Ciasto kruche z budyniem i owocami – Szukając przepisu dla czytelniczki na kruche ciasto z budyniem i dżemem, natrafiłam na ten interesujący przepis i musiałam go wypróbować. Upiekłam bardzo smaczne, kruche, maślane ciasto z kremowo – owocowym nadzieniem. Ciasto rozpływa się w ustach, jest delikatne i śmietankowe. Nie jest trudne w przygotowaniu, a w sezonie używamy świeżych owoców. Większe owoce, np. truskawki, proszę parę razy przekroić. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, ponieważ całe ciasto nie jest zbyt słodkie. Bardzo polecam, u mnie zniknęło błyskawicznie (zmodyfikowany przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 2/2007).
Ciasto kruche z budyniem i owocami
Składniki:
Ciasto:
220g mąki (użyłam tortowej)
70g cukru
140g zimnego masła
1 żółtko
Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
350ml mleka
60g cukru
500g gęstej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
250g mrożonych owoców jagodowych (w sezonie używamy świeżych)
cukier puder do posypania
1. Mrożone owoce wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
2. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i żółtko, rękoma szybko zagnieść ciasto.
3. Tortownicę o średnicy 23 lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Następnie blaszkę wylepić ciastem robiąc 3-4 cm krawędź i wstawić ją do lodówki.
Krem:
4. Ugotować budyń z 350ml mleka, dodając 60g cukru. Gdy budyń się zagotuje, proszę potrzymać go jeszcze na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia (budyń ma być w temperaturze pokojowej).
5. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.
6. Do budyniu dodać śmietanę i wymieszać mikserem ustawionym na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać owoce (większe truskawki proszę przekroić na 2-3 części) i wymieszać krótko łyżką.
7. Masę przełożyć na schłodzone ciasto w tortownicy. Wierzch wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
8. Ciasto kruche z budyniem i owocami podawać przestygnięte, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Wspaniale wygląda :)
Nie rozumiem dlaczego w składzie przy cieście jest 140 g zimnego mleka ,je też trzeba dodać mleko
Czyli owoce mogą byc jeszcze lekko zamarzniete?;) no i czy zamiast smietany można dać jogurt grecki?
kasia: u mnie jest napisane 140g zimnego masła, a nie mleka
Mariola: owoce mogą być lekko zamarznięte, wyciągamy je z zamrażalnika jak zaczynamy przygotowywać ciasto, boje się, że na jogurcie nawet greckim masa się rozpłynie, to musi być taka tłustsza śmietana,
pozdrawiam ciepło
pyszny sernik ale dla mnie każdy jest smaczny:)
That slice looks so tempting!
Kuszące ciasto z pysznymi owocami, mniam :)
Czy śmietana ma być w temperaturze tzw. pokojowej i czy dodajemy ją już do zimnego budyniu?
Lepiej żeby była w temperaturze pokojowej, dodajemy do zimnego budyniu,
pozdrawiam
ciekawy przepis. mam zamiar zrobic to ciasto w formie tarty z malinami, myślę że będzie pyszne
Czy śmietana „gęsta”, to znaczy kwaśna, czy słodka, ale tłusta?
wygląda bardzo smakowicie ;) przypomina troszkę jogurtowiec ;)
najlepiej kwaśna śmietana,
pozdrawiam
Robię czasem podobną, zwłaszcza, jak już pojawiają się owoce sezonowe. Mniam <3
Już wiem co zrobię na 8 marca. Dogodzę sobie z okazji naszego święta. A co mi tam najwyżej pójdzie w boczki:)
nigdzie nie pójdzie od własnych wypieków się nie tyje,
pozdrawiam ciepło:)
Wypróbowałam właśnie ten przepis i ….. Katastrofa
Po wyjęciu z piekarnika okazało się, że masa się zważyła i pływa w formie:(
Wydaje mi się ,że wszystko zrobiłam według wskazówek.
….może to przez truskawki, które były jeszcze zmrożone….
jak myślicie…
A miało być tak pysznie:(
wypróbowałam przepis i niestety po upieczeniu zważyła się masa…:(
co mogło być przyczyną..?
zamierzam jeszcze raz spróbować, może teraz się uda..
wydaje mi się, że to nie przez truskawki, ja dodałam również zmrożone i było dobrze, przykro mi,
jak doda Pani owoce proszę bardzo krótko wymieszać i od razu przekładać do blaszki,
pozdrawiam
Jaki wymiar blaszki bedzie odpowiedni?
ok,nie bylo pytania:)) nie zauwazylam w przepisie.
dzisiaj wypróbowałam przepis i w smaku jest bardzo dobre ale … mi rownież, po upieczeniu masa się zważyła ;/ wszystko robiłam zgodnie z przepisem i nie wiem w czym może tkwić błąd:( pociesza mnie jednak to, że rodzinka i tak już zjadła pół ciasta :) pozdrawiam
bardzo mi przykro, wydaje mi się, że to przez budyń, ja zawsze używam Dr. Oetker i jeszcze nic nigdy z budyniem mi się nie zwarzyło,
pozdrawiam ciepło
Wygląda bardzo smakowicie, wydaje mi się, że smakuje wręcz wiosennie :)
Jak zwykle bardzo smaczne, oryginalne połączenie. Użyłam mrożonych wiśni i kwaśny posmak świetnie się komponował. Bardzo szybkie ciasto, nie powinno sprawiać kłopotów. Serdecznie polecam ;)
Spróbowałam ponownie zrobić to ciasto i ….
tym razem się udało. Nic się nie zważyło i smakuje naprawdę fajnie..
W środę podejmuję się upieczenia tortu kokosowego na 3 urodziny synka…
mam nadzieję, że się uda…
pozdrawiam
bardzo się cieszę:) że się udało, dziękuję za komentarz,
powodzenia z tortem,
pozdrawiam serdecznie
A czy owoce z soku tez mogą być?
myślę, że tak tylko proszę dobrze osączyć,
pozdrawiam
Wyszło z owocami z soku :)) super :) Polecam i Pozdrawiam
wspaniale, bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
A co zmienilyscie w przepisie? Mi tez sie masa troche rozlala. Mimo to mezowi bardzo smakowalo, obiecalam zrobic drugie podejscie:-) tym razem zapraszam tesciow, dlatego wolalabym uniknac takiej wpadki. Podpowiedzcie co zrobic, dzieki:).
Nie wyszedł mimo dokładnych wskazówek :-(ciasto się rozlało.jakiej śmietany uzywalyscie(nazwa)
przykro mi użyłam śmietany zott,
pozdrawiam
nie poddam się tak szybko:) zamierzam jeszcze raz spróbować.jescze tylko jedno pytanie?piec z termoobiegiem czy bez?
piekłam na funkcji góra-dół bez termoobiegu,
pozdrawiam
Dodałam jeszcze jedno żółtko, bo ciasto nie chciało się wyrobić, ale wyszło przepyszne :)
ogromnie się cieszę, że ciasto się udało i smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
Niestety masa sie rozlała po ukrojeniu .
przykro mi, pozdrawiam
Masa sie zważyła. Tragedia. Użyłam świeżych truskawek i borówek amerykańskich i jakas masakra. Odsączyłam dobrze truskawki, zrobiłam wzystko wg wskazówek i klapa. Umiem piec ciasta, ale to jest niestety nieudane… Moze jednak świeże owoce nie sa najlepszym pomyslem- kwasny sok
Mam ochotę wypróbować ten przepis, ale po przeczytaniu komentarzy trochę się obawiam… Ciasto wygląda przepysznie :) Jakiej pojemności budyniu Pani użyła? Czy dodawała Pani śmietanę partiami czy całość od razu? Pozdrawiam :)
budyń na 500ml Dr Oetker, śmietanę dodałam całą od razu, pozdrawiam
Ciasto właśnie się piecze, ale budyń jest rzadki. Co mam robić:(