Ciasto z owocami i budyniem

Ciasto z owocami i budyniem – Zapraszam na smaczne ciasto z owocami na biszkopcie, z budyniem i galaretką. Przygotowałam je z czereśniami, ale możemy użyć dowolnych owoców jagodowych lub wiśni. Brzoskwinie i morele też mogą być, tylko radzę wtedy użyć galaretki w jasnym kolorze. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce. Jest takim idealnym ciastem na lato. Przygotowałam je w tortownicy o średnicy 25cm i ledwo mi się wszystkie warstwy zmieściły, więc radzę użyć większej blaszki o średnicy 26cm. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, pozdrawiam (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta z owocami” 2/2012).

Ciasto z owocami i budyniem

Ciasto z owocami i budyniem
Składniki:
2 jajka (osobno żółtka i białko)
100g cukru + 3 łyżki
1 opakowanie cukru waniliowego
50g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 l mleka)
600ml mleka
50g miękkiego masła
1 łyżka soku z cytryny
1 kg dowolnych owoców jagodowych lub czereśni, wiśni (ja użyłam czereśni)
2 opakowania galaretki wiśniowej (lub innej czerwonej)
Do ozdoby:
150-200ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
parę kostek mlecznej czekolady pokrojonych na mniejsze kawałeczki

Ciasto z owocami i budyniem

1. Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje.

2. Dodać żółtka i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.

3. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy).

5. Owoce umyć, osączyć (wiśnie i czereśnie wydrylować, truskawki obrać).

6. Proszek budyniowy wymieszać z 100ml mleka i 50g cukru. Resztę mleka, czyli 500ml zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 50g pokrojonego na kawałeczki masła, wymieszać łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do ostygnięcia na 15 minut.

7. Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.

8. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru. Odstawiać do ostygnięcia.

9. Gdy galaretka zgęstnieje, połowę wylać na wierzch ciasta, poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki, aby całkiem stężało.

10. Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i ozdobić wierzch ciasta. W rozetki bitej śmietany można włożyć kawałeczki mlecznej czekolady.

Udanych wypieków:)

Ciasto z owocami i budyniem

Ciasto z owocami i budyniem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Czereśnie w cieście – clafoutis

Tort z czereśniami i czekoladą

Sernik z czereśniami

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

50 komentarzy do “Ciasto z owocami i budyniem”

  1. Witam ciasto wygląda rewelacyjnie :) mam pytanie czy można użyć mrożonych owoców? Mogę dać na warstwę galaretki zamrożone owoce czy muszę je rozmrozić :) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Witam ciasto wygląda rewelacyjnie :) mam pytanie czy można użyć mrożonych owoców? Mogę dać na warstwę galaretki zamrożone owoce czy muszę je rozmrozić :) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Ogromnie się cieszę, udał się Pani ładny torcik, wszystko brzmi pysznie, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Masz rację Natalko jest pyszne!. Użyłam prostokątnej foremki i sugerując się poprzednimi opiniami powiększyłam składniki na biszkopt. Używając winianu potasu ciasto sporo wyrosło i mogłam dzięki temu uzyskać dwa blaty. Jeden biszkopt z budyniem śmietankowym drugi z czekoladowym. Miałam też mnóstwo owoców z którymi nie wiedziałam za bardzo co zrobić a w tym przepisie sprawdziły się doskonale. Ciasto jest wysokie i delikatne w smaku. Doskonałe jak wszystko u Ciebie Natalko. Bardzo dziękuję za przepis.

    Odpowiedz
  5. Dzien dobry,
    nie wyszedl mi biszkopt,nie wiem czemu.
    Prosze o podanie na szklanki jak to ma byc:50 g cukru, 50 g pszennej,30 g ziemniaczanej.
    Czy moglabym prosic o inny przepis na biszkopt pod budyn i galaretke?
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. Juz prawie gotowe, czekam az galaretka zacznie tezec. U mnie wersja z jasnymi czeresniami i pomaranczowa galaretka, mam nadzieje ze bedzie tak pyszne jak pysznie wyglada :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz