Ciasto z rabarbarem

Szybkie, smaczne ciasto z rabarbarem, takie idealne do popołudniowej herbaty. Wierzch posypany jest brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, co dodaje aromatu i tworzy chrupiącą skórkę. Ciasto trochę kwaskowate z nutą cytrynową i waniliową, puszyste i wilgotne. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste).

Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej):
60g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
300g mąki + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g rabarbaru pokrojonego na 2cm kawałki
Dodatkowo:
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

1. Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem.

2. Do masła dodać cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2-3 minuty.

3. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę, krótko wymieszać.

5. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno), wyrównać. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

34 thoughts on “Ciasto z rabarbarem

  1. Zapisuję i jak uda mi się nabyć rabarbar na pewno zrobię bo uwielbiam wypieki z nim.A Twoje zdjęcia jak zwykle powalają,są niezwykle apetyczne!

  2. Ciasto przepyszne-wyszło, a jak pachniało :)
    Jak myślicie, czy można zamienić śmietanę na kefir lub jogurt?

  3. wspaniale cudowne w swej prostocie , kwaskowaty posmak przelamany slodkim cukrem brazowym i korzennym cynamonem cud miod, niebo w gebie

  4. Jestem zachwycona iloscią masła i dodatkiem zdrowego, brązowego cukru. Ciasto przepyszne i niemalże odchudzajace;) Upiekłam je dla mojej mamy, która jest na wiecznej diecie (zamieniłam śmietanę na jogurt naturalny, zgodnie z powyższą sugestią ) i bez wyzutów sumienia ukroiłam jej spory kawałek. Ona też była zachwycona. Wspaniały przepis!

  5. Mistrzostwo świata! Przepyszne ciasto! Nie chciało mi się biegać do sklepu, więc dałam tylko 200 g śmietany, ale i tak wyszło super! Aż szkoda, że sezon na rabarbar jest tak krótko.

  6. Właśnie wyjęłam ciasto, wygląda i pachnie pięknie…czekam z niecierpliwością jak wystygnie.
    Popełniłam chyba jednak błąd – nie obrałam rabarbaru ( pierwszy raz robię coś z rabarbarem).
    Czy będzie to jadalne? Czy wpłynie na smak ciasta?

  7. na smak myślę, że nie, tylko podczas jedzenia może być trochę łykowate, mam nadzieję, że smakowało jednak, pozdrawiam

  8. Wyszło P R Z E P Y S Z NE !!! Puszyste, wilgotne, nie za słodkie, a rabarbar rozpływał się w ustach mimo, że go nie obrałam. Piekłam już wiele z Twoich przepisów i wszystko wychodzi extra ale to teraz ma nr 1 u mnie :-) Serdecznie dziękuję :-)

  9. Dzisiaj upiekłam to ciasto! Jest doskonałe! Odpowiednio słodkie i kwaskowe, pulchniutkie. Niestety szybko znika dlatego trzeba mieć w zapasie drugą porcję rabarbaru. Ja mam! Pozdrawiam

Dodaj komentarz

.