Ciasto z nutellą

Bardzo smaczne ciasto z nutellą na jogurcie. Już jakiś czas o nim myślałam, ale jakoś nie było okazji. W końcu upiekłam je dla mojej przyjaciółki, która zdała egzamin na prawo jazdy:). Babka jest delikatnie czekoladowa, puszysta i wilgotna. Jest przyjemnym ciastem do popołudniowej herbaty. Jeśli polejemy ją czekoladą i ozdobimy czekoladowymi cukierkami, spokojnie będzie się nadawała na niejedną domową imprezę. Przepis nie jest trudny, pamiętajmy tylko, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… (trochę zmodyfikowany przepis ze strony maries cuisine).

Ciasto z nutellą

Ciasto z nutellą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej) :
2 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru
4 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka naturalnego jogurtu
6 kopiastych łyżek nutelli
Dodatkowo:
100g mlecznej czekolady
czekoladowe lentynki

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2 minuty, aż zrobi się miękkie. Następnie dodać cukier i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się kremowa.

3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem ustawionym na średnie obroty przez około 40 sekund, aż składniki połączą się w gładką masę (jakby masa się zwarzyła, proszę się nie martwić, dodanie nutelli sprawi, że znów zrobi się gładka).

4. Dodać nutellę, aromat i wymieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

5. Do masy dodać 1/3 mąki i 1/3 jogurtu, krótko wymieszać i znów dodać mąkę i jogurt. Robimy tak w 3 partiach.

6. Ciasto przełożyć dla foremki z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem (możemy również posypać mąką). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze i polać nią wierzch babki. Na końcu posypać lentynkami.

Udanych wypieków:)

Ciasto z nutellą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem

Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko

Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia

Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym

76 komentarzy do “Ciasto z nutellą”

  1. 6 kopiastych łyżek to bardziej duży słoik, można użyć innego kremu czekoladowo-orzechowego,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  2. na święta zamierzam upiec tę piękna babkę i w związku z tym mam kilka pytań :) czy mały słoik nutelli wystarczy, czy 6 kopiastych łyżek to raczej duży słoik? czy zamiast nutelli można użyć innego kremy czekoladowego lub czekoladowo-orzechowego tego typy?

    Odpowiedz
  3. mmmm właśnie zrobiłam i moj mąż stwierdził że jest najwiekszym szczesciarzem na świecie :) dziękuje za cudny przepis!

    Odpowiedz
  4. czy do tej babki mogę do środka dodać mrożone truskawki, czy raczej konsystencja jest na tyle rzadka, że mógłby wyjść zakalec? Mam po prostu dylemat między upieczeniem tejże babeczki, a takiej czekoladowej z owocami, którą znalazłam na innym blogu i pomyślałam o zmiksowaniu dwóch przepisów. :))

    Odpowiedz
  5. Ciasto wyszło pyszne, sama spróbowałam tylko kawałeczek, reszta zniknęła w oka mgnieniu:) dziękuję za przepis, na pewno powtórzę:)

    Odpowiedz
  6. pyszna babka i łatwa do przygotowania, fajny przepis :)
    chociaż u mnie jak zwykle wygląd ciasta odbiega od pierwowzoru… niedoścignionego chyba :)

    Odpowiedz
  7. Mam takie pytanko: czy jeżeli zrobię ciasto jutro wieczorem, to następnego dnia jak zaniosę do pracy to również będzie świeże i mięciutki? (chodzi mi o to czy nie wyschnie za bardzo)?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz