Tarta limonkowa

Rewelacyjna tarta na kruchych, pełnoziarnistych ciasteczkach, o wyraźnym limonkowym smaku. Dosyć słodka, kwaskowata z ciasteczkami o specyficznym smaku, który lubię. Bardzo smakowała moim gościom i obiecałam im przepis:). Ciasto proste w przygotowaniu i szybkie, tylko dochodzi czas schładzania. Podczas pieczenia radzę pod formę z wyjmowanym dnem podłożyć papier lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika roztopionym masłem. Bardzo polecam, przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Beaty Witkowskiej – dziękuję i pozdrawiam serdecznie:).

Tarta limonkowa

Tarta limonkowa
Składniki:
Spód:
300g ciastek digestive lub podobnych
3/4 kostki masła
Krem:
4 żółtka
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)
1 łyżka otartej skórki z limonki
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)
Dodatkowo:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
trochę otartej skórki z limonki

Spód:
1. Masło roztopić.

2. Ciastka pokruszyć w malakserze lub blenderze na piasek. Dodać roztopione masło, wymieszać.

3. Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem (użyłam blaszki z wyjmowanym dnem). Spód i boki wyłożyć ciasteczkową masą, wyrównując i dociskając ją do formy. Następnie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika (3 od dołu) i piec przez 10 minut.
Po wyjęciu spodu z piekarnika zwiększyć temperaturę do 170oC.

Krem:
4. Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać słodzone mleko, sok z limonki i skórkę, wymieszać mikserem na średnich obrotach.

5. Krem wylać na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 170oC na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez około 15-20 minut (ja piekłam 20 minut). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Ozdobić nią wierzch tarty i posypać troszkę skórką z limonki.

Udanych wypieków:)

Tarta limonkowa

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

37 komentarzy do wpisu „Tarta limonkowa”

  1. można użyć pomarańczy i tak samo 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku i 1 łyżka otartej skórki
    pozdrawiam

  2. Niedawno odkrylam blog. Tarta upieczona;) piękna i pyyyszna. Co prawda użyłam cytryn zamiast limonek, ale jest znakomita. I masła dałam mniej, bo wydawało mi się, że za rzadkie będzie ciasto. Pięknie się trzyma spód, nie kruszy się.

  3. Czy chodzi o mleczko skondensowane już gotowane (kajmak) czy takie „przed gotowaniem”?

    Pozdrawiam serdecznie

  4. Ja dodałam więcej soku z limonki i stałą część mleczka kokosowego. Na spod fajnie pasują ciasteczka sasanki owsiane z sezonem. Wyszła bomba! Dzięki za przepis :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.