Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).
Ciasto z owocami na oleju
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić)
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
125g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać.
Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy.
6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce.
7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Czy z jagodami tez bedzie dobre?
brzmi pysznie, pozdrawiam
I znowu je zrobiłam, tym razem truskawki wymieszałam z czarną porzeczką, Wyszło wspaniałe :)
można zastąpić, jak najbardziej, smacznego, pozdrawiam
Uwielbiam Pani przepisy, sa boskie! a nie myślałaś o zastąpieniu czymś cukru? Tutaj znalazłam przepis na podobne ciasto słodzone stewią: http://www.info.stewiarnia.pl/new/30/31/Ciasto-z-czerwona-porzeczka/
Chyba wypróbuję i sie podzielę, czy wyszło.
U nas to ciasto z czereśniami,pycha.Mąż zjadł pół blaszki,dzieciom smakował.Będzie powtórka :-)
Ciasto jest genialne! Dodatkowo wymieszałam truskawki z czereśniami. Pycha! :D
Wyszło pyszne, a było to moje pierwsze ciasto z truskawkami, dotąd piekłam jedynie z jabłkami.
chyba za krótko Pani piekła, wydaje mi się, że było niedopieczone, dlatego opadło, pozdrawiam
mam pytanie ciasto najpierw pięknie mi wyrosło a potem kiedy ostygło zrobiło się płaskie, jest smaczne choć lekko twarde, co mogło być tego przyczyną?
to przykro mi, pozdrawiam
nieudany
To wspaniale:) ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Już wypróbowany! Rewelacja!!! Mega wilgotny, lekko kwaskowy (dzięki owocom)!!! Pyszota :)
Jak u mojej Babci .