Ciasto kruche z budyniem i owocami – Szukając przepisu dla czytelniczki na kruche ciasto z budyniem i dżemem, natrafiłam na ten interesujący przepis i musiałam go wypróbować. Upiekłam bardzo smaczne, kruche, maślane ciasto z kremowo – owocowym nadzieniem. Ciasto rozpływa się w ustach, jest delikatne i śmietankowe. Nie jest trudne w przygotowaniu, a w sezonie używamy świeżych owoców. Większe owoce, np. truskawki, proszę parę razy przekroić. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, ponieważ całe ciasto nie jest zbyt słodkie. Bardzo polecam, u mnie zniknęło błyskawicznie (zmodyfikowany przepis z gazety „Pieczenie jest proste” nr 2/2007).
Ciasto kruche z budyniem i owocami
Składniki:
Ciasto:
220g mąki (użyłam tortowej)
70g cukru
140g zimnego masła
1 żółtko
Krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
350ml mleka
60g cukru
500g gęstej śmietany 18% w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
250g mrożonych owoców jagodowych (w sezonie używamy świeżych)
cukier puder do posypania
1. Mrożone owoce wyjąć z zamrażalnika i pozostawić w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
2. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło i żółtko, rękoma szybko zagnieść ciasto.
3. Tortownicę o średnicy 23 lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Następnie blaszkę wylepić ciastem robiąc 3-4 cm krawędź i wstawić ją do lodówki.
Krem:
4. Ugotować budyń z 350ml mleka, dodając 60g cukru. Gdy budyń się zagotuje, proszę potrzymać go jeszcze na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia (budyń ma być w temperaturze pokojowej).
5. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
6. Do budyniu dodać śmietanę i wymieszać mikserem ustawionym na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodać owoce (większe truskawki proszę przekroić na 2-3 części) i wymieszać krótko łyżką.
7. Masę przełożyć na schłodzone ciasto w tortownicy. Wierzch wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
8. Ciasto kruche z budyniem i owocami podawać przestygnięte, przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ciasto właśnie się piecze, ale budyń jest rzadki. Co mam robić:(
Mam ochotę wypróbować ten przepis, ale po przeczytaniu komentarzy trochę się obawiam… Ciasto wygląda przepysznie :) Jakiej pojemności budyniu Pani użyła? Czy dodawała Pani śmietanę partiami czy całość od razu? Pozdrawiam :)
budyń na 500ml Dr Oetker, śmietanę dodałam całą od razu, pozdrawiam
Masa sie zważyła. Tragedia. Użyłam świeżych truskawek i borówek amerykańskich i jakas masakra. Odsączyłam dobrze truskawki, zrobiłam wzystko wg wskazówek i klapa. Umiem piec ciasta, ale to jest niestety nieudane… Moze jednak świeże owoce nie sa najlepszym pomyslem- kwasny sok
przykro mi, pozdrawiam
Niestety masa sie rozlała po ukrojeniu .
ogromnie się cieszę, że ciasto się udało i smakowało:)
pozdrawiam serdecznie
Dodałam jeszcze jedno żółtko, bo ciasto nie chciało się wyrobić, ale wyszło przepyszne :)
piekłam na funkcji góra-dół bez termoobiegu,
pozdrawiam
nie poddam się tak szybko:) zamierzam jeszcze raz spróbować.jescze tylko jedno pytanie?piec z termoobiegiem czy bez?
przykro mi użyłam śmietany zott,
pozdrawiam
Nie wyszedł mimo dokładnych wskazówek :-(ciasto się rozlało.jakiej śmietany uzywalyscie(nazwa)
A co zmienilyscie w przepisie? Mi tez sie masa troche rozlala. Mimo to mezowi bardzo smakowalo, obiecalam zrobic drugie podejscie:-) tym razem zapraszam tesciow, dlatego wolalabym uniknac takiej wpadki. Podpowiedzcie co zrobic, dzieki:).
wspaniale, bardzo się cieszę:)
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło