Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem – Nareszcie typowo letnie ciasto. Bardzo łatwe w przygotowaniu, z rabarbarem, truskawkami, odrobiną cynamonu i dodatkiem jogurtu. Kwaskowate, aromatyczne i wilgotne od owoców (i oczywiście rabarbaru). Taka kombinacja zawsze przypomina mi lato, które zresztą już u nas prawie zawitało:). Ciasto nie jest może jakieś wymyślne, ale dla mnie bardzo smakowite i idealne na ciepłe dni. Polecam…
Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem
składniki:
Wierzch:
2 duże łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
garść mrożonych lub świeżych truskawek
Ciasto:
2/3 szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
Dodatkowo:
2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
cukier puder do posypania (niekoniecznie)
1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok. Truskawki trochę rozmrozić, aby dały się pokroić.
2. Po dwóch godzinach rabarbar osączyć, truskawki pokroić na kawałeczki.
3. Wymieszać razem jogurt, masło, jajka, aromat.
4. W drugiej misce wymieszać razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
5. Suche składniki wymieszane z mąką dodać do masy jogurtowej i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar i truskawki, posypać brązowym cukrem.
7. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Upieklam dzis na jutrzejszy festyn w przedszkolu. Wyglada swietnie jedynie owoce i u mnie zanurkowaly w ciescie. Bardzo fajny i latwy przepis!
bardzo mi miło, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
wspaniale, cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
Super przepis, dziękuję. Ciasto wyszło cudnie !!! Właśnie siedzimy rodzinnie i rozkoszujemy się kwaskowatym smakiem, pycha !!! Pozdrawiam.
bardzo mi miło, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobre ciasto nie miałam aromatu waniliowego dodałam rumowy, cukier waniliowy i też super. Polecam
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
moje pierwsze ciasto i wyszło przepyszne. jestem z siebie dumna. wszystkim smakowało pomimo że rabarbaru nie lubią :)
się cieszę, pozdrawiam
Pyszne i pomysłowe :)
to wspaniale, bardzo mi miło:)
pozdrawiam serdecznie
Przepyszne! Absolutnie wyjątkowy smak, przepiękny zapach i do tego jakie mięciutkie! Nie mogłam poprzestać na jednym kawałku. To ciasto zniknie na pewno tak szybko, jak szybko się je robi :)
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Dodałam do ciasta samych truskawek, ba za rabarbarem nie przepadam! wyszło pyszne, lekkie, nie za słodkie tylko trochę truskawki utonęły w cieście… zamiast zostać na wierzchu!
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Pyszne! właśnie wcinam! :)