Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).
Ciasto z owocami na oleju
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić)
Kruszonka:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka cukru
125g margaryny lub masła
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać.
Kruszonka:
5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy.
6. Wierzch ciasta posypać 1/3 kruszonki i poukładać owoce.
7. Na owoce wysypać pozostałą kruszonkę. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
myślę, że tak, pozdrawiam ciepło
Czy można użyć mrożonych owoców?
myślę, że tak, pozdrawiam
Piekłam kilkakrotnie z truskawkami i śliwkami wyszło pyszne :) Jabłka sprawdzą się w tym przepisie ?
tak można, pozdrawiam
Czy zamiast cukru waniliowego można dodać aromat waniliowy?
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jest świetne! :))
Doskonały przepis, naprawdę – z jednym zastrzeżeniem: nie czekać aż ostygnie :P zajadać jeszcze ciepłe – rozpływa się w ustach, wielka pycha :)
Bardzo się cieszę:) dziękuję bardzo za komentarze, pozdrawiam serdecznie
Super ciasto, pieknie wyroslo. Pomieszalam truskawki z jagodami, palce lizac:)
Pychotka :) ciasto pieklam juz kilka razy, tylko brak czasu na komentarz. Znika w tempie zawrotnym , tym razem bylo juz ze sliwkami. Super przepis, uwielbiam od Pani przepisy, a w szczegolnosci te proste i tak smaczne. Dziekuje za kolejny fajny przepis. Pozdrawiam serdecznie :) :):)
Mam zamiar upiec to ciasto, chociaż obawiam sie czy wyjdzie dobrze – komentarz P. Danusi i P Adama dam znac – pozdrawiam Maja
cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
super przepis! upiekłam na niedzielną wycieczkę, zamiast truskawek użyłam jabłek myślę, że świetnie będzie smakowało również z innymi owocami. Po raz kolejny wspaniała inspiracja – dziękuję!
myślę, że tak pozdrawiam