Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – Ach jak cudownie jest na dworze:), dzisiaj zapraszam na kolejne bardzo smaczne ciasto z rabarbarem. Posypane jest maślaną kruszonką, a do spodu dodane są orzechy. Ciasto pachnie wanilią i delikatnie rabarbarem. Jest bardzo soczyste i lekko kwaskowate. W przygotowaniu nie jest trudne, ale dosyć interesujące. Z przepisu upieczemy niewielką blaszkę 21x21cm. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony „delicious magazine”.)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Nadzienie:
300g rabarbaru
50g cukru
2 łyżki mąki
Ciasto:
6 łyżek śmietany
1 jajko
1 żółtko
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
100g mąki + 1,5 łyżki
80g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80g masła w temperaturze pokojowej
50g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
kruszonka:
70g masła
30g jasnego brązowego cukru (możemy zastąpić zwykłym)
40g cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
120g mąki
szczypta soli

Nadzienie:
1. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać razem mąkę i cukier, posypać taką mieszanką pokrojony rabarbar, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż rabarbar puści sok.

Kruszonka:
2. Masło roztopić.

3. Wymieszać razem mąkę, cukier, brązowy cukier, szczyptę soli. Dodać aromat i roztopione masło, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Odstawić.

Ciasto:
4. Wymieszać razem śmietanę, jajko, żółtko i aromat.

5. W drugiej misce wymieszać razem 100g mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól.

6. Do mąki dodać masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wsypać orzechy, wymieszać.

7. Do kruszonkowego ciasta z orzechami dodać mokre składniki i wsypać 1,5 łyżki mąki, zmiksować mikserem ustawionym na najniższe obroty przez około 15-20 sekund, aż ciasto zrobi się gładkie.

8. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 21x21cm lub 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Na wierzchu poukładać rabarbar, a następnie posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.

9. Piekłam w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50-55 minut. Podawać przestygnięte, pokrojone na kwadraty.

Udanych wypieków:)

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

38 komentarzy do “Ciasto z rabarbarem i kruszonką”

  1. Ciasto jest fantastyczne, wszyscy degustatorzy ocenili niezależnie od siebie jako „zaskakujące”. :) Wysiłek włożony w jego przygotowanie jest znikomy, a rezultaty przerastają oczekiwania. Ja do nadzienia rabarbarowego dodałam jeszcze cynamon. Polecam przepis, jest doskonały!

    Odpowiedz
  2. Przepyszne!Lekko kwaskowate od rabarbaru,ale to tylko jeszcze bardziej podkreśla smak ciasta. A do tego pięknie pachnące wanilią!Po prostu pycha!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz