Ciasto z owocami i budyniem

Ciasto z owocami i budyniem – Zapraszam na smaczne ciasto z owocami na biszkopcie, z budyniem i galaretką. Przygotowałam je z czereśniami, ale możemy użyć dowolnych owoców jagodowych lub wiśni. Brzoskwinie i morele też mogą być, tylko radzę wtedy użyć galaretki w jasnym kolorze. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne. Ładnie się prezentuje z dużą ilością owoców w galaretce. Jest takim idealnym ciastem na lato. Przygotowałam je w tortownicy o średnicy 25cm i ledwo mi się wszystkie warstwy zmieściły, więc radzę użyć większej blaszki o średnicy 26cm. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało, pozdrawiam (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta z owocami” 2/2012).

Ciasto z owocami i budyniem

Ciasto z owocami i budyniem
Składniki:
2 jajka (osobno żółtka i białko)
100g cukru + 3 łyżki
1 opakowanie cukru waniliowego
50g mąki pszennej
30g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (na 1/2 l mleka)
600ml mleka
50g miękkiego masła
1 łyżka soku z cytryny
1 kg dowolnych owoców jagodowych lub czereśni, wiśni (ja użyłam czereśni)
2 opakowania galaretki wiśniowej (lub innej czerwonej)
Do ozdoby:
150-200ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru waniliowego
parę kostek mlecznej czekolady pokrojonych na mniejsze kawałeczki

Ciasto z owocami i budyniem

1. Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje.

2. Dodać żółtka i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty.

3. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy).

5. Owoce umyć, osączyć (wiśnie i czereśnie wydrylować, truskawki obrać).

6. Proszek budyniowy wymieszać z 100ml mleka i 50g cukru. Resztę mleka, czyli 500ml zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 50g pokrojonego na kawałeczki masła, wymieszać łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do ostygnięcia na 15 minut.

7. Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.

8. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru. Odstawiać do ostygnięcia.

9. Gdy galaretka zgęstnieje, połowę wylać na wierzch ciasta, poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki, aby całkiem stężało.

10. Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i ozdobić wierzch ciasta. W rozetki bitej śmietany można włożyć kawałeczki mlecznej czekolady.

Udanych wypieków:)

Ciasto z owocami i budyniem

Ciasto z owocami i budyniem

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Czereśnie Sauté i książka „W mojej francuskiej kuchni” Susan Herrmann Loomis

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Czereśnie w cieście – clafoutis

Tort z czereśniami i czekoladą

Sernik z czereśniami

Drożdżowe ciasto z czereśniami i kruszonką z blachy

50 komentarzy do “Ciasto z owocami i budyniem”

  1. A ja zrobię na prostokątnej formie żeby dużo wyszło bo wygląda przepysznie. Oczywiście zwiększę proporcje. :)
    mniam

    Odpowiedz
  2. Mam pytanie, mieszkam za granica chcialabym zrobic takie ciasto bo wyglada pieknie ale nie ma tu maki ziemniaczanej jak moge upiec bikoszpt nie używajac jej lub jakos zastępując?? pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Upiekłem to ciasto kilka dni temu wg tego właśnie przepisu.Rewelacja.Moja szwagierka pracuje w ekskluzywnej kawiarni i powiedziała, że ich ciasta się do tego nie umywają:)Dziś robię ciasteczka z rodzynkami:)Rewelacyjna jest ta strona!!Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. z tego wynika, że się nie da, przykro mi nie wiem czemu ten budyń się rozjeżdża, mi się nie rozjeżdża, wychodzi bardzo zbity bo 2 budynie gotuje na 600ml mleka,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Dzien dobry,
    Robilam już to ciasto dwa razy i za każdym razem rozjeżdża mi sie budyń,czy mozże to być spowodowane tym,ze obniżam ilość miksowaego masła z budyniem? Czyli,ze nie da sie troszkę oszukać masy i zubożyć ja o zawarość tłuszczu?

    Odpowiedz
  6. witam,
    zmniejszyłam jeszcze ilość mleka w przepisie, więc teraz już nic nie powinno się rozjezdzać, budyń wychodzi gęsty i zbity, na 600ml dodajemy dwa budynie w proszku, z których każdy jest na 1/2 L mleka
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. mam pytanie. zawsze jak robie ciasta z warstwa budyniu (postepuje zgodnie z Twoim przepisem) to jakos mi sie rozpadaja, tzn. nie ja tak ladnie zwarte jak Twoje i jak sie ukroi kawalek to nie prezentuje sie tak ladnie tylko rozjezdza. gdzie robie bląd? :(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz