Ciasto z rabarbarem

Szybkie, smaczne ciasto z rabarbarem, takie idealne do popołudniowej herbaty. Wierzch posypany jest brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, co dodaje aromatu i tworzy chrupiącą skórkę. Ciasto trochę kwaskowate z nutą cytrynową i waniliową, puszyste i wilgotne. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste).

Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej):
60g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
300g mąki + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g rabarbaru pokrojonego na 2cm kawałki
Dodatkowo:
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

1. Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem.

2. Do masła dodać cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2-3 minuty.

3. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę, krótko wymieszać.

5. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno), wyrównać. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do wpisu „Ciasto z rabarbarem”

  1. Zapisuję i jak uda mi się nabyć rabarbar na pewno zrobię bo uwielbiam wypieki z nim.A Twoje zdjęcia jak zwykle powalają,są niezwykle apetyczne!

    Odpowiedz
  2. wspaniale cudowne w swej prostocie , kwaskowaty posmak przelamany slodkim cukrem brazowym i korzennym cynamonem cud miod, niebo w gebie

    Odpowiedz
  3. Jestem zachwycona iloscią masła i dodatkiem zdrowego, brązowego cukru. Ciasto przepyszne i niemalże odchudzajace;) Upiekłam je dla mojej mamy, która jest na wiecznej diecie (zamieniłam śmietanę na jogurt naturalny, zgodnie z powyższą sugestią ) i bez wyzutów sumienia ukroiłam jej spory kawałek. Ona też była zachwycona. Wspaniały przepis!

    Odpowiedz
  4. Mistrzostwo świata! Przepyszne ciasto! Nie chciało mi się biegać do sklepu, więc dałam tylko 200 g śmietany, ale i tak wyszło super! Aż szkoda, że sezon na rabarbar jest tak krótko.

    Odpowiedz
  5. Właśnie wyjęłam ciasto, wygląda i pachnie pięknie…czekam z niecierpliwością jak wystygnie.
    Popełniłam chyba jednak błąd – nie obrałam rabarbaru ( pierwszy raz robię coś z rabarbarem).
    Czy będzie to jadalne? Czy wpłynie na smak ciasta?

    Odpowiedz
  6. na smak myślę, że nie, tylko podczas jedzenia może być trochę łykowate, mam nadzieję, że smakowało jednak, pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Wyszło P R Z E P Y S Z NE !!! Puszyste, wilgotne, nie za słodkie, a rabarbar rozpływał się w ustach mimo, że go nie obrałam. Piekłam już wiele z Twoich przepisów i wszystko wychodzi extra ale to teraz ma nr 1 u mnie :-) Serdecznie dziękuję :-)

    Odpowiedz
  8. Dzisiaj upiekłam to ciasto! Jest doskonałe! Odpowiednio słodkie i kwaskowe, pulchniutkie. Niestety szybko znika dlatego trzeba mieć w zapasie drugą porcję rabarbaru. Ja mam! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  9. Ja pieke ciasta z rabarbarem i nigdy go nie obieram tylko dokladnie myje. Wszystko mieknie przy pieczeniu no i jest mniej roboty. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.