Ciasto z owocami na oleju

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).

ciasto z owocami na oleju



Ciasto z owocami na oleju
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić)
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
125g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g

1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.

2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać.

Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy.

6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce.

7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami na oleju

Print Friendly, PDF & Email

106 komentarzy do “Ciasto z owocami na oleju”

  1. Ciasto jest genialne! Pięknie wyrosło, mięciutkie, puszyste i wilgotne. Zapisuję na stałe i skorzystam z niego jeszcze nie raz.

    Odpowiedz
  2. szukałam fajnego, prostego przepisu na ciasto z truskawkami (świeżymi, polskimi, pierwszy raz w roku 2019), przeczytałam komentarze, zastanawiałam się nad czym te zachwyty – ot prosty przepis na ciasto z owocami i kruszonką…i jest rewelacyjne! przepyszne!
    dałam mniej cukru (i do ciasta i do kruszonki), następnym razem dam jeszcze więcej truskawek :) od teraz to jeden z moich ulubionych przepisów. Bardzo polecam (robiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie, tylko pieczenie – przez pierwsze 15 minut piekłam w 175-180 stopniach na góra-dół, po tym czasie na jakieś 10-15 minut włączyłam termoobieg i na koniec znów tylko góra-dół przez jakieś 30 minut. Pięknie wyrosło i obłędnie smakuje! idealne na letni piknik, na śniadanie, kolację, małą przyjemność w ciągu dnia, na imprezę i bez powodu. Sprawdzi się zawsze i wszędzie!

    Odpowiedz
  3. Ciasto na oleju to jedno z moich ulubionych. Piekę je od dawna z różnych przepisów, chyba już z każdym możliwym owocem i w różnych kombinacjach. Za każdym razem coś Mi nie odpowiadało i ciasto było nie takie jak chciałam… W końcu upieklam z tego przepisu i już nigdy nie upiekę z innego! Jest idealne. Upiekłam z jabłkami i mrozonymi wiśniami. Niebo w gębie! W końcu trafiłam na idealny przepis. Dziekuje;)

    Odpowiedz
  4. Ciasto pycha! Jest miękkie, odpowiednio wilgotne, super.
    Dałam tylko mniej cukru (2/3 szklanki) i piekłam krócej, bo na większej blaszce. Bałam się, że wyjdzie za niskie, ale pięknie urosło. Wykorzystałam truskawki z kompotu i jagody z zamrażarki.
    Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu.

    Odpowiedz
  5. Pierwszy raz piekłam ciasto z Pańskiego przepusu- wyszło przepyszne i zniknęło z blaszki w jedno popołudnie. Na pewno skorzystam z niego nie raz i zaglądnę w poszukiwaniu innych pyszności :)

    Odpowiedz
  6. Rewelacja! dziękuję bardzo. Wreszcie konkretnie wytłumaczony przepis, co jak i kiedy,to lubię! Własnie upiekłam z jabłkami i pyszota! wcześniej skorzystałam też z przepisu na ciasto ucierane z owocami i też za kazdym razem wychodzi wspaniale!

    Odpowiedz
  7. Ciasto świetne. Szybko się robi, a urosło pięknie, jestem zachwycona. Cieszę się, że trafiłam na Pani stronę. Bardzo dziękuję.

    Odpowiedz
    • rany, współczuje:) rodzinie, rozumiem, raz, dwa razy albo co jakiś ale co tydzień przez ile czasu rok, pół roku? a tu i z pochwałami przesadzono, pytanie dlaczego? :) pozdrawiam autorkę wpisu i przepisu – chyba w jednym :)

      Odpowiedz
  8. W ogole nie uroslo, pomimo ze ubujalam pol godz jajka z cukrem, cukier sie nie rozpuscil, tu chyba potrzebny byl puder….

    Odpowiedz
  9. Super przepis . Placek piekłam już kilka razy i zawsze się udaje . Dzisiaj będzie z truskawkami zapach unosi się w całym domu . Rodzina zachwycona . Pozdrawiwm

    Odpowiedz
  10. Jak zawsze przepis pierwsza klasa! Boje się, że pewnego dnia Pani blog zniknie z internetu dlatego proszę pomyśleć o wydaniu książki ! Będę pierwsza w księgarni.

