 5-6 porcji:
750g umytych, obranych truskawek
130g cukru
250ml porto
3 łyżeczki żelatyny
300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
Kruszonka:
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g cukru pudru
skórka starta z 1 cytryny
szczypta soli
90g masła
50g drobno posiekanych migdałów (możemy użyć płatków migdałowych)
1. Truskawki pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem. Odstawić na 30 minut.
2. Truskawki odcedzić i otrzymany sok wymieszać z porto.
Alkohol z sokiem zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 4-5 minut.
3. Żelatynę zalać 60ml zimnej wody i odstawić na 5 minut. Następnie dodać ją do gorącego porto i mieszać, aż się rozpuści. Dodać pokrojone truskawki, wymieszać.
4. Truskawkowe porto przełożyć do pucharków lub miseczek i jak ostygnie wstawić do lodówki, aby stężało.
Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma i kruszonkę rozsypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 16-20 minut, aż się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Serek wymieszać z sokiem z cytryny, aromatem i skórką cytrynową. Następnie serek dodać do ubitej śmietany i wymieszać.
7. Krem rozłożyć równomiernie w pucharkach i posypać ostygniętą kruszonką.
Smacznego:)
jakimś sokiem owocowym np. wiśniowym, pozdrawiam
czym można zastapić porto żeby nie używać alkoholu?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Porto_%28wino%29
pozdrawiam
Co to jest porto?
Wyborne, wykwintne, a jednocześnie wydaje się nietrudne w przygotowaniu:-) Pyszne!