Ciasto z owocami na oleju

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).

ciasto z owocami na oleju



Ciasto z owocami na oleju
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić)
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
125g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g

1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół.

2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać.

Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy.

6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce.

7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami na oleju

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

104 komentarze do wpisu „Ciasto z owocami na oleju”

  1. mam pytanie ciasto najpierw pięknie mi wyrosło a potem kiedy ostygło zrobiło się płaskie, jest smaczne choć lekko twarde, co mogło być tego przyczyną?

    Odpowiedz
  2. super przepis! upiekłam na niedzielną wycieczkę, zamiast truskawek użyłam jabłek myślę, że świetnie będzie smakowało również z innymi owocami. Po raz kolejny wspaniała inspiracja – dziękuję!

    Odpowiedz
  3. Mam zamiar upiec to ciasto, chociaż obawiam sie czy wyjdzie dobrze – komentarz P. Danusi i P Adama dam znac – pozdrawiam Maja

    Odpowiedz
  4. Pychotka :) ciasto pieklam juz kilka razy, tylko brak czasu na komentarz. Znika w tempie zawrotnym , tym razem bylo juz ze sliwkami. Super przepis, uwielbiam od Pani przepisy, a w szczegolnosci te proste i tak smaczne. Dziekuje za kolejny fajny przepis. Pozdrawiam serdecznie :) :):)

    Odpowiedz
  5. Ciasto jest świetne! :))
    Doskonały przepis, naprawdę – z jednym zastrzeżeniem: nie czekać aż ostygnie :P zajadać jeszcze ciepłe – rozpływa się w ustach, wielka pycha :)

    Odpowiedz
  6. Ciasto super! Polecam wszystkim. Jest bardzo proste w wykonaniu. Pycha. Ja robiłam x rabarbarem i mrożonymi truskawkami.

    Odpowiedz
  7. Przepyszne ! Wskakuje na ranking ulubionych ciast ! Świetnie wyrosło, a smakuje jeszcze lepiej. Wszyscy goście prosili o przepis .Zamiast mleka dodałam jogurt naturalny :)

    Odpowiedz
  8. Ciasto pycha :)
    prosty przepis i bardzo smaczne :) taka podróba drożdżowego :)
    a kruszonkę polecam zrobić z 1 szkl mąki krupczatki i 1/2 szkl pszennej – wymieszać mikserem z resztą składników w wysokiej misce :)
    Pozdrawiam!!

    Odpowiedz
  9. Piekłam pierwszy raz wg tego przepisu i wyszło rewelacyjne, pomimo że kruszonka mi nie wyszła. Zrobiłam z pożeczkami i wiśniami. Przepis super!

    Odpowiedz
  10. Na blachę 26×40 cm zwiększyłam proporcje o połowę. Zamieniłam też część mąki pszennej na ziemniaczaną (3/4 szklanki), a z owoców wybrałam wiśnie. Pycha! Pięknie wyrosło, lekko wilgotne i puszyste, a kruszonka (przyznaję, że tę zrobiłam na oko ;p) chrupiąca. Drylowane wisnienki nie opadły na dno, lecz ładnie rozlokowały się na wierzchu i w środku. Całość bardzo prosta, szybka i godna polecenia. Dziękuję za doskonały przepis! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz