Ciasto kruche z budyniem i owocami

Ciasto kruche z budyniem i owocami – Szukając przepisu dla czytelniczki na kruche ciasto z budyniem i dżemem, natrafiłam na ten interesujący przepis i musiałam go wypróbować. Upiekłam bardzo smaczne, kruche, maślane ciasto z kremowo – owocowym nadzieniem. Ciasto rozpływa się w ustach, jest delikatne i śmietankowe. Nie jest trudne w przygotowaniu, a w sezonie używamy świeżych owoców. Większe owoce, np. truskawki, proszę parę razy przekroić. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, ponieważ całe ciasto nie jest zbyt słodkie. Bardzo polecam, u mnie zniknęło błyskawicznie (zmodyfikowany przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 2/2007).

Ciasto kruche z budyniem i owocami

Ciasto kruche z budyniem i owocami
Składniki:
Ciasto:
220g mąki (użyłam tortowej)
70g cukru
140g zimnego masła
1 żółtko
Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
350ml mleka
60g cukru
500g gęstej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
250g mrożonych owoców jagodowych (w sezonie używamy świeżych)
cukier puder do posypania

1. Mrożone owoce wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej.

Ciasto:
2. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i żółtko, rękoma szybko zagnieść ciasto.

3. Tortownicę o średnicy 23 lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Następnie blaszkę wylepić ciastem robiąc 3-4 cm krawędź i wstawić ją do lodówki.

Krem:
4. Ugotować budyń z 350ml mleka, dodając 60g cukru. Gdy budyń się zagotuje, proszę potrzymać go jeszcze na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia (budyń ma być w temperaturze pokojowej).

5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

6. Do budyniu dodać śmietanę i wymieszać mikserem ustawionym na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać owoce (większe truskawki proszę przekroić na 2-3 części) i wymieszać krótko łyżką.

7. Masę przełożyć na schłodzone ciasto w tortownicy. Wierzch wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

8. Ciasto kruche z budyniem i owocami podawać przestygnięte, przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto kruche z budyniem i owocami

Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do “Ciasto kruche z budyniem i owocami”

  1. Mam ochotę wypróbować ten przepis, ale po przeczytaniu komentarzy trochę się obawiam… Ciasto wygląda przepysznie :) Jakiej pojemności budyniu Pani użyła? Czy dodawała Pani śmietanę partiami czy całość od razu? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  2. Masa sie zważyła. Tragedia. Użyłam świeżych truskawek i borówek amerykańskich i jakas masakra. Odsączyłam dobrze truskawki, zrobiłam wzystko wg wskazówek i klapa. Umiem piec ciasta, ale to jest niestety nieudane… Moze jednak świeże owoce nie sa najlepszym pomyslem- kwasny sok

    Odpowiedz
  3. A co zmienilyscie w przepisie? Mi tez sie masa troche rozlala. Mimo to mezowi bardzo smakowalo, obiecalam zrobic drugie podejscie:-) tym razem zapraszam tesciow, dlatego wolalabym uniknac takiej wpadki. Podpowiedzcie co zrobic, dzieki:).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz