Rewelacyjne, chrupiące ciastka z pestkami słonecznika. Kruche, maślane, z aromatycznym, podpieczonym słonecznikiem w karmelu, po prostu super. Trochę dłużej zajmuje ich przygotowanie, ale warto. Smak, jak dla mnie, jest wspaniały. Już nie mogę się doczekać drugiego śniadania:). Bardzo polecam… (przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 36 1994).
Ciastka kruche ze słonecznikiem
Składniki na około 22 sztuki:
Ciasto:
100g cukru
200g masła
1 jajko
300g mąki
Wierzch:
40g cukru
40g miodu
40g śmietanki 30% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
30g masła
150g łuskanych pestek słonecznika
Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość około 4mm. Z ciasta wycinać krążki o średnicy 8-10cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C na funkcji termoobieg (200°C na funkcji góra-dół) przez 10 minut.
3. W międzyczasie do rondelka włożyć cukier, miód, śmietankę, masło i zagotować. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę mieszając, zdjąć z ognia. Dodać słonecznik, wymieszać.
4. Słonecznik nakładać łyżeczką na podpieczone ciastka, które następnie wstawić z powrotem do piekarnika na 8-10 minut.
Udanych wypieków:)
Pyszne ciastka, przepis łatwy i przyjemny:)
Super ciastka właśnie robię je już któryś raz i wszyskim smakują,, uwielbiam wszystko z ziarnami .
Czy zamiast śmietanki i mleka skondensowanego można użyć mleczka kokosowego ?
nie wiem czy się uda, pozdrawiam
Ciasteczka są wspaniałe! Zrobiłam je, są słodkie i szybkie w wykonaniu. Zapisuje przepis. Warto powtórzyć :-) dziękuję!
Nie wiem co sie stało ale moje ciasteczka, a piekłam je już dwa razy, wychodzą dość mocno twarde? Co robię nie tak? Nie jestem początkująca a tu taka wtopa? Żeby sobie można połamać! Serio!