Szybkie, smaczne ciasto z rabarbarem, takie idealne do popołudniowej herbaty. Wierzch posypany jest brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, co dodaje aromatu i tworzy chrupiącą skórkę. Ciasto trochę kwaskowate z nutą cytrynową i waniliową, puszyste i wilgotne. Polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony taste).
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto (będzie lepiej, gdy składniki będą w temperaturze pokojowej):
60g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić białym)
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
skórka otarta z 1 cytryny
2 jajka
300g mąki + 1 łyżka
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
300g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
300g rabarbaru pokrojonego na 2cm kawałki
Dodatkowo:
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1. Mąkę przesiać (300g) i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem.
2. Do masła dodać cukier, cukier wanilinowy i skórkę z cytryny. Ucierać mikserem na średnich obrotach przez około 2-3 minuty.
3. Następnie dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę ucierać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę śmietany, wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać resztę mąki, śmietanę, krótko wymieszać.
5. Rabarbar oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno), wyrównać. Wierzch posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Moje ciasto juz w piekarniku, z niecierpliwoscia czekam na efekt koncowy…. Pozdrawiam :)
my too:)
Rhubarb is one of my favorite ingredients :)
Mmm, zjadłabym kawałeczek :)
Niech już i u mnie będzie rabarbar…
Fajny przepis akurat rabarbar już ładnie urusł w ogródku a nie ma na niego amatora :)
powodzenia i smacznego :)
właśnie kupiłam i biorę się za pieczenie :)
pozdrawiam
tydzien temu juz widzialam na targu prawie przy kazdym stoisku,
pozdrawiam
a gdzie można dostać o tej porze rabarbar??
wygląda smakowicie, rabarbar już mam więc kto wie…
dzieki :)) pozdrawiam
Zapisuję i jak uda mi się nabyć rabarbar na pewno zrobię bo uwielbiam wypieki z nim.A Twoje zdjęcia jak zwykle powalają,są niezwykle apetyczne!
Lubię wypieki z rabarbarem właśnie przez wzgląd na ten kwaskowaty posmak. W sam raz na wiosenne ranki i popołudnia.
Jak to mówią, takie … rustykalne :))
wielbię ciasta z rabarbarem:>
pozdrawiam ciepło:)!