Ciastka kruche ze słonecznikiem

Rewelacyjne, chrupiące ciastka z pestkami słonecznika. Kruche, maślane, z aromatycznym, podpieczonym słonecznikiem w karmelu, po prostu super. Trochę dłużej zajmuje ich przygotowanie, ale warto. Smak, jak dla mnie, jest wspaniały. Już nie mogę się doczekać drugiego śniadania:). Bardzo polecam… (przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 36 1994).

Ciastka kruche ze słonecznikiem

Ciastka kruche ze słonecznikiem
Składniki na około 22 sztuki:
Ciasto:
100g cukru
200g masła
1 jajko
300g mąki
Wierzch:
40g cukru
40g miodu
40g śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
30g masła
150g łuskanych pestek słonecznika

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.

2. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-10cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180oC na funkcji termoobieg (200oC na funkcji góra-dół) przez 10 minut.

3. W międzyczasie do rondelka włożyć cukier, miód, śmietankę, masło i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę mieszając, zdjąć z ognia. Dodać słonecznik, wymieszać.

4. Słonecznik nakładać łyżeczką na podpieczone ciastka, które następnie wstawić z powrotem do piekarnika na 8-10 minut.

Udanych wypieków:)

Ciastka kruche ze słonecznikiem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

48 komentarzy do wpisu „Ciastka kruche ze słonecznikiem”

  1. Matko kochana… PYSZNOŚCI…. jaki zapach przy tym :) polecam… cudne…. musimy z moim lubym zapakować je do pojemniczka jak ostygną bo są na jeden chaps :) bardzo polecam !!!

  2. Upiekłam. Są genialnie pyszne i chrupiące. Uwielbiam takie smaki.
    Szkoda że odkryłam je na wiosnę gdy bardziej trzeba dbać o linię ;)

  3. Super ciasteczka. Ja i mój synek jesteśmy zachwyceni. Mały przez kilka dni brał je jako część drugiego śniadania w szkole. Super przepis polecam

  4. Mała Cukierenko,
    co sądzisz o zagnieceniu ciasta dzień wcześniej i wsadzenia go do lodówki? Czy jednak lepiej robić zgodnie z przepisem?
    Pozdrawiam A. :)

  5. Spokojnie można zagnieść ciasto dzień wcześniej, tylko po wyjęciu z lodówki proszę je krótko zagnieść, żeby zrobiło się bardziej elastyczne i dało się ładnie rozwałkować, pozdrawiam serdecznie:)

  6. Robiła już te ciastka i rzeczywiście są bardzo smaczne. Teraz chciałabym zutylizować nadmiar masy kajmakowej. Czy udałoby się w tym przepisie, na wierzch – mogę liczyć na jakieś sugestie?

  7. Nie wiem czy moje pytanie gdzieś się zarejestrowało: czy na wierzch tych ciastek można użyć masy kajmakowej (z puszki) ze słonecznikiem. W oryginalne wersji są bardzo smaczne (wiem bo piekłam) ale chciałabym się pozbyć nadmiaru masy kajmakowej

  8. Czy jak upieke je w tym tygodniu jest szansa że przechowaja się do świąt? Czy nie nadają się do przechowania? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)

  9. Nie wiem co sie stało ale moje ciasteczka, a piekłam je już dwa razy, wychodzą dość mocno twarde? Co robię nie tak? Nie jestem początkująca a tu taka wtopa? Żeby sobie można połamać! Serio!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.