Rewelacyjna tarta na kruchych, pełnoziarnistych ciasteczkach, o wyraźnym limonkowym smaku. Dosyć słodka, kwaskowata z ciasteczkami o specyficznym smaku, który lubię. Bardzo smakowała moim gościom i obiecałam im przepis:). Ciasto proste w przygotowaniu i szybkie, tylko dochodzi czas schładzania. Podczas pieczenia radzę pod formę z wyjmowanym dnem podłożyć papier lub blachę, żeby nie zabrudzić piekarnika roztopionym masłem. Bardzo polecam, przepis dostałam od czytelniczki Małej Cukierenki Pani Beaty Witkowskiej – dziękuję i pozdrawiam serdecznie:).
Tarta limonkowa
Składniki:
Spód:
300g ciastek digestive lub podobnych
3/4 kostki masła
Krem:
4 żółtka
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (400g)
1 łyżka otartej skórki z limonki
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki ( około 4-5 sztuk)
Dodatkowo:
250ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru wanilinowego
trochę otartej skórki z limonki
Spód:
1. Masło roztopić.
2. Ciastka pokruszyć w malakserze lub blenderze na piasek. Dodać roztopione masło, wymieszać.
3. Formę na tartę o średnicy 25cm wysmarować masłem (użyłam blaszki z wyjmowanym dnem). Spód i boki wyłożyć ciasteczkową masą, wyrównując i dociskając ją do formy. Następnie blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika (3 od dołu) i piec przez 10 minut.
Po wyjęciu spodu z piekarnika zwiększyć temperaturę do 170°C.
Krem:
4. Żółtka ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać słodzone mleko, sok z limonki i skórkę, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
5. Krem wylać na podpieczony spód i wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 170°C na funkcji góra-dół, na środkową półkę piekarnika i piec przez około 15-20 minut (ja piekłam 20 minut). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. Ozdobić nią wierzch tarty i posypać troszkę skórką z limonki.
Udanych wypieków:)
Ja dodałam więcej soku z limonki i stałą część mleczka kokosowego. Na spod fajnie pasują ciasteczka sasanki owsiane z sezonem. Wyszła bomba! Dzięki za przepis :)
A mleko skondensowane słodkie na być?
tak słodkie, pozdrawiam
Smaczna, ale bardzo ciezkostrawna. Mały kawałek i uczucie, jakbym wielki obiad zjadła.
takie „przed gotowaniem”, pozdrawiam
Czy chodzi o mleczko skondensowane już gotowane (kajmak) czy takie „przed gotowaniem”?
Pozdrawiam serdecznie
forma o średnicy 25cm, pozdrawiam