Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – Ach jak cudownie jest na dworze:), dzisiaj zapraszam na kolejne bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Posypane jest maślaną kruszonką, a do spodu dodane są orzechy. Ciasto pachnie wanilią i delikatnie rabarbarem. Jest bardzo soczyste i lekko kwaskowate. W przygotowaniu nie jest trudne, ale dosyć interesujące. Z przepisu upieczemy niewielką blaszkę 21x21cm. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony „delicious magazine”.)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
300g rabarbaru
50g cukru
2 łyżki mąki
Ciasto:
6 łyżek śmietany
1 jajko
1 żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g mąki + 1,5 łyżki
80g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
50g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
kruszonka:
70g masła
30g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
40g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
120g mąki
szczypta soli

Nadzienie:
1. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać razem mąkę i cukier, posypać taką mieszanką pokrojony rabarbar, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż rabarbar puści sok.

Kruszonka:
2. Masło roztopić.

3. Wymieszać razem mąkę, cukier, brązowy cukier, szczyptę soli. Dodać aromat i roztopione masło, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić.

Ciasto:
4. Wymieszać razem śmietanę, jajko, żółtko i aromat.

5. W drugiej misce wymieszać razem 100g mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.

6. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypać orzechy, wymieszać.

7. Do kruszonkowego ciasta z orzechami dodać mokre składniki i wsypać 1,5 łyżki mąki, zmiksować mikserem ustawionym na najniższe obroty przez około 15-20 sekund, aż ciasto zrobi się gładkie.

8. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm lub 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.

9. Piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-55 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

36 myśli na temat „Ciasto z rabarbarem i kruszonką

  1. Ciasto wygląda cudownie, a w smaku na pewno jest lepszy. Gdy sie zacznie u mnie zeson na rabarbar na pewno ten przepis zużyje, pozdrawiam :*

  2. Właśnie siedzi w piekarniku … nie miałam sody to dałam podwójnie proszku do pieczenia i zamiast orzechów dałam rodzinki… ciekawe jakie wyjdzie…hmmm

  3. Upiekłam. Wyszło pysznie, zrobiłam tak, jak w przepisie, prócz orzechów, nie dodałam, zamiast tego dosypałam kokos, też pasuje. Jedyna uwaga: podwoiłam porcję, naprawdę warto! pięknie pachnie masłem!

  4. Ciasto jest przepyszne. Piekłam je już kilka razy i ciągle nie mam dość. Dziś znów wypatrzyłam w sklepie rabarbar i właśnie zabieram się za pieczenie ciasta według Twojego przepisu:) Będzie w sam raz na jutrzejszą wizytę teściów.

  5. Minął niemal rok i znów mamy sezon rabarbarowy. I jak rok temu, tak i dziś sięgam po Twój przepis. Przesyłam rabarbarowe pozdrowienia :)

  6. Jak dla mnie ciasto jest za kwasne…niezbyt mi smakuje…ale za to mam na Waszej stronie wiele innych sprawdzonych i pysznych ciast.Trudno-nie wszystkie muszą przypaść do gustu.Jednak nie zrażam się:) Pojutrze na pewno znowu do Was zajrzę po kolejny przepis.W sumie mam odpowiedz na swoje pretensje-ja po prostu nie przepadam za rabarbarem .

  7. Przepyszne!Lekko kwaskowate od rabarbaru,ale to tylko jeszcze bardziej podkreśla smak ciasta. A do tego pięknie pachnące wanilią!Po prostu pycha!

  8. Ciasto jest fantastyczne, wszyscy degustatorzy ocenili niezależnie od siebie jako „zaskakujące”. :) Wysiłek włożony w jego przygotowanie jest znikomy, a rezultaty przerastają oczekiwania. Ja do nadzienia rabarbarowego dodałam jeszcze cynamon. Polecam przepis, jest doskonały!

Dodaj komentarz

.