    Odpowiedz
  11. TERENIA
    BĘDĘ DZISIAJ PIEKŁA NA DZIEŃ MATKI… CÓRECZKA MOJA PRZYJDZIE I CHCĘ JĄ ZASKOCZYĆ CZYMŚ NOWYM… TYLKO SIĘ MARTWIĘ NIE MA NAPISANEJ TEMPERATURY W JAKIEJ MOŻNA PIEC… MOŻE 180 STOPNI? PROSZĘ NAPISZCIE

    Odpowiedz
  12. Dzien dobry, pieklam juz to ciasto z jablkami a czy pasowalyby tu gruszki? Bardzo lubie Pani bloga i filmiki, zastanawiala sie Pani nad wydaniem ksiazki? A moze wziecia udzialu w programie Bake off? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Dzień dobry, też będzie dobre z gruszkami,
      dziękuję i cieszę się, myślę nad książką, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  13. Ciasto całkiem smaczne, ale owoce poszły na dół niestety (małe, suche śliwki węgierki pokrojone w ćwiartki. Czy mam je kroić w mikro-kosteczkę, żeby nie opadły?).

    Odpowiedz
    • Śliwki należy przekroić na pół i nakładać skórka w ciasto, tak by sok że śliwki nie wyciekał, w ten sposób nie opadnie na dno 👍

      Odpowiedz
  14. Przepyszne ciasto,przepis jest świetny. Robiłam z truskawkami i przyznam,że dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Nie trzeba nawet umieć piec, bo to ciasto robi się samo. Gorąco polecam!

    Odpowiedz
  15. Wspaniałe ciasto! Upiekłam je na dzisiejsze spotkanie rodzinne w ogrodzie :) Bardzo smaczne dla dzieci i dorosłych :) Idealne na lato! Udało się bez problemu jak wszystkie wypieki z Pani przepisów! Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  16. Ciasto wspaniałe piekłam juz kilka razy. Bardzo dziękuje za przepis. Raz „przedawkowałam” mrożone truskawki i po 60 min ciasto było niedopieczone i truskawki bardzo mokre… ale to nic wystarczy ciasto wysuszyć w piekarniku w tem.140 stopni przez ok 15-20 min nawet śladu zakalca nie było :-)

    Odpowiedz
  17. Na blachę 26×40 cm zwiększyłam proporcje o połowę. Zamieniłam też część mąki pszennej na ziemniaczaną (3/4 szklanki), a z owoców wybrałam wiśnie. Pycha! Pięknie wyrosło, lekko wilgotne i puszyste, a kruszonka (przyznaję, że tę zrobiłam na oko ;p) chrupiąca. Drylowane wisnienki nie opadły na dno, lecz ładnie rozlokowały się na wierzchu i w środku. Całość bardzo prosta, szybka i godna polecenia. Dziękuję za doskonały przepis! :)

    Odpowiedz
  18. Piekłam pierwszy raz wg tego przepisu i wyszło rewelacyjne, pomimo że kruszonka mi nie wyszła. Zrobiłam z pożeczkami i wiśniami. Przepis super!

    Odpowiedz
  19. Ciasto pycha :)
    prosty przepis i bardzo smaczne :) taka podróba drożdżowego :)
    a kruszonkę polecam zrobić z 1 szkl mąki krupczatki i 1/2 szkl pszennej – wymieszać mikserem z resztą składników w wysokiej misce :)
    Pozdrawiam!!

    Odpowiedz
  20. Przepyszne ! Wskakuje na ranking ulubionych ciast ! Świetnie wyrosło, a smakuje jeszcze lepiej. Wszyscy goście prosili o przepis .Zamiast mleka dodałam jogurt naturalny :)

    Odpowiedz
  21. Ciasto super! Polecam wszystkim. Jest bardzo proste w wykonaniu. Pycha. Ja robiłam x rabarbarem i mrożonymi truskawkami.

    Odpowiedz
  22. Ciasto jest świetne! :))
    Doskonały przepis, naprawdę – z jednym zastrzeżeniem: nie czekać aż ostygnie :P zajadać jeszcze ciepłe – rozpływa się w ustach, wielka pycha :)

    Odpowiedz
  23. Pychotka :) ciasto pieklam juz kilka razy, tylko brak czasu na komentarz. Znika w tempie zawrotnym , tym razem bylo juz ze sliwkami. Super przepis, uwielbiam od Pani przepisy, a w szczegolnosci te proste i tak smaczne. Dziekuje za kolejny fajny przepis. Pozdrawiam serdecznie :) :):)

    Odpowiedz
  24. Mam zamiar upiec to ciasto, chociaż obawiam sie czy wyjdzie dobrze – komentarz P. Danusi i P Adama dam znac – pozdrawiam Maja

    Odpowiedz
  25. super przepis! upiekłam na niedzielną wycieczkę, zamiast truskawek użyłam jabłek myślę, że świetnie będzie smakowało również z innymi owocami. Po raz kolejny wspaniała inspiracja – dziękuję!

    Odpowiedz
  26. mam pytanie ciasto najpierw pięknie mi wyrosło a potem kiedy ostygło zrobiło się płaskie, jest smaczne choć lekko twarde, co mogło być tego przyczyną?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz