Fantastyczne ciasto bez pieczenia z truskawek na biszkoptach. Przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Charakteru dodaje likier i świeży sok pomarańczowy. W smaku lekkie, pyszne, orzeźwiające. Koleżanka powiedziała, że jest to po prostu truskawkowe tiramisu… Deser tak mi zasmakował, że spróbuję go przygotować teraz w formie tortu:). Bardzo polecam…
Ciasto z truskawkami na biszkoptach
Składniki:
około 400g podłużnych biszkoptów
800g truskawek umytych i obranych
1 i 1/4 szklanki konfitury z truskawek albo dżem z truskawek przetarty przez sito lub zmiksowany na mus
2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1 i 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki cukru pudru
500g serka mascarpone
5 łyżek likieru pomarańczowego lub migdałowego
1 galaretka truskawkowa
1. Blaszkę o wymiarach 25x25cm lub 26x26cm wyłożyć folią spożywczą.
2. Sok pomarańczowy dokładnie wymieszać z konfiturą z truskawek.
3. Truskawki pokroić na plastry.
4. Do serka mascarpone dodać likier i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek i wymieszać mikserem na średnich oborach do połączenia składników.
6. Dno blaszki wyłożyć biszkoptami i polać je połową konfitury z sokiem. Wierzch przykryć połową kremu z mascarpone, wyrównać. Na kremie położyć truskawki (plastry kłaść jeden obok drugiego).
7. Na truskawki położyć biszkopty i polać je resztą konfitury z sokiem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i poukładać truskawki. Blaszkę wstawić do lodówki.
8. Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
9. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta z lodówki i blaszkę znów wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
10. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty. Przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
CIASTO REWELACJA.DZIEKUJEMY.
Proszę o informację jak długo ciasto nadaje się do jedzenia ? :)
tak 3 – 5 dni w lodówce, pozdrawiam
Ja zrobiłam z brzoskwiniami z puszki. Pycha
miło mi, pozdrawiam serdecznie
moga byc mrozone truskawki ?
myślę, że tak, tylko trzeba je dobrze rozmrozić, pozdrawiam
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
fantastyczne ciasto, za każdym razem znika błyskawicznie i robi wielką furorę:)
miło mi :) pozdrawiam serdecznie
robilam juz nie nie jeden raz. pycha!
można, myślę, że 4 łyżeczki wystarczą, pozdrawiam
czy można do masy dodać żelatynę? jeżeli tak to w jakich proporcjach?
Takiego wlasnie ciasta szukalam i znalazlam tutaj!! Czytalam powyzsze komentarze i co do produktow z Biedrony to akurat jestem za…serek mascarpone tam kupuje jest super, smietana 30 do ubijania jest przepyszna, z Piatnicy tez pyszna..a najlepsza smietana to taka w woreczkach , jak mleko sie kiedys kupowalo
jest już włączona, przepraszam umknęło mi to, pozdrawiam serdecznie
a może mi Pani wysłać pdf tego przepisu, chcę go zrobić na wyjeździe :( nadal nie widzę opcji drukuj;(
tak była, parę osób na nią narzekało, więc wyłączyłam, ale zaraz włączę jeszcze raz, pozdrawiam
wydaje mi się, że na Pani stronie zawsze była możliwość pdf wydruku, zniknęła?