Ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia – Dla mnie ciasto rewelacyjne, kwaskowate, kremowe i łatwe w przygotowaniu. Bez pieczenia, więc świetnie nadaje się na gorące dni. W smaku orzeźwiające i nie za słodkie. Świetnie smakują czerwone porzeczki z jogurtową masą. Całość lekka, w ładnym różowym kolorze. Mam jeszcze małą uwagę, proszę spróbować odrobinę masy serowej zanim przełożymy ją do tortownicy, jeśli będzie dla nas za mało słodka, proszę dodać jeszcze cukru pudru. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta” 2/2011).
Ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia
Składniki:
100g masła
150g biszkoptów
8 łyżeczek żelatyny
500g czerwonych porzeczek, umytych i obranych
500g jogurtu naturalnego
500g zmielonego twarogu
170g cukru pudru (można dodać więcej, jak wolimy słodsze)
1 opakowanie cukru waniliowego
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
porzeczki do ozdoby
1. Masło roztopić.
2. Biszkopty bardzo drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze albo robocie kuchennym.
3. Do pokruszonych biszkoptów dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć.
3. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki ciepłej wody.
4. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito.
5. Do dużej miski włożyć ser, dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, mus porzeczkowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach.
6. Do żelatyny dodać 4-5 łyżek masy serowej i rozmieszać. Całość wlać do pozostałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa zgęstniała.
7. Gdy masa serowa zacznie tężeć, ubić śmietankę kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę. Następnie krem przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
8. Gdy masa dobrze stężeje, nożem oddzielić ciasto od tortownicy i zdjąć ostrożnie obręcz. Przed podaniem udekorować porzeczkami.
Smacznego:)
Ciasto bardzo smaczne, kwaskowate, orzeźwiające :)
użyłam sera „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Witam :)
Być może to banalne pytanie ale muszę je zadać.
Jakiego sera Pani użyła do zrobienia tego cuda?Pytam ponieważ wybór na rynku jet ogromny a każda z Nas ma swój wypróbowany i sprawdzony.
A swoją drogą smaczny ten Pani blog :D
Pozdrawiam
Ten porzeczkowy jest również pycha! Jeden z moich ulubionych, pozdrawiam
Pani Mała Cukierenko!
Który z Pani serników, jogurtowców z owocami na zimno jest najlepszy? Dziecko sobie zażyczyło, a ja nie wiem, który wybrać… Podpowiedź???
cieszę się bardzo:) dziękuję za komentarz pozdrawiam serdecznie
Zrooobiiiiłaaammm :) :) :) wyszło wspaniale a jak smakuje dowiem się jutro o ile dziś wieczorem nie zniknie he he he
ba fra – dziękuję:) pozdrawiam serdecznie
XXX jesteś upierdliwa/y cukier waniliowy czy wanilinowy to jeden pieron. Bo tak naprawdę wszystko co kupne to nie to co się robi się samemu. A Cukierenka używa potocznych nazw a blog ma zarąbisty :)
pokory by się zdało XXX
Robiłam, pychota! Zamieniłam jedynie czerwone porzeczki na czarne;) Polecam!
http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2013/08/ciasto-serowo-jogurtowe-z-porzeczkami.html
Dzięki:)
tylko rozdrobnić bez gotowania,
pozdrawiam
Zabieram się do zrobienia ciasta, porzeczek w ogrodzie dużooooo……Mam pytanie apropos musu z porzeczek –
porzeczki podgotowac, tak jak jabłka, czy poprostu rozdrobnic?