Ciasto z porzeczkami i makiem

Bardzo smaczne ciasto z czerwonymi porzeczkami i makiem. Te dwa składniki stanowią wspaniałe połączenie, jeśli chodzi o smak. Idealnie do siebie pasują. Keks wygląda jak piegusek i świetnie smakuje. Jest piaskowy, delikatny, puszysty i interesujący w smaku. W miarę szybki w przygotowaniu i łatwy. Pamiętajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (inspirację znalazłam na stronie fraeulein-klein)

Ciasto z porzeczkami i makiem

Ciasto z porzeczkami i makiem
Składniki:
200g miękkiego masła
180g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
3 łyżki maku
300g mąki + 2 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g obranej, umytej porzeczki
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
Do ozdoby:
1-2 łyżeczki maku
porzeczki

Ciasto:
1. Mąkę 300g przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, ucierać mikserem przez około 3-4 minuty.

3. Do masy dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka miksować na średnich obrotach przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.

4. Wsypać mąkę i krótko wymieszać do połączenia składników. Dodać mak, wymieszać.

5. Porzeczki oprószyć 2 łyżkami mąki i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać łyżką.

6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wyjąć z formy.

Lukier:
7. Sok z cytryny podgrzać, dodać do cukru pudru i utrzeć mikserem.

8. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta, posypać makiem i ozdobić porzeczkami.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

59 komentarzy do wpisu „Ciasto z porzeczkami i makiem”

  1. hmmm, wygląda pysznie i pewnie tak też smakuje bowiem porzeczki zatopione w puszystym cieście to para doskonała…

    ahh, natknęłam się na baaardzo apetyczny torcik ale wykonanie go wydaje się nie lada wyzwaniem może podejmiesz się go?
    http://margo-grupa.pl/receptury/show/wielki_luwr
    pewnie podane składniki trzeba zminimalizować bo to recepta jak śmiem przypuszczać jest na potrzeby cukierni…

    Odpowiedz
  2. Właśnie dojrzewają mi na ogródku porzeczki i szukałam ciasta z nimi. A tu na mojej ulubionej stronie pojawił się przepis… Jak wypróbuję, to dam znać. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. ojej, wygląda oszałamiająco! straszna szkoda, że jest na maśle, nie będzie mi dane go spróbować… :( czy jest jakaś szansa na zamianę masła na olej rzepakowy? ten drugi obniża poziom cholesterolu z którym niestety mam problem…

    Odpowiedz
  4. cocinera – rzeczywiście wyzywanie, ale spróbuję, oczywiście zmniejszę ilość składników,

    dala – mam nadzieje, że będzie smakowało, przyjemnego pieczenia,

    trójka – można zamienić na olej, ale trzeba będzie też zmienić sposób przygotowania, najpierw utrzeć jajka z cukrem i później wlać powoli olej i wymieszać, coś pomyślę.

    Odpowiedz
  5. ale pychotka! Idealna babka na po-obiednia weekendowa kawke na tarasie latem! Dzieki za przepis, na pewno wyprobuje! :))

    Odpowiedz
  6. Wygląda znakomicie, właśnie u mnie w ogródku są porzeczki, może wykonam to ciasto. Nigdy nie połączyłabym mak z porzeczkami, a tu taki przepis. Podoba mi się, pozdrawiam :*

    Odpowiedz
  7. Interesujący przepis, wart wypróbowania, na 100% spróbuję, zwłaszcza że jak dotąd nie zawiodłam się na przepisach Cukierenki :-)

    Odpowiedz
  8. Witam! Mam pytanie do Autorki bloga – zaczęłam robić tę babkę z porzeczkami. Niestety po dodaniu jajek do masy z masłem i cukrem masa ta się zważyła. Nadmienię, że najpierw dałam 2 jajka (nie jedno jak w przepisie) i zaczęłam miksować. Jak powinnam dodawać dokładnie jajka, aby taka sytuacja nie miała miejsca? Proszę o odp., gdyż ciasto to chciałabym zrobić ponownie.

    Odpowiedz
  9. Witam,
    Zawsze do utartego masła proszę dodawać jajka pojedynczo, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych lub średnich obrotach przez około 30-40 sekund, aż składniki się połączą w jednolitą masę.
    Jeśli masa i tak by się zważyła, proszę dodatkowo wsypać dwie spore łyżki mąki ziemniaczanej i to powinno pomóc (mi parę razy pomogło)
    i proszę pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej, czyli parę godzin przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Po prostu muszę to napisać: to ciasto jest rewelacyjne! Apetycznie wygląda, szybkie, proste a do tego jak smakuje! Bałam się trochę, że będzie suche, ale moje obawy okazały się być całkowicie bezpodstawne :) Mam zamiar upiec je jeszcze raz, tym razem z malinami i trochę większą ilością cytrynowej skórki. Już mi ślina kapie ;P Ciasto ląduje na liście moich ulubionych, zresztą nie ono pierwsze z „Małej cukierenki” :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  11. A ja mam pytanko :) Czy mak należy moczyć w wodzie przed dodaniem go do ciasta, czy dodać taki suchy prosto z torebki?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz