Witajcie Kochani,
Mam dla Was małą niespodziankę. Zostałam ambasadorką Festiwalu Wypieków organizowanego przez marki Delecta i Bakalland. W ramach Festiwalu powstanie „Wielka Księga z Wypiekami”, w której znajdzie się 100 najbardziej ekscytujących historii i związanych z nimi słodkich przepisów. Pośród nich może być Wasz przepis i Wasza historia.
Dziś zapraszam Was na proste urodzinowe ciasto czekoladowe, które publikuję w ramach Festiwalu Wypieków. Przypomina mi ono moje pierwsze ciasto czekoladowe jakie upiekłam w życiu. Było to w trzeciej klasie podstawówki. Moja mama wyjechała w dosyć długą delegację, a zbliżały się urodziny mojego taty. Zawsze na tę uroczystość mama piekła wyśmienite ciasto czekoladowe. Podczas pieczenia pachniało w całym domu i nie można było się doczekać kawałeczka. Było puszyste, wilgotne, mocno czekoladowe. Chciałam, aby tradycji stało się zadość i żeby tato otrzymał kawałek ciasta czekoladowego w dniu swoich urodzin. Zakasałam więc rękawy i wzięłam się do pracy, oczywiście bez wiedzy dorosłych. Nie miałam wtedy pojęcia o pieczeniu. Bałagan jaki powstawał w kuchni trzeba było sprzątać pół dnia, ponieważ czekoladowe ciasto było wszędzie. Jednak w końcu je upiekłam, ale było niziutkie, gdyż użyłam za dużej blaszki, jednak i tak byłam z niego dumna. Tato był zdziwiony i bardzo zadowolony. Oczywiście dostałam naganę i musiałam przyrzec, że następne pieczenia będą robione pod okiem dorosłej osoby.
Jeśli i Wy lubicie piec tak, jak ja i macie przepisy na wypieki lub inne słodkie pyszności związane z ciekawą historią, która im towarzyszy, możecie się nią podzielić, biorąc udział w konkursie „Festiwal Wypieków”. Patronatem festiwalu są marki Delecta i Bakalland, 100 najbardziej ekscytujących historii zostanie nagrodzonych publikacją w „Wielkiej Księdze z Wypiekami”!!
Przepis na proste urodzinowe ciasto czekoladowe
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
160g masła w temperaturze pokojowej
190g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3 jajka
4 łyżki oleju
40g dobrego, ciemnego kakao bez cukru
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Polewa:
100ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
100g połamanej, gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
kolorowa posypka cukrowa
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i krótko wymieszać.
5. Kakao zalać 4 łyżkami wrzącej wody, wymieszać. Dodać olej, powstanie gęsta „papka”. Dodać ją do ciasta i wymieszać mikserem do połączenia składników w jednolitą masę.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Po wyjęciu w piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
6. Do rondelka wlać śmietankę i dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się roztopi. Gotową polewą udekorować ciasto i wierzch posypać kolorową posypką.
Zgłoszenia możecie przesyłać do końca lipca. Inspiracje i przykładowe historie z przepisami możecie zobaczyć na stronie http://www.festiwalwypiekow.pl a ciekawe sposoby i przepisy na słodkie wypieki znajdziecie na stronie http://www.delecta.pl
Udanych wypieków :)
Jak długo ciasto zachowuje świeżość? Czy można je przygotować na dwa dni przed przyjęciem? Pozdrawiam
Piekę jeszcze nwm jak smakuje ale mam nadzieję że wyjdzie bo zapomniałam dodać sody :/
Zawsze mam problem z temperatura w piekarniku z termoobiegiem, o ile muszę ją zmniejszyć?
160C na termoobiegu, pozdrawiam
Przepyszne ciasto, rewelacyjny przepis. Faktycznie prosty, a efekt wspaniały. Dziękujęz miałam pyszne ciasto urodzinowe :-)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam ciepło
Przepis jest wspaniały! Ciasto wychodzi pyszne, bardzo czekoladowe, a polewa sprawia, że wygląda obłędnie. Piekę je już drugi raz i znowu wyszło fantastyczne. Idealne na tort urodzinowy do żłobka!
Witam. Mam tortownicę 26 cm i zastanawiam się czy zwiększać proporcje czy po prostu ciasto będzie niższe? Przepis bardzo mi sie spodobał i chciałabym go wykorzystac na moje urodzinowe ciacho :)
zwiększyłabym proporcje, pozdrawiam
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam serdecznie
Chciałam zrobić szybki tort urodzinowy dla męża…ciasto jest bardzo gęste, ciężko przekłada się do tortownicy, ale udało się. Rośnie słabo, jednak wspaniale pachnie. Mam nadzieję, że polewa i dekoracja( wg. własnego pomysłu), nadrobią resztę.
bardzo mi przykro, nie wiem dlaczego, może Pani je nasączyć posłodzą kawą lub herbatą, pozdrawiam
Niestety ciasto nie wyrosło wogole. Płaskie i twarde . Ratuje je właśnie kremem czekoladowym.mam nadzieje ze podziała bo za chwilę goscie!
przykro mi, pozdrawiam