Ciasto z rabarbarem

Szybkie, smaczne ciasto z rabarbarem, takie idealne do popołudniowej herbaty. Wierzch posypany jest brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, co dodaje aromatu i tworzy chrupiącą skórkę. Ciasto trochę kwaskowate z nutą cytrynową i waniliową, puszyste i wilgotne. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste).

Ciasto z rabarbarem 1

Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej):
60g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
300g mąki + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g rabarbaru pokrojonego na 2cm kawałki
Dodatkowo:
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

1. Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem.

2. Do masła dodać cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2-3 minuty.

3. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę, krótko wymieszać.

5. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno), wyrównać. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Ciasto z rabarbarem 2

Print Friendly, PDF & Email

39 komentarzy do “Ciasto z rabarbarem”

  1. dodałam jeszcze mniej cukru, bo lubimy kwaśne smaki i z braku mąki uzupełniłam 50 gr kokosowej a i tak jedno z lepszych jakie robiłam, dziękuję za przepis :) lekkie, zdrowe i pyszne!

    Odpowiedz
  2. Ja pieke ciasta z rabarbarem i nigdy go nie obieram tylko dokladnie myje. Wszystko mieknie przy pieczeniu no i jest mniej roboty. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Dzisiaj upiekłam to ciasto! Jest doskonałe! Odpowiednio słodkie i kwaskowe, pulchniutkie. Niestety szybko znika dlatego trzeba mieć w zapasie drugą porcję rabarbaru. Ja mam! Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz