Proste urodzinowe ciasto czekoladowe

Witajcie Kochani,

Mam dla Was małą niespodziankę. Zostałam ambasadorką Festiwalu Wypieków organizowanego przez marki Delecta i Bakalland. W ramach Festiwalu powstanie „Wielka Księga z Wypiekami”, w której znajdzie się 100 najbardziej ekscytujących historii i związanych z nimi słodkich przepisów. Pośród nich może być Wasz przepis i Wasza historia.

bakalland

Dziś zapraszam Was na proste urodzinowe ciasto czekoladowe, które publikuję w ramach Festiwalu Wypieków. Przypomina mi ono moje pierwsze ciasto czekoladowe jakie upiekłam w życiu. Było to w trzeciej klasie podstawówki. Moja mama wyjechała w dosyć długą delegację, a zbliżały się urodziny mojego taty. Zawsze na tę uroczystość mama piekła wyśmienite ciasto czekoladowe. Podczas pieczenia pachniało w całym domu i nie można było się doczekać kawałeczka. Było puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe. Chciałam, aby tradycji stało się zadość i żeby tato otrzymał kawałek ciasta czekoladowego w dniu swoich urodzin. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do pracy, oczywiście bez wiedzy dorosłych. Nie miałam wtedy pojęcia o pieczeniu. Bałagan jaki powstawał w kuchni trzeba było sprzątać pół dnia, ponieważ czekoladowe ciasto było wszędzie. Jednak w końcu je upiekłam, ale było niziutkie, gdyż użyłam za dużej blaszki, jednak i tak byłam z niego dumna. Tato był zdziwiony i bardzo zadowolony. Oczywiście dostałam naganę i musiałam przyrzec, że następne pieczenia będą robione pod okiem dorosłej osoby.
Jeśli i Wy lubicie piec tak, jak ja i macie przepisy na wypieki lub inne słodkie pyszności związane z ciekawą historią, która im towarzyszy, możecie się nią podzielić, biorąc udział w konkursie „Festiwal Wypieków”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland, 100 najbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!!

ciasto urodzinowe

Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
160g masła w temperaturze pokojowej
190g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3 jajka
4 łyżki oleju
40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Polewa:
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g połamanej, gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
kolorowa posypka cukrowa

1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać.

5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą masę.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
6. Do rondelka wlać śmietankę i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi. Gotową polewą udekorować ciasto i wierzch posypać kolorową posypką.

Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami możecie zobaczyć na stronie http://www.festiwalwypiekow.pl a ciekawe sposoby i przepisy na słodkie wypieki znajdziecie na stronie http://www.delecta.pl

Udanych wypieków :)

ciasto urodzinowe

Print Friendly, PDF & Email

30 komentarzy do “Proste urodzinowe ciasto czekoladowe”

  1. Przepis jest wspaniały! Ciasto wychodzi pyszne, bardzo czekoladowe, a polewa sprawia, że wygląda obłędnie. Piekę je już drugi raz i znowu wyszło fantastyczne. Idealne na tort urodzinowy do żłobka!

    Odpowiedz
  2. Witam. Mam tortownicę 26 cm i zastanawiam się czy zwiększać proporcje czy po prostu ciasto będzie niższe? Przepis bardzo mi sie spodobał i chciałabym go wykorzystac na moje urodzinowe ciacho :)

    Odpowiedz
  3. Chciałam zrobić szybki tort urodzinowy dla męża…ciasto jest bardzo gęste, ciężko przekłada się do tortownicy, ale udało się. Rośnie słabo, jednak wspaniale pachnie. Mam nadzieję, że polewa i dekoracja( wg. własnego pomysłu), nadrobią resztę.

    Odpowiedz
  4. Niestety ciasto nie wyrosło wogole. Płaskie i twarde . Ratuje je właśnie kremem czekoladowym.mam nadzieje ze podziała bo za chwilę goscie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz