Szybkie, smaczne ciasto z rabarbarem, takie idealne do popołudniowej herbaty. Wierzch posypany jest brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, co dodaje aromatu i tworzy chrupiącą skórkę. Ciasto trochę kwaskowate z nutą cytrynową i waniliową, puszyste i wilgotne. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste).
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej):
60g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
300g mąki + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g rabarbaru pokrojonego na 2cm kawałki
Dodatkowo:
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1. Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem.
2. Do masła dodać cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2-3 minuty.
3. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę, krótko wymieszać.
5. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno), wyrównać. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
wielbię ciasta z rabarbarem:>
pozdrawiam ciepło:)!
Jak to mówią, takie … rustykalne :))
Lubię wypieki z rabarbarem właśnie przez wzgląd na ten kwaskowaty posmak. W sam raz na wiosenne ranki i popołudnia.
Zapisuję i jak uda mi się nabyć rabarbar na pewno zrobię bo uwielbiam wypieki z nim.A Twoje zdjęcia jak zwykle powalają,są niezwykle apetyczne!
dzieki :)) pozdrawiam
wygląda smakowicie, rabarbar już mam więc kto wie…
a gdzie można dostać o tej porze rabarbar??
tydzien temu juz widzialam na targu prawie przy kazdym stoisku,
pozdrawiam
właśnie kupiłam i biorę się za pieczenie :)
pozdrawiam
powodzenia i smacznego :)
Fajny przepis akurat rabarbar już ładnie urusł w ogródku a nie ma na niego amatora :)
Mmm, zjadłabym kawałeczek :)
Niech już i u mnie będzie rabarbar…
Rhubarb is one of my favorite ingredients :)
my too:)
Moje ciasto juz w piekarniku, z niecierpliwoscia czekam na efekt koncowy…. Pozdrawiam :)
mam nadzieje ze bedzie smakowalo,
rowniez pozdrawiam:)
Właśnie się piecze. Zapach w domu cudowny…
smacznego! pozdrawiam
Ciasto przepyszne-wyszło, a jak pachniało :)
Jak myślicie, czy można zamienić śmietanę na kefir lub jogurt?
tak można użyć kefiru lub jogurtu,
pozdrawiam ciepło
wspaniale cudowne w swej prostocie , kwaskowaty posmak przelamany slodkim cukrem brazowym i korzennym cynamonem cud miod, niebo w gebie
Jestem zachwycona iloscią masła i dodatkiem zdrowego, brązowego cukru. Ciasto przepyszne i niemalże odchudzajace;) Upiekłam je dla mojej mamy, która jest na wiecznej diecie (zamieniłam śmietanę na jogurt naturalny, zgodnie z powyższą sugestią ) i bez wyzutów sumienia ukroiłam jej spory kawałek. Ona też była zachwycona. Wspaniały przepis!
Ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Mistrzostwo świata! Przepyszne ciasto! Nie chciało mi się biegać do sklepu, więc dałam tylko 200 g śmietany, ale i tak wyszło super! Aż szkoda, że sezon na rabarbar jest tak krótko.
to prawda szkoda,
cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Pychota. Dziękuję za kolejny fajny przepis.Pozdrawiam serdecznie.
Właśnie wyjęłam ciasto, wygląda i pachnie pięknie…czekam z niecierpliwością jak wystygnie.
Popełniłam chyba jednak błąd – nie obrałam rabarbaru ( pierwszy raz robię coś z rabarbarem).
Czy będzie to jadalne? Czy wpłynie na smak ciasta?
na smak myślę, że nie, tylko podczas jedzenia może być trochę łykowate, mam nadzieję, że smakowało jednak, pozdrawiam
Wyszło P R Z E P Y S Z NE !!! Puszyste, wilgotne, nie za słodkie, a rabarbar rozpływał się w ustach mimo, że go nie obrałam. Piekłam już wiele z Twoich przepisów i wszystko wychodzi extra ale to teraz ma nr 1 u mnie :-) Serdecznie dziękuję :-)
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję, pozdrawiam serdecznie:)
Dzisiaj upiekłam to ciasto! Jest doskonałe! Odpowiednio słodkie i kwaskowe, pulchniutkie. Niestety szybko znika dlatego trzeba mieć w zapasie drugą porcję rabarbaru. Ja mam! Pozdrawiam
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Mam już rabarbar w ogrodzie i chciałabym upiec to ciasto na sobotę. Czy można dodać mąki orkiszowej ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ja pieke ciasta z rabarbarem i nigdy go nie obieram tylko dokladnie myje. Wszystko mieknie przy pieczeniu no i jest mniej roboty. Pozdrawiam
Ja od pewnego czasu już też nie obieram,
pozdrawiam serdecznie
To chyba podobna baza jak w prostym jabłeczniku:)zrobię wg tego przepisu ciasto z rabarbarem :)
Przepyszne ciasto !!!
dodałam jeszcze mniej cukru, bo lubimy kwaśne smaki i z braku mąki uzupełniłam 50 gr kokosowej a i tak jedno z lepszych jakie robiłam, dziękuję za przepis :) lekkie, zdrowe i pyszne!