Szybkie, smaczne ciasto z rabarbarem, takie idealne do popołudniowej herbaty. Wierzch posypany jest brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, co dodaje aromatu i tworzy chrupiącą skórkę. Ciasto trochę kwaskowate z nutą cytrynową i waniliową, puszyste i wilgotne. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste).
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej):
60g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
300g mąki + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g rabarbaru pokrojonego na 2cm kawałki
Dodatkowo:
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1. Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem.
2. Do masła dodać cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2-3 minuty.
3. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę, krótko wymieszać.
5. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno), wyrównać. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie:)
Wyszło P R Z E P Y S Z NE !!! Puszyste, wilgotne, nie za słodkie, a rabarbar rozpływał się w ustach mimo, że go nie obrałam. Piekłam już wiele z Twoich przepisów i wszystko wychodzi extra ale to teraz ma nr 1 u mnie :-) Serdecznie dziękuję :-)
na smak myślę, że nie, tylko podczas jedzenia może być trochę łykowate, mam nadzieję, że smakowało jednak, pozdrawiam
Właśnie wyjęłam ciasto, wygląda i pachnie pięknie…czekam z niecierpliwością jak wystygnie.
Popełniłam chyba jednak błąd – nie obrałam rabarbaru ( pierwszy raz robię coś z rabarbarem).
Czy będzie to jadalne? Czy wpłynie na smak ciasta?
Pychota. Dziękuję za kolejny fajny przepis.Pozdrawiam serdecznie.
to prawda szkoda,
cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Mistrzostwo świata! Przepyszne ciasto! Nie chciało mi się biegać do sklepu, więc dałam tylko 200 g śmietany, ale i tak wyszło super! Aż szkoda, że sezon na rabarbar jest tak krótko.
Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Jestem zachwycona iloscią masła i dodatkiem zdrowego, brązowego cukru. Ciasto przepyszne i niemalże odchudzajace;) Upiekłam je dla mojej mamy, która jest na wiecznej diecie (zamieniłam śmietanę na jogurt naturalny, zgodnie z powyższą sugestią ) i bez wyzutów sumienia ukroiłam jej spory kawałek. Ona też była zachwycona. Wspaniały przepis!
wspaniale cudowne w swej prostocie , kwaskowaty posmak przelamany slodkim cukrem brazowym i korzennym cynamonem cud miod, niebo w gebie
tak można użyć kefiru lub jogurtu,
pozdrawiam ciepło
Ciasto przepyszne-wyszło, a jak pachniało :)
Jak myślicie, czy można zamienić śmietanę na kefir lub jogurt?
smacznego! pozdrawiam
Właśnie się piecze. Zapach w domu cudowny…
mam nadzieje ze bedzie smakowalo,
rowniez pozdrawiam:)