Ciasto z owocami na oleju

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).

ciasto z owocami na oleju



Ciasto z owocami na oleju
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić)
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
125g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g

1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół.

2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.

3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać.

Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy.

6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce.

7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami na oleju

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

101 komentarzy do wpisu „Ciasto z owocami na oleju”

  1. Ciasto wspaniałe piekłam juz kilka razy. Bardzo dziękuje za przepis. Raz „przedawkowałam” mrożone truskawki i po 60 min ciasto było niedopieczone i truskawki bardzo mokre… ale to nic wystarczy ciasto wysuszyć w piekarniku w tem.140 stopni przez ok 15-20 min nawet śladu zakalca nie było :-)

  2. Wspaniałe ciasto! Upiekłam je na dzisiejsze spotkanie rodzinne w ogrodzie :) Bardzo smaczne dla dzieci i dorosłych :) Idealne na lato! Udało się bez problemu jak wszystkie wypieki z Pani przepisów! Pozdrawiam :)

  3. Przepyszne ciasto,przepis jest świetny. Robiłam z truskawkami i przyznam,że dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Nie trzeba nawet umieć piec, bo to ciasto robi się samo. Gorąco polecam!

  4. Ciasto całkiem smaczne, ale owoce poszły na dół niestety (małe, suche śliwki węgierki pokrojone w ćwiartki. Czy mam je kroić w mikro-kosteczkę, żeby nie opadły?).

    • Śliwki należy przekroić na pół i nakładać skórka w ciasto, tak by sok że śliwki nie wyciekał, w ten sposób nie opadnie na dno 👍

  5. Dzien dobry, pieklam juz to ciasto z jablkami a czy pasowalyby tu gruszki? Bardzo lubie Pani bloga i filmiki, zastanawiala sie Pani nad wydaniem ksiazki? A moze wziecia udzialu w programie Bake off? Pozdrawiam serdecznie

    • Dzień dobry, też będzie dobre z gruszkami,
      dziękuję i cieszę się, myślę nad książką, pozdrawiam serdecznie

  6. TERENIA
    BĘDĘ DZISIAJ PIEKŁA NA DZIEŃ MATKI… CÓRECZKA MOJA PRZYJDZIE I CHCĘ JĄ ZASKOCZYĆ CZYMŚ NOWYM… TYLKO SIĘ MARTWIĘ NIE MA NAPISANEJ TEMPERATURY W JAKIEJ MOŻNA PIEC… MOŻE 180 STOPNI? PROSZĘ NAPISZCIE

  7. Jak zawsze przepis pierwsza klasa! Boje się, że pewnego dnia Pani blog zniknie z internetu dlatego proszę pomyśleć o wydaniu książki ! Będę pierwsza w księgarni.

  8. Super przepis . Placek piekłam już kilka razy i zawsze się udaje . Dzisiaj będzie z truskawkami zapach unosi się w całym domu . Rodzina zachwycona . Pozdrawiwm

  9. W ogole nie uroslo, pomimo ze ubujalam pol godz jajka z cukrem, cukier sie nie rozpuscil, tu chyba potrzebny byl puder….

    • rany, współczuje:) rodzinie, rozumiem, raz, dwa razy albo co jakiś ale co tydzień przez ile czasu rok, pół roku? a tu i z pochwałami przesadzono, pytanie dlaczego? :) pozdrawiam autorkę wpisu i przepisu – chyba w jednym :)

  10. Ciasto świetne. Szybko się robi, a urosło pięknie, jestem zachwycona. Cieszę się, że trafiłam na Pani stronę. Bardzo dziękuję.

  11. Rewelacja! dziękuję bardzo. Wreszcie konkretnie wytłumaczony przepis, co jak i kiedy,to lubię! Własnie upiekłam z jabłkami i pyszota! wcześniej skorzystałam też z przepisu na ciasto ucierane z owocami i też za kazdym razem wychodzi wspaniale!

  12. Pierwszy raz piekłam ciasto z Pańskiego przepusu- wyszło przepyszne i zniknęło z blaszki w jedno popołudnie. Na pewno skorzystam z niego nie raz i zaglądnę w poszukiwaniu innych pyszności :)

  13. Ciasto pycha! Jest miękkie, odpowiednio wilgotne, super.
    Dałam tylko mniej cukru (2/3 szklanki) i piekłam krócej, bo na większej blaszce. Bałam się, że wyjdzie za niskie, ale pięknie urosło. Wykorzystałam truskawki z kompotu i jagody z zamrażarki.
    Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu.

  14. Ciasto na oleju to jedno z moich ulubionych. Piekę je od dawna z różnych przepisów, chyba już z każdym możliwym owocem i w różnych kombinacjach. Za każdym razem coś Mi nie odpowiadało i ciasto było nie takie jak chciałam… W końcu upieklam z tego przepisu i już nigdy nie upiekę z innego! Jest idealne. Upiekłam z jabłkami i mrozonymi wiśniami. Niebo w gębie! W końcu trafiłam na idealny przepis. Dziekuje;)

  15. szukałam fajnego, prostego przepisu na ciasto z truskawkami (świeżymi, polskimi, pierwszy raz w roku 2019), przeczytałam komentarze, zastanawiałam się nad czym te zachwyty – ot prosty przepis na ciasto z owocami i kruszonką…i jest rewelacyjne! przepyszne!
    dałam mniej cukru (i do ciasta i do kruszonki), następnym razem dam jeszcze więcej truskawek :) od teraz to jeden z moich ulubionych przepisów. Bardzo polecam (robiłam wszystko dokładnie tak jak w przepisie, tylko pieczenie – przez pierwsze 15 minut piekłam w 175-180 stopniach na góra-dół, po tym czasie na jakieś 10-15 minut włączyłam termoobieg i na koniec znów tylko góra-dół przez jakieś 30 minut. Pięknie wyrosło i obłędnie smakuje! idealne na letni piknik, na śniadanie, kolację, małą przyjemność w ciągu dnia, na imprezę i bez powodu. Sprawdzi się zawsze i wszędzie!

  16. Ciasto jest genialne! Pięknie wyrosło, mięciutkie, puszyste i wilgotne. Zapisuję na stałe i skorzystam z niego jeszcze nie raz.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.