Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem – Nareszcie typowo letnie ciasto. Bardzo łatwe w przygotowaniu, z rabarbarem, truskawkami, odrobiną cynamonu i dodatkiem jogurtu. Kwaskowate, aromatyczne i wilgotne od owoców (i oczywiście rabarbaru). Taka kombinacja zawsze przypomina mi lato, które zresztą już u nas prawie zawitało:). Ciasto nie jest może jakieś wymyślne, ale dla mnie bardzo smakowite i idealne na ciepłe dni. Polecam…
Ciasto z rabarbarem truskawkami i jogurtem
składniki:
Wierzch:
2 duże łodygi rabarbaru
3 łyżki cukru
garść mrożonych lub świeżych truskawek
Ciasto:
2/3 szklanki naturalnego jogurtu
2 jajka
100g roztopionego masła
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
Dodatkowo:
2-3 łyżki jasnego brązowego cukru
cukier puder do posypania (niekoniecznie)
1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki, posypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puścił sok. Truskawki trochę rozmrozić, aby dały się pokroić.
2. Po dwóch godzinach rabarbar osączyć, truskawki pokroić na kawałeczki.
3. Wymieszać razem jogurt, masło, jajka, aromat.
4. W drugiej misce wymieszać razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.
5. Suche składniki wymieszane z mąką dodać do masy jogurtowej i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar i truskawki, posypać brązowym cukrem.
7. Ciasto piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Robię drugi raz,pychota.Doskonałe na piknik gorąco polecam.
Ciasto pachnące wiosną,a u nie drożdżowe z rabarbarem z przepisów kuchni lidla,wyszło pyszne.
jest napisane w przepisie – 7. Ciasto piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
ile piec ciasto i w jakiej temp??
tak proszę zwiększyć proporcje, bo inaczej będzie bardzo płaskie,
pozdrawiam
Mam ciut większą tortownicę,28 cm.Powinnam ciut zwiększyć proporcje?
Dzień dobry:)
kupuję ją wszędzie, w różnych sklepach, ale najczęściej w Tk maxx,
pozdrawiam i życzę smacznego
Piękne, zainspirowało mnie do upieczenia ;) Mam pytanie, gdzie mozna kupić takią przepiękną porcelanę, jaką ma pani?
oj zrobiło się u Ciebie owocowo:) uwielbiam ciasta z jogurtem, są cudownie wilgotne:)
Wyglada przepysznie :) Bardzo lubie polaczenie truskawek i rabarbaru.
Pozdrowienia.
zbliżające się lato to sezon najlepszych ciast, kocham ciasta owocowe, lekko słodki biszkopt z lekko kwaśnymi owocami z własnego ogrodu, niebiańsko po prostu! :)
Twoje rabarbarowo-truskawkowe ciasto wygląda bardzo smakowicie i oczywiście śliczne zdjęcia :)
Pozdrawiam słonecznie!
Takie ciasta uwielbiam :) Latem ,wiosna, super!
:)
Uwielbiam takie ciasta – nie są skomplikowane, ale smakują tak bardzo domowo :)
Chcę rabarbaru…
Pyszności! Mam już ochotę na rabarbar!
I wlasnie takiego ciasta mi sie dzisiaj chce :)