Szybkie, smaczne ciasto z rabarbarem, takie idealne do popołudniowej herbaty. Wierzch posypany jest brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, co dodaje aromatu i tworzy chrupiącą skórkę. Ciasto trochę kwaskowate z nutą cytrynową i waniliową, puszyste i wilgotne. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste).
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej):
60g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
300g mąki + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g rabarbaru pokrojonego na 2cm kawałki
Dodatkowo:
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1. Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem.
2. Do masła dodać cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2-3 minuty.
3. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę, krótko wymieszać.
5. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno), wyrównać. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
dodałam jeszcze mniej cukru, bo lubimy kwaśne smaki i z braku mąki uzupełniłam 50 gr kokosowej a i tak jedno z lepszych jakie robiłam, dziękuję za przepis :) lekkie, zdrowe i pyszne!
Przepyszne ciasto !!!
To chyba podobna baza jak w prostym jabłeczniku:)zrobię wg tego przepisu ciasto z rabarbarem :)
Ja pieke ciasta z rabarbarem i nigdy go nie obieram tylko dokladnie myje. Wszystko mieknie przy pieczeniu no i jest mniej roboty. Pozdrawiam
Ja od pewnego czasu już też nie obieram,
pozdrawiam serdecznie
myślę, że tak, pozdrawiam
Mam już rabarbar w ogrodzie i chciałabym upiec to ciasto na sobotę. Czy można dodać mąki orkiszowej ?
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Dzisiaj upiekłam to ciasto! Jest doskonałe! Odpowiednio słodkie i kwaskowe, pulchniutkie. Niestety szybko znika dlatego trzeba mieć w zapasie drugą porcję rabarbaru. Ja mam! Pozdrawiam