Ciasto z nutellą

Bardzo smaczne ciasto z nutellą na jogurcie. Już jakiś czas o nim myślałam, ale jakoś nie było okazji. W końcu upiekłam je dla mojej przyjaciółki, która zdała egzamin na prawo jazdy:). Babka jest delikatnie czekoladowa, puszysta i wilgotna. Jest przyjemnym ciastem do popołudniowej herbaty. Jeśli polejemy ją czekoladą i ozdobimy czekoladowymi cukierkami, spokojnie będzie się nadawała na niejedną domową imprezę. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony maries cuisine).

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka naturalnego jogurtu
6 kopiastych łyżek nutelli
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
czekoladowe lentynki

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się kremowa.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, proszę się nie martwić, dodanie nutelli sprawi, że znów zrobi się gładka).

4. Dodać nutellę, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.

6. Ciasto przełożyć dla foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch babki. Na końcu posypać lentynkami.

Udanych wypieków:)

Ciasto z nutellą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem

Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko

Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia

Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym

76 komentarzy do “Ciasto z nutellą”

  1. a jak jest z pieczeniem w piekarniku gazowym? na jaką temperaturę powinnam go ustawić i ile czasu piec?

    Pozdrawiam serdecznie

    P.S.

    Przepisy rewelacyjne!!!

    Odpowiedz
  2. Czy mozna ustawić piekarnik na termoobieg ? Czy 160-165 stopni bedzie w sam raz? Uwielbiam ta stronę a te ciacha …mmmm….cudne!

    Odpowiedz
  3. Ciasto przepyszne! Mój narzeczony był zachwycony, powiedział, że to najlepsze ciasto, jakie kiedykolwiek jadł :) Dziękuję serdecznie, za tydzień robię muffiny z Pani przepisu, zakładam, że będą równie pyszne. Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  4. Zepsuł mi się mikser a bardzo potrzebowałam ciasta, i wykonałam to bez miksera efekt, świetny tak mi zasmakowało, że zrobiłam je jeszcze raz znowu nie używając miksera można go śmiało dodać do tej kategorii :)

    Odpowiedz
  5. Ciasto jest przepyszne. Jest już kolejnym, które robię z tej strony i każde wychodzi idealnie. Strona ta jest po prostu cudowna. Mogłabym godzinami siedziec i ją przeglącac :) Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz