Bardzo smaczne ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem. Te dwa składniki stanowią wspaniałe połączenie, jeśli chodzi o smak. Idealnie do siebie pasują. Keks wygląda jak piegusek i świetnie smakuje. Jest piaskowy, delikatny, puszysty i interesujący w smaku. W miarę szybki w przygotowaniu i łatwy. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (inspirację znalazłam na stronie fraeulein-klein)
Ciasto z porzeczkami i makiem
Składniki:
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
3 łyżki maku
300g mąki + 2 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g obranej, umytej porzeczki
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Do ozdoby:
1-2 łyżeczki maku
porzeczki
Ciasto:
1. Mąkę 300g przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać mikserem przez około 3-4 minuty.
3. Do masy dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka miksować na średnich obrotach przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.
4. Wsypać mąkę i krótko wymieszać do połączenia składników. Dodać mak, wymieszać.
5. Porzeczki oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy.
Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać, dodać do cukru pudru i utrzeć mikserem.
8. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta, posypać makiem i ozdobić porzeczkami.
Udanych wypieków:)
Witam , dziś upiekłam to ciasto jest przepyszne :) polecam
Zrobiłam, goście zjedli, było pyszne ;)
Bardzo się cieszę, że ciasto się udało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam
piekłam w końcu w termoobiegu przez 65min w 160st. Wyszło fantastyczne! Polecam :)
Witam,
Zawsze do utartego masła proszę dodawać jajka pojedynczo, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych lub średnich obrotach przez około 30-40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
Jeśli masa i tak by się zważyła, proszę dodatkowo wsypać dwie spore łyżki mąki ziemniaczanej i to powinno pomóc (mi parę razy pomogło)
i proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej, czyli parę godzin przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki,
pozdrawiam
Witam! Mam pytanie do Autorki bloga – zaczęłam robić tę babkę z porzeczkami. Niestety po dodaniu jajek do masy z masłem i cukrem masa ta się zważyła. Nadmienię, że najpierw dałam 2 jajka (nie jedno jak w przepisie) i zaczęłam miksować. Jak powinnam dodawać dokładnie jajka, aby taka sytuacja nie miała miejsca? Proszę o odp., gdyż ciasto to chciałabym zrobić ponownie.
dzięki Helenko:)
pozdrawiam
Świetny przepis!
Jak ja kocham Cię odwiedzać :-)))
Oh jak dawno nie jadlem czerwonych porzeczek – a juz ciasto sie nie miesci w glowie:)
Pieczemy do suchego patyczka, ja piekłam w temperaturze 180oC góra-dół przez 70 minut.
pozdrawiam
Ale tak z ciekawości? ;>
to w końcu ile czasu piec? :) 1h i 10 min to było na termoobiegu? Czy do suchego patyczka?
niebywale urocze ;] te ciapki makowe i plamy z porzeczek.
i same smaki jak najbardziej wspaniałe.
Wygląda jak zwykle pysznie i kusząco :)