Tort dla kibiców biało czerwony

Tort dla kibiców biało czerwony – Smaczny tort kokosowo – truskawkowy zrobiony na zmówienie dla zagorzałych kibiców. Tort jest podobny do tych, które ostatnio robiłam, czyli biszkopt z serkiem i truskawkami. Lekki i pyszny, w kolorach białym i czerwonym. Biszkopty możemy dowolnie ułożyć, ja zrobiłam taką przeplatankę, jak widać na zdjęciu, chociaż teraz uważam, że nieźle to wygląda:). Trzymam kciuki za reprezentację i mam nadzieję, że jutro wygramy. Polska, Polska, Biało-Czerwoni!!!

Tort dla kibiców biało czerwony

Tort dla kibiców biało czerwony
Składniki:
Biszkopt (na dwie tortownice o średnicy 21-22cm):
5 jajek, osobno żółtka i białka
180g cukru
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
1 łyżka soku z cytryny
120g mąki pszennej tortowej
100g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
czerwony barwnik spożywczy
Środek:
1/3 szklanki czerwonego soku (użyłam wody, w której rozpuściłam 1 łyżkę grenadyny)
400g zmielonego twarogu (może być taki jak na sernik)
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wiórków kokosowych
300g truskawek
4 łyżki cukru pudru
6 łyżek czerwonego dżemu (użyłam malinowego)
2 łyżki śmietany
2 łyżki mleka
czerwony barwnik spożywczy
Wierzch i boki:
2 szklanki cukru pudru
250g miękkiego masła
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
6 łyżek mleka w temperaturze pokojowej
czerwony barwnik spożywczy
wiórki kokosowe do posypania boków

Biszkopt:
1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Nie przerywając ubijania, stopniowo wsypać połowę cukru. Miksować jeszcze przez chwilę, aż masa zrobi się gęsta i lśniąca.

3. W drugiej misce ubić żółtka z resztą cukru na kremową, prawie białą masę. Do żółtek dodać aromat i białko, delikatnie wymieszać. Na wierzch przesiać mąkę i znów delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

4. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać czerwony barwnik spożywczy, wymieszać.

5. Dwie tortownice o średnicy 21cm lub 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto czerwone przełożyć do jednej blaszki, ciasto białe do drugiej, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Tort dla kibiców biało czerwony

6. Biszkopty wyjąć z blaszek i każdy przekroić w poziomie na pół. Jeden czerwony krążek włożyć z powrotem do tortownicy (zapiąć obręcz). Nasączyć go 4-5 łyżkami soku i posmarować go 3 łyżkami dżemu.

Środek:
7. Serek wymieszać z cukrem pudrem.

8. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.

9. Truskawki 200g zmielić, a resztę pokroić.

10. Do serka dodać żelatynę wymieszać. Odłożyć 1/3 masy. Do reszty dodać zmielone truskawki, trochę barwnika czerwonego, wymieszać i wstawić na chwilę do lodówki, aby masa trochę zgęstniała. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać pokrojone truskawki.

11. Do odłożonej masy dodać wiórki kokosowe, śmietanę i mleko, wymieszać.

12. Na spód w tortownicy wyłożyć połowę truskawkowej masy. Przykryć białym krążkiem, wyłożyć całą masę kokosową i przykryć czerwonym krążkiem. Nasączyć go 4-5 łyżkami soku, posmarować resztą dżemu i wyłożyć resztę masy truskawkowej. Na wierch nałożyć biały krążek i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Wierzch i boki:
13. Przez około 2 minuty ucierać samo masło, stopniowo dodać cukier puder i ucierać jeszcze przez około 3 minuty, aż masa będzie biała i kremowa. Dodać aromat i połowę mleka, wymieszać. Dodać pozostałe mleko wymieszać.

14. Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy (ja jeszcze obróciłam je spodem do góry). Tort posmarować cienką warstwą kremu (wierzch i boki), ale troszkę więcej proszę posmarować wierzch. Do drugiej miski przełożyć 4-5 łyżek masy i dodać barwnik spożywczy, wymieszać.

15. Połowę wierzchu ciasta posmarować czerwonym kremem, a drugą połowę białym. Bok obsypać wiórkami kokosowymi, na krawędzi zrobić rozetki z kremu białego i czerwonego, jak na zdjęciu.

Udanych wypieków:)

Tort dla kibiców biało czerwony

Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do “Tort dla kibiców biało czerwony”

  1. torcik super, dobrze smakuje i pięknie się prezentuje.
    U mnie bardziej w barwach biało-różowych, bo miałam tylko różowy barwnik spożywczy.

    Odpowiedz
  2. W jaki sposób zmielić truskawki? Może być zwykła maszynka do mięsa?
    I czy można czymś zastąpić grenadynę lub pominąć ten krok?

    Odpowiedz
  3. Bardzo się cieszę, że lubi Pani zaglądać na stronę Małej Cukierenki, dziękuję za miły komentarz,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Bardzo lubię zaglądać na te stronę.
    Popatrzeć chociaż, bo odchudzam się pół dorosłego życia i nie mogę jeść słodyczy.

    Odpowiedz
  5. A czy masz może jakiś pomysł czym by ewentualnie zastąpić kokos? Jestem jedyną w rodzinie, która lubi kokos a ponieważ chciałabym tort zrobić dla mamy i taty to muszę zrobić tak, żeby się nie krzywili ;)

    Odpowiedz
  6. Tort NIESAMOWITY! Kocham zaglądać do Ciebie, te piękne i apetyczne zdjęcia zawsze dobrze mnie nastrajają, a ten tort będzie chyba mi się śnił po nocach :-)

    Odpowiedz
  7. Choć meczy to ja mam dość i żaden ze mnie kibic, to Twój tort jest Mistrzostwem :)
    Dopiero niedawno rozpoczęłam blogowanie, ale Twój blog mnie od dawna inspirował w kuchni ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz