Ciasto z rabarbarem i kruszonką – Ach jak cudownie jest na dworze:), dzisiaj zapraszam na kolejne bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Posypane jest maślaną kruszonką, a do spodu dodane są orzechy. Ciasto pachnie wanilią i delikatnie rabarbarem. Jest bardzo soczyste i lekko kwaskowate. W przygotowaniu nie jest trudne, ale dosyć interesujące. Z przepisu upieczemy niewielką blaszkę 21x21cm. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony „delicious magazine”.)
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
300g rabarbaru
50g cukru
2 łyżki mąki
Ciasto:
6 łyżek śmietany
1 jajko
1 żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g mąki + 1,5 łyżki
80g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
50g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
kruszonka:
70g masła
30g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
40g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
120g mąki
szczypta soli
Nadzienie:
1. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać razem mąkę i cukier, posypać taką mieszanką pokrojony rabarbar, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż rabarbar puści sok.
Kruszonka:
2. Masło roztopić.
3. Wymieszać razem mąkę, cukier, brązowy cukier, szczyptę soli. Dodać aromat i roztopione masło, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić.
Ciasto:
4. Wymieszać razem śmietanę, jajko, żółtko i aromat.
5. W drugiej misce wymieszać razem 100g mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.
6. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypać orzechy, wymieszać.
7. Do kruszonkowego ciasta z orzechami dodać mokre składniki i wsypać 1,5 łyżki mąki, zmiksować mikserem ustawionym na najniższe obroty przez około 15-20 sekund, aż ciasto zrobi się gładkie.
8. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm lub 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.
9. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-55 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.
Udanych wypieków:)
Mieszkam w Australii I znalazlam Link na “Polish Housewife” z Arizony, USA. ( Maly swiat)
Jestem wychowana tu, ale lubie polskie wypieki.
bardzo się cieszę, witam! pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest fantastyczne, wszyscy degustatorzy ocenili niezależnie od siebie jako „zaskakujące”. :) Wysiłek włożony w jego przygotowanie jest znikomy, a rezultaty przerastają oczekiwania. Ja do nadzienia rabarbarowego dodałam jeszcze cynamon. Polecam przepis, jest doskonały!
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
W lipcu też jest rabarbar .Pierwsze moje ciasto w życiu samodzielnie upieczone.Chyba dobre.Zaraz się przekonam .
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Przepyszne!Lekko kwaskowate od rabarbaru,ale to tylko jeszcze bardziej podkreśla smak ciasta. A do tego pięknie pachnące wanilią!Po prostu pycha